Konkrétně funkci dostanou Místní průvodci, což jsou lidé, kteří v Google Mapách plní funkci komunitních manažerů - píší recenze, nahrávají fotky, kontrolují zveřejněné informace a celkově dělají z map sociálnější místo. Ti jako první mají zhodnotit, jak rozšířená realita v Google Mapách funguje.

Google se netají tím, že stále jde o jistý test a než ji zveřejní všem uživatelům, bude to ještě chvíli trvat. Už je s ní ale natolik daleko, aby ji představil „normálním“ lidem jako jsou Místní průvodci, protože tím se může stát prakticky každý.

TIP: Google Mapy vs. Mapy.cz: Které internetové mapy jsou lepší?

Rozšířená realita je momentálně v Google Mapách zaměřená na pěší navigaci. Základ je stejný - aplikace využívá GPS, díky kterému vám ukáže, kam jít. Novinka ale počítá i s fotoaparátem, a když před sebe namíříte mobil, uvidíte ulici vylepšenou o velké 3D ikony. Podobně jako v Pokémon Go, jen bez pokémonů.

Společnost netvrdí, že přichází s revolucí, tuto chvíli jde spíše o zajímavou vychytávkou. Pokud budete mít AR mód zapnutý příliš dlouho, Mapy vám ho samy vypnou. Je to jednak kvůli úspoře baterie a jednak proto, aby lidé dávali pozor na svět kolem sebe a nevráželi do okolních osob. Funkce má sloužit především tehdy, kdy si nejste jistí svou cestu na základě klasické 2D mapy - šipky zobrazené v reálném světě mohou v některých situacích poradit lépe.