Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Voskovaný papír umí víc než jen ochránit poličky! 7 tipů, které využijete!

/
  • voskovaný papír
    voskovaný papír (iStock)
    24. března 2024 ● 05:00

    Když se řekne voskovaný papír, většině z nás se vybaví balení potravin nebo využití na poličkách ve špíži.  Ale věřte, ž se tento papír hodí na spoustu dalších užitečných věcí. Takže neváhejte a pořiďte si alespoň jednu roli domů. Máme pro vás několik tipů a triků, které vás překvapí a určitě je oceníte…

    Voskový papír je papír s tenkou vrstvou vosku na každé straně. Vosk vytváří nelepivý povrch a má mnohé využití hlavně v kuchyni. Voskový povrch udržuje vlhkost a pomáhá udržovat potraviny vlhké a čerstvé. Vhodný je tedy pro balení potravin, jako je maso, sýr a pečivo. Existuje ale také spousta dalších použití tohoto levného pomocníka. Jen ho nezaměňujte za pečicí papír! Voskovaný papír by totiž v troubě vytvářel kouř a ovlivňoval chuť pokrmu.

  • 1.

    Udrží zásuvky čisté

    voskovaný papír
    Autor: iStock

    Jak už bylo řečeno, tento způsob užití je praktický a mnoha generacemi vyzkoušený. Pokud si chcete usnadnit práci s čištěním poliček ve špíži či kuchyňské lince, natáhněte na ně voskovaný papír a přilepte pomocí oboustranné lepicí pásky. Veškeré nečistoty se na něj nalepí, a buď je jen lehko smetete nebo zkrátka vyměníte za nový.    

  • 2.

    Vyleští kohoutky

    voskovaný papír
    Autor: iStock

    Rozčilují vás neustále otisky prstů a skvrny od vody na kohoutcích, které musíte stále dokola leštit? Tak s tím už je konec. Příště mějte při ruce kousek voskovaného papíru. Složte si ho si ho jako harmoniku na menší obdélníček. Tím pak po vyleštění a zaschnutí kohoutky přeleštěte. Malá vrstva vosku bude působit jako dočasná bariéra proti vlhkosti a zabrání tomu, aby na nich zaschlé kapky a otisky zůstávaly.


  • 3.

    Ochrání vnitřek mikrovlnné trouby

    voskovaný papír
    Autor: iStock

    Chcete si ohřát jídlo, které by mohlo poprskat celý vnitřek mikrovlnky, a nemáte po ruce žádný vhodný poklop? Přikryjte ohřívané jídlo jedním listem voskovaného papíru a stěny mikrovlnné trouby zůstanou bez mastnoty a nepořádku.


  • 4.

    Pomůže se zdobením dortů

    voskovaný papír
    Autor: iStock


    Tento trik ocení jistě všechny kuchařky, které rády pečou a zdobí dorty. Pokud si přejete na dort vytvořit nějaké čokoládové zdobení nebo originální nápis, chce to opravdu hodně zručnosti. Hlavně v případě chybičky se to dost špatně napravuje. Řešení, jak si tuhle drobnou práci hezky zjednodušit, ale existuje. Příště, až budete chystat dort na nějakou oslavu, ustřihněte si kus voskovaného papíru. A ozdoby či třeba nápis „Vše nejlepší“ vytvořte nejdříve na něm. Až bude podle vašich představ, vložte ho tak na půl hodiny do mrazničky. Pak už jen stačí nápis z papíru opatrně sejmout a umístit ho na dort.

     


  • 5.

    Poradí si se zaseknutým zipem

    voskovaný papír
    Autor: iStock


    Vlastnosti voskového papíru pomáhají nejen s potravinami. Pokud bojujete u některého oblečení se zadrháváním  zipu, vemte si na pomoc voskovaný papír. Jednoduše přejděte voskovaným povrchem po zipu z obou stran a zip se bude s lehkostí zavírat i otevírat. 

  • 6.

    Pomůže při otevírání vína

    voskovaný papír
    Autor: iStock


    Pokud jste láhev vína nevypili naráz a při dalším otevírání se vám nechce bojovat se zaseknutým korkem, vzpomeňte si na následující tip. Stačí, když korek obalíte před uzavřením do kousku voskovaného papíru. Uvidíte, že příště ho vysunete jako nic. Má to ale ještě jednu výhodu. Nemusíte se bát, že se do vína dostanou kousky korku, které víno znehodnotí.  


  • 7.

    Usnadní odhazovaní sněhu

    voskovaný papír
    Autor: iStock

    Voskovaný papír se vám může hodit nejen doma, ale i venku. A to konkrétně v zimním období při odhazování hromad sněhu. Pracovat s lopatou,  na kterou se přilepí těžký sníh, může být pořádná fuška, a pokud nemáte zrovna mužskou sílu nadosah, určitě se vám bude hodit tento trik. Odhazování sněhu vám velmi usnadní, když papírem navoskujete lopatu. Uvidíte, že práce vám půjde hezky od ruky.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy