Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim přiletí do Vietnamu před Trumpem. „Okoukne“ výrobu mobilů i lákadlo turistů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. února 2019
10:00

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přicestuje do vietnamské metropole Hanoje dva dny před summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na informaci ze tří zdrojů detailně obeznámených s harmonogramem Kimovy cesty do Vietnamu. Druhý summit Kima s Trumpem po jejich historickém prvním setkání v Singapuru v červnu loňského roku se bude konat 27. a 28. února.

Podle zdrojů Reuters, které s poukazem na citlivost a utajování obklopující aktivity severokorejského vůdce požadovaly zachování anonymity, přijede Kim Čong-un do Hanoje už v pondělí 25. února.

Před summitem s Trumpem se Kim sejde s vietnamským prezidentem a generálním tajemníkem vládnoucí Komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Trongem a dalšími vietnamskými oficiálními představiteli. Navštíví také přístavní město Hai Phong a průmyslové město Bac Ninh.

Kim kráčí ve stopách svého dědečka, Kim Ir-sena, který byl posledním vůdcem KLDR, jenž Vietnam navštívil. Stalo se tak v roce 1964. O víkendu do Hanoje dorazila severokorejská delegace, kterou vedl Kimův přední poradce Kim Čang-son. Diplomaté prověřili několik hanojských hotelů, zavítali i do vládních domů pro hosty.

Zátoka Ha Long proslula svými vápencovými skalami. Zátoka Ha Long proslula svými vápencovými skalami. | Profimedia.cz

Kim zavítá do Samsungu i do slavné zátoky

Severokorejci rovněž prozkoumali nejbezpečnější cesty do měst Hau Phong a Bac Ninh, kam se Kim vydá. Jihokorejský deník Jonhap spekuluje o tom, že Kim bude chtít také navštívit vietnamskou pobočku jihokorejského Samsungu a podívat se na výrobu smartphonů. Je pravděpodobné, že se Kim zastaví i v turisty vyhledávané zátoce Ha Long. Známé především díky svým vápencovým skalám.

Hlavní náplní Kimova prodlouženého pobytu ve Vietnamu bude tamní hospodářství a reformy, které po vleklé válce s USA ze země záhy udělaly ekonomickou velmoc. Vietnamský model by se mohl stát inspirací pro zbídačenou Severní Koreu.

 

dzentlman ( 18. února 2019 11:07 )

Stejně hnusnej ksicht jako Kalousek se Schwarzenbergem.

Zobrazit celou diskusi