Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Zbytečné chyby při mytí nádobí, které děláme skoro všichni! Ušetřete čas i peníze

/
  • nádobí
    nádobí (iStock)
    30. ledna 2024 ● 06:00

    Možná si řeknete, že obyčejné ruční mytí nádobí není žádná věda. Myjete ho stále stejně tak, jak jste po spoustu let zvyklá, jak vás to doma naučili. Ale jste si jistá, že to děláte skutečně správně? Často se totiž nevědomky dopouštíme chyb, které nás stojí zbytečně moc práce, času i peněz. Ale mohou se projevit i na našem zdraví. Které jsou ty nejčastější a jak s nimi zatočit?

    I když v dnešní době má většina z nás nepostradatelného pomocníka v podobě myčky, stále jsou situace, kdy třeba na dovolené, u rodičů či na chalupě tato skvělá vymoženost chybí, a musíme se tedy pustit do ručního mytí.

    Podle odborníků na úklid domácnosti je správné mytí nádobí opravdu umění. A měli bychom ho vykonávat podle konkrétního postupu. Znáte ho? Začínat bychom měli sklenicemi, hrnky a šálky, pak přijdou na řadu menší talířky, talíře od jídla a příbory. Větší kusy nádobí, jako jsou pánve, hrnce nebo pekáče by měly být umývány až jako poslední. Na jaké další důležité věci při mytí nádobí zapomínáme, a tahle domácí činnost se tak stává zbytečnou dřinou? Schválně, v kolika chybách se poznáte…

  • 1.

    Nádobí necháme dlouho stát nemyté

    Autor: istock

    Je pravděpodobné, že mytí nádobí nebude vaším koníčkem, ale pokud tuto neoblíbenou činnost odkládáte, až se nádobí nahromadí nebo budete mít náladu, je jasné, že si vše pořádně ztěžujete. Vrhněte se na to včas a ušetříte si spoustu drahocenných minut jinak strávených třeba drhnutím zaschlé špíny. Než vůbec začnete, je důležité seškrabat všechny zbytky jídla z talířů a hrnců. Pokud to neuděláte, znečistíte odtok, ale také to zkomplikuje vaše mytí, protože všechny talíře prostě budou plavat v tuku a špíně. Připálené hrnce nebo pánvičky nechte odmočit a nalijte do nich vlažnou vodu s kapkou saponátu. Pak je můžete lehce umýt měkkou houbičkou.

     

  • 2.

    Plýtváme zbytečně vodou

    Autor: istock

    Při ručním mytí spotřebujete zhruba dvakrát více energie a desetkrát tolik vody než myčka. Pocítí to nejen příroda, ale především vaše peněženka. Při ručním mytí ale mnozí z nás plýtvají vodou ještě víc, než je nezbytně nutné, a litry pitné vody končí bez užitku v odpadu. A nestačí se pak divit nad vysokými účty za vodné a stočné! Na mytí pod tekoucí vodou proto zapomeňte, je vhodné jen tehdy, pokud máte pár kousků nádobí, pro které se nevyplatí napouštět dřez. Každopádně je velmi praktické mít dřezy dva, jeden na mytí, druhý na oplachování. Nemáte-li je k dispozici, můžete si vypomoct menším lavorem.

     

  • 3.

    Používáme příliš mnoho saponátu

    Autor: istock

    Další nešvar, kterého se často dopouštíme, je, že při mytí používáme příliš mnoho přípravku na mytí nádobí. Možná v představě, že výsledek bude o to lepší a nádobí se bude více lesknout. Jenže tak tomu není! Přípravky na nádobí obsahují spoustu chemických látek na odmaštění, odstranění připálenin a také lešticí složky, které se mohou dostat do našeho jídla, pokud to s dávkováním přeženeme. Navíc potřebujeme mnohem více vody při oplachování a na nádobí můžou zůstat nevzhledné mapy. Zvýšená spotřeba čisticího prostředku znamená také větší zátěž pro naši peněženku. Takže raději dodržujte doporučené dávkování a nezapomeňte, že byste měli mycí prostředek dávat do mycí lázně až po napuštění vody, zabráníte tím vytvoření nežádoucí pěny. A nádobí na závěr je ještě třeba opláchnout v čisté vodě.

     

  • 4.

    Myjeme ve špinavém dřezu

    Autor: istock

    Dokonale čistého nádobí se nikdy nedočkáme, pokud ho budeme mýt ve špinavém dřezu plném zbytků. Pokud mu nevěnujete příliš pozornosti, měla byste začít s pravidelnou údržbou. Nejenže samotné mytí nádobí je jinak celkem neefektivní, ale navíc bakterie, které se nacházejí v neudržovaném dřezu, mohou dále cestovat opět do našich pokrmů a přivodit nám nehezké zdravotní komplikace. Na dřez používejte osvědčený prostředek – záleží na materiálu, ze kterého je vyroben. Obvykle je zapotřebí dřez po mytí zbavit mastnoty a otřít ho měkkým suchým hadříkem, stejně tak i baterii. U všech materiálů se obvykle nedoporučují suché čisticí prášky, mohlo by dojít k nechtěnému poškrábání dřezu.

     

  • 5.

    Používáme dlouho jednu houbičku na mytí nádobí

    Autor: istock

    Chyba, kterou dělá většina z nás! Houbičku vyměníme, až když je prostě na pohled k nepoužití nebo se rozpadá, což může být za několik dlouhých týdnů. Přitom houbička na mytí nádobí patří k vůbec nejšpinavějším předmětům v domácnosti. Žijí v ní plísně a bakterie včetně těch, jež našemu zdraví opravdu nesvědčí. Proto dbejte na několik důležitých zásad. A to na pořádné propláchnutí houbičky horkou vodou po každém mytí nádobí a na její umístění na suchém místě, aby pořádně vyschla. Několikrát týdně jí také dopřejte cyklus v mikrovlnné troubě (houbičku vložte na 30 sekund do mikrovlnky), zbavíte se tím spousty nebezpečných bakterií. A hlavně houbičku pravidelně měňte! Nezapomínejte také, že na nepřilnavé plochy nebo teflonové nádobí nikdy nemáte používat hrubé kartáče nebo houby, povrch by se zcela zničil.

     


  • 6.

    Zapomínáme měnit utěrku

    Autor: istock


    Zapomínat bychom neměli také na výměnu utěrky, kterou čisté nádobí utíráme. Také vlhká utěrka může být semeništěm bakterií. Takže dbejte na častou výměnu, i když není na pohled příliš špinavá. A nechte ji po použití vždy důkladně uschnout. A jak často myslet na výměnu? Záleží, jak často ji používáte. Například čtyřčlenná rodina, která myje nádobí ve dřezu, by měla mít přibližně 3–4 utěrky na týden.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy