Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Náš manžel strhne čtenáře až do konce. Thrilleru se ale mírně vymyká

Thriller „Náš manžel" je zdařilá prvotina
Thriller „Náš manžel" je zdařilá prvotina  (Autor: Albatros media, Blesk - Veronika Zabilanská)
Autor: Nikola Forejtová - 
8. března 2019
11:16

Čeští čtenáři mají možnost poznat novou autorku thrillerů Jo Jakeman. Svým debutem dokázala přesvědčit, že umí upoutat čtenáře a svižným tempem umí dovyprávět zdánlivě nenapínavý příběh. Prvotina „Náš manžel“ je slušným odrazovým můstkem, i když se thrillerové tempo místy strhává do sociálního dramatu.

Imogen čeká nepříjemná návštěva. S rozvodovými papíry míří k domu svého manžela, který už dávno žije s novou přítelkyní. Phillip ale doma není a do přebudované stodoly ji vpustí jeho atraktivní a mladá přítelkyně Naomi. Po nevinném incidentu je nucena jít domů. Netuší, že tím rozpohybovala kola nešťastných událostí, během kterých bude muset bojovat nejen o život svůj, ale i svého syna, matky a jediné pravé přítelkyně.

Nečekaným spojencem v jejím boji o normální život se jí stane nejen Naomi, ale také první žena nezbedného a násilnického Phillipa. Podtitul „Kam až jste ochotné zajít, abyste se pomstila svému bývalému“ je více než trefný. Ženy totiž čeká těžké rozhodování ovlivněné city i vzpomínkami na minulost. Navíc je čeká kolečko usmiřování, aby spolu dokázaly dosavadní rivalky fungovat.

Jaké temné tajemství skrývá Phillip? Proč se nedokážou všechny tři ženy od jednoho muže odpoutat? Dokáže se Imogen poprat s neštěstím, zachránit svého syna a vyrovnat se s tíživou minulostí? Autorka nám poskytne nejen odpovědi, ale také řadu otázek a emočních i nečekaných zvratů.

Příběh je velmi čtivý, po pár stránkách vás už nepustí a plyne přirozeně. Bohužel svižné tempo nabude po polovině na těžkopádnosti a příběh, který se zdá být už u konce, se opět rozjíždí naprosto jiným a překvapivým směrem. Autorka s grácií reaguje na kauzu Metoo, čímž ale příběh přesměruje z thrilleru do dramatu. Šokuje místy až explicitně popsaným násilím.

Přesto je příběh sestaven logicky a postavy se přirozeně vyvíjejí. Občas mi zadrhával překlad, ale ten se po pár stránkách srovná a příběh už vás nenechá chladným, dokud jej nedočtete až do konce. Přemýšlivým čtenářům možná některé pasáže nesednou, jinak ale mohu knihu jen a jen doporučit. Nezabere vám více než jen tři příjemné večery.

Jakeman se do podvědomí především britských čtenářů dostala v roce 2016, když zvítězila v soutěži Friday Night, která se konala v rámci Festivalu psaní v Yorku. Thriller a sociální drama „Náš manžel“ je první vydanou knihou. Další knihu můžeme v originále očekávat začátkem června tohoto roku. Vydání překladu prozatím známé není.


Jo Jakeman

Náš manžel

304 stran

nakladatelství Motto, 2019

Hodnocení: 80 % 

Nejlepší filmové thrillery roku 2019 najdete ZDE

Zobrazit celou diskusi