Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Více dětí, méně daní.“ Putin slíbil Rusům lepší zítřky za obří částky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. února 2019
11:30

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním poselství o stavu země slíbil Rusům změny k lepšímu v jejich životě, a to v nejbližší době, již letos. „Občané musí změny k lepšímu pocítit hned,“ prohlásil Putin. Na rozvoj země podle jeho slov stát vynaloží obří částky, „které jsme si nepůjčili, ale vydělali prací milionů lidí“.

„Rusko nesmí opakovat chyby minulých desetiletí a vyčkávat na příchod komunismu. Změny v rozvoji země a v životě lidí k lepšímu jsou nutné již teď,“ řekl Putin. Hned v úvodu upozornil, že jeho vystoupení se soustředí na vnitropolitickou problematiku. „Rusko se musí posouvat jen kupředu,“ zdůraznil.

Podpora rodin a porodnosti

Kvůli klesající porodnosti prezident ohlásil nová opatření na podporu rodin, včetně daňových úlev podle zásady „více dětí znamená méně daní“, anebo splacení části hypoték ze státního rozpočtu. Dodal, že do roku 2023–2024 chce dosáhnout růstu populace, od roku 2020 chce rodinám poskytnout příspěvky na děti. Putin také vyzval k vyřešení otázky nedostatku jeslí.

Stát má více pomáhat chudým či nezaměstnaným. „Stát musí pomáhat lidem dostat se z tíživé situace,“ prohlásil Putin. Zdůraznil, že počet Rusů žijících v chudobě sice v uplynulých letech klesl ze 40 na 19 milionů, ale „to je stále příliš mnoho“.

Lepší a dostupná zdravotní péče

Změny k lepšímu Putin sliboval v řadě oblastí, od dostupnosti zdravotní péče, přes revizi infrastruktury, až po zpracování komunálních odpadů. Zvažuje i zjednodušení vydávání víz pro turisty. V rámci infrastruktury vyzvedl Putin stavbu železnice na Krymském mostu.

Rusko podle Putina musí zapracovat na zlepšení svého zdravotnictví, včetně porodnických a onkologických center. Prezident v otázce rakoviny klade důraz na včasnou diagnózu. Putin vyžaduje, aby do roku 2020 měli všichni občané přístup ke kvalitní zdravotní péči, modernizaci podle něj vyžadují hlavně dětské polikliniky.

Ohlášená opatření si ve státních rozpočtech v příštích letech vyžádají desítky miliard až biliony rublů. Klíč k úspěchu proto podle šéfa Kremlu leží ve zvýšení hospodářského růstu.

Reforma i pro hromadící se odpadky

Putin se také dotknul tématu odpadků a skládek, které se podle něj mění v obrovské hromady. Odpadková reforma je podle něj nutná, vyzval gubernátory a regionální vlády, aby problematiku nepřehlíželi. Rád by, aby byla situace vyřešena do roku 2024.

Putin chce nové vesmírné centrum i 5G

Putin během projevu pochválil talentované Rusy za jejich úspěchy na mezinárodní soutěži WorldSkills. Dodal, že se Rusko do roku 2025 stane špičkou v oblasti genetiky a výpočetní techniky. Budou kvůli tomu otevřeny nové vzdělávací instituce, zároveň ujistil, že vláda bude nadále podporovat všechny obory, včetně kultury.

Prezident vyzval ke zbudování nového vesmírného centra, podle svých slov je otevřen i zavedení vysokorychlostní internetové sítě 5G. Putin rovněž doufá v obnovu politických a ekonomických vztahů mezi Ruskem a Evropskou unii, očekává, že EU „podnikne potřebné kroky“ k usmíření.

Putin o USA

Putin promluvil i o vztahu se Spojenými státy, které podle něj neodstoupily od smlouvy INF čestně, ale nafukovaly smyšlená obvinění na adresu Ruska, ač samy smlouvu porušovaly. Putin varoval, že v případě rozmístění amerických raket v Evropě, ohrožujících Moskvu, Rusko odpoví nejen zrcadlově, ale i asymetricky. Rusko podle Putina nemá zájem o konfrontaci s USA. Američané by si prý nejprve měli spočítat rychlost a dolet nových ruských zbraní.

„Od prezidenta se čekalo, že promluví o lidech, a také to udělal. Vždyť obliba klesá,“ poznamenal server Newsru.com v narážce na výsledky průzkumů veřejného mínění, svědčící o klesající popularitě hlavy státu, zvolené loni v březnu na již čtvrté období.

Prezidentově projevu naslouchá více než tisícovka hostů: poslanců, senátorů, členů vlády, gubernátorů a dalších představitelů ruské vládnoucí elity. Putinův projev často přerušoval potlesk shromážděných politiků.

Taurus70 ( 20. února 2019 22:22 )

a-z hlavne ne vic ceskych novinaru a podobnych retardovanych jedincu jako vy😘

Actimel ( 20. února 2019 13:44 )

...ale až po jednom bezvýznamném pisálkovi!!! Takoví jako ty mu nesahají ani po nehet u palce nohy! Naštěstí má rozum na správném místě, být tam takový jako ty, tak je už matička Zem v totálních troskách!

offline ( 20. února 2019 13:17 )

Víc než tři Rusové už je moc.

ivopatta ( 20. února 2019 13:00 )

Bude opakovat stejné chyby jako českoslovenští komunisté před téměř půlstoletím! Kupování dětí za peníze nikam nevede. ÚV KSČ to udělala začátkem 70. let. Začátkem 80. let, tj. do deseti let, spadla porodnost opět pod hranici prosté reprodukce. Řešení spočívá v narovnání pokřiveného účetnictví v průběžně financovaných státních systémech, důchodovém a zdravotním.

pekaaaros ( 20. února 2019 12:16 )

okamžitě by se měli pánové zklidnit s tou nevraživostí... nebo se křováci z Kandahari budou divit, proč je v noci den.

Zobrazit celou diskusi