Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nevěsta ISIS porodila chlapce. „Vymytého mozku už se nezbaví, varuje expert před jejím návratem

Aktualizováno -
17. února 2019
13:05
Autor: FiM - 
17. února 2019
12:35

Nevěsta Islámského státu Shamima Begumová (19), která utekla před čtyřmi lety z Velké Británie do Sýrie, porodila. Syn se jí narodil v uprchlickém táboře na východě Sýrie, informuje server Mirror. Rodina dál usiluje o návrat dívky do Londýna, stále víc hlasů ale upozorňuje, že Shamima se nikdy radikalizace s velkou pravděbodobností nezbaví. Nemá žádné výčitky a necítí lítost za to, že se přidala se k radikálům, a to je alarmující, varuje pro deník Daily Mail britský expert na terorismus Haras Rafiq.

Že se porod blíží, bylo patrné už několik posledních dní. Shamima byla už dříve kvůli krvácení a kontrakcím v nemocnici. Teď blízcí oznámili, že dívka porodila chlapce.  „Rodina Shamimy Begumové byla informovába že Shamima porodila chlapce. Ona i děťátko jsou v pořádku a zdraví. Doteď jsme s ní nebyli v přímém kontaktu, ale věříme, že si brzy budeme moci informace ověřit,“ řekla právnička její rodiny Tasmine Akunjeeová.

Shamima Begumová opustila Londýn s cílem připojit se k teroristické skupině ISIS v roce 2015, když jí bylo pohých 15 let. Do Sýrie uprchla spolu se svými dvěma spolužačkami – Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou.

V Sýrii se provdala za bojovníka Islámského státu, 26letého Nizozemce Yaga Riedijka. V současné době pobývá Shamima v uprchlickém táboře v severní Sýrii, kam utekla potom, co ve vesnici Baghúz, jedné z posledních bašt ISIS v zemi, vypukly boje. Je potřetí těhotná, její první dvě děti zemřely. I kvůli tomu se chce vrátit domů. Britské úřady řeší, zda jí to umožní.

Ničeho nelituje, varuje expert

Před návratem nevěsty ISIS do Británie varují bezpečnostní složky, podle kterých může být Begumová vážnou bezpečnostní hrozbou. Pesimisticky se k návratu dívky s „vymytým“ mozkem staví i odborník na problematiku terorismu. Za alarmující považuje to, že dívkou podle jejích slov ani nehnuly brutální popravy a další zločiny, kterých se ISIS dopouštěl. „První useknutou hlavu jsem viděla v koši, nijak mě to nezarazilo. Byl to voják zajatý při bitvě, nepřítel islámu,“ prohlásila Begumová při svém prvním veřejném vystoupení.

Begumová odchodu do Sýrie a sňatku s radikálním islamistou nelituje,  svého manžela, s nímž se v ISIS seznámila, stále miluje a obává se toho, že se s ním nikdy nesetká.  O návrat dívky domů usiluje její rodina. Její matka The Times řekla, že „udělá cokoliv“, aby se mohla její dcera vrátit a „žít klidně" doma se svým dítětem. 

Expert na radikalizaci ovšem tvrdí, že potenciální návrat a začlenění Begumové zpět do společnosti v Anglii bude velmi složité, a zdvihá varovný prst. 

„Co teď můžeme říci, jsou pocity z rozhovoru s ní, to, že nevykazuje žádné výčitky nebo lítost, není nikterak šokována useknutými hlavami ani bombami všude kolem ní. Myslí si, že takhle vypadá normální život. A v tom je ten hlavní problém,“ upozorňuje Rafiq, expert na terorismus, který se zabýval mimo jiným i teroristickými bombovými útoky v Londýně v roce 2005.

rbwtrnava ( 17. února 2019 21:28 )

snad ta spina chyti nejaku chorobu a zomrie a bude klud.. a ten jej *** bude snad dobodany dalsim moslimov v londyne, ako to bezne robia v KFC

koumak_z_prahy ( 17. února 2019 15:25 )

Ford Henry ( 17. února 2019 14:48 )

Co by dělal v britanii. I vzhledem zapadá do oblasti perského zálivu. Jenom ať zůstane mezi svými.

verka1 ( 17. února 2019 14:27 )

Dítě má u sebe nebo odnesli pryč? Holka by jedině skončila v ústavě a brala léky na debilitu.

Manowar ( 17. února 2019 13:45 )

To by se ti teď v Británii hodilo,brát na fakana peníze.

Zobrazit celou diskusi