Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mimozemšťané nás vyhubí, varují vědci. Vyzývají Zemi, ať přestane vysílat signály

Autor: Mii - 
23. února 2019
20:03

Pokud budeme pokračovat ve vysílání signálů do vesmíru, může se stát, že to bude naše záhuba. V nové knize to uvedli sociologové Michael Schetsche a Andreas Anton z německého institutu IPGG. Podle nich je možné, že tímto způsobem zkontaktujeme mimozemšťany s podobnou kapitalistickou a ekonomickou strukturou, kteří nás budou chtít vyvraždit.

Schetsche a Anton své myšlenky popsali v knize Mimozemské společnosti – úvod do exosociologie. V ní uvádějí možné scénáře, co by se mohlo stát, kdyby se mimozemšťané skutečně chytili signálů, které lidé do vesmíru vysílají.

Schetsche, který pracuje také jako politolog a sociolog pro Univerzitu Freiburg, sdělil, že se svým kolegou narazili na pět hlavních hrozeb, kterým Země v současnosti čelí. „Klimatické změny můžou být časem katastrofální. Pak je tu riziko světové války a momentálně velmi aktuální návrat infekčních nemocí,“ popsal vědec první tři.

„Jsou tu také dvě skrytá nebezpečí, o kterých skoro nikdo nemluví. Jedním je sestavení silné univerzální umělé inteligence, kterou bude těžké kontrolovat a která se může obrátit proti nám. Pátou hrozbou je, že pronikneme ještě hlouběji do vesmíru a mnoho takových iniciativ existuje. Tam je možné, že narazíme na bytosti, které mohou být nebezpečné,“ vysvětloval Schetsche.

Jak jednoduše vznikne problém

Podle něj to není jen vzdálená vize, šance, že nalezneme známky mimozemského života, je reálná. O to větší nebezpečí to je. „Představte si situaci – na vesmírném tělesu bez atmosféry můžete nalézt artefakty, které tam byly zanechány tisíce nebo dokonce miliony let. Může to být kus mimozemské technologie,“ nastínil možný scénář sociolog.

„Ten artefakt může být pořád funkční. Možná je to nesmírně silné vybavení. Samozřejmě že to lidé budou chtít prověřit, vzít na Zemi, experimentovat s tím a aktivovat to. Může se klidně stát, že to utrhne třetinu planety,“ uvedl Schetsche.

„Velké národy a korporace tu technologii budou chtít. Kus jednoho artefaktu nalezeného někde ve vesmíru klidně může posloužit jako záminka pro celosvětovou válku,“ pokračoval vědec.

Žádné vysílání signálů do vesmíru

Schetsche se proto domnívá, že je na čase, aby se světové velmoci dohodly, jak by případnou situaci řešily. Vědec navrhuje, že by podobná dohoda mohla vzniknout pod záštitou OSN. „Jsou tu historické analogie. Když byla objevena Amerika, dobyvatelé tam přijeli s velkými loděmi, kanóny a koňmi. To vedlo ke smrti 90 procent původních obyvatel,“ zmínil sociolog.

Případný střet přirovnal k setkání Bambiho a Godzilly. Jen my budeme ten Bambi. Aby k ničemu podobnému nedošlo, má jednu radu – přestat do vesmíru vysílat signály v rámci projektů jako je SETI, protože ty na nás upozorňují. „Vím, že to může znít cynicky, ale pokud se setkáme s někým, kdo má podobnou kapitalisticko-ekonomickou strukturu, pak jsou naše dny sečteny,“ uzavřel Schetsche.

vaber ( 24. února 2019 12:27 )

máš pravdu jsou i někteří hodní lidé ,ale ti nikdy o ničem nerozhodují obvykle jsou podřízeni těm špatným ,tato civilizace postupuje rychle ke své vlastní záhubě i bez mimozemštanů. Lidofob to je hezké a já

bonbonka ( 24. února 2019 11:39 )

Ale hov.no, tohle je zpráva , která nemá vůbec žádnou hodnotu. První zvuk vyslaný duševně do vesmíru je MŮJ a je vyslán z míru a basta ! Nikdo ve vesmíru není primitivnější než my. Jen nás straší . Až naše světová politika přizná, že vynalezli ***, která lze lidem narvat do hlavy a navíc někteří jsou ochotni jsi to tam nechat dát dobrovolně, pak se teprve stane mela. Ví o tom jenom bohatí a ti,kterým to dali do hlavy. Jen se to drýí pod pokličkou.NIC NEHROZÍ !!!!!! A nebudu se s nikým o tom přít. Štestí je v hlavě a mně ho nesebrali . A bylo mi jasné, že tyto signály chytají i mimozemšŤani.

gallio ( 24. února 2019 11:36 )

Doufám že to do nás napálí nějaký velký šutr z vesmíru nejlépe na Česko

gallio ( 24. února 2019 11:33 )

Doufám že to do nás napálil Nějaký velký šutr z vesmíru

pekaaaros ( 24. února 2019 11:21 )

Ale je to blbost, aby ty jiné civilizace byly kapitalistické. Pokud jsou tak vyspělé, že by byly schopné se k nám dostat a svou vyspělostí nás zastínit, pak tam už určitě nemají tak zastaralé zrůdné ideologie jako kapitalismus..

Zobrazit celou diskusi