Mobily zaniklých značek sbírá nadšenec 11 let. „Ten nápad jsem dostal ve chvíli, kdy skončila výroba mobilů Siemens, jejíž řadu S jsem považoval za tu nejlepší. Začal jsem si sbírat výběhové modely od toho prvního po poslední,“ vzpomíná sběratel.

Poté se Marian zaměřil i na telefony Sony Erricsson. „Zatím všechny modely ve svém držení nemám, ale snažím se. Měsíčně se mi daří získat dva nebo tři nové exempláře, chybí mi třeba Siemens SXG75 a SX2,“ pokračuje.

Kupuje v aukcích

Limitované, extravagantní, anebo zkušební typy se mu daří získávat především z internetových aukcí. „Nejlepší časy byly po krachu vývojového centra v Polsku. To byly žně. Lidi to tam rozkradli a dávali mobily a doplňky pod cenou,“ směje se.

Mobil s podpisem Ronalda i pudřenka

Sbírka zahrnuje řadu rarit. První telefon s barevným displejem, dalším je první výsuvný telefon na světě Siemens S10. V jeho policích nechybí ani Siemens C75. Ten ovšem není obyčejný, nese podpis brazilského fotbalisty Ronalda. Speciální mobil ve tvaru pudřenky byl určený výhradně ženám. Módní, ale nepraktický.

Prototyp za 9000 Kč

Nejlevnější tlačítkové modely nosí sběrateli jeho kamarádi. Nic za ně nechtějí. Za raritní mobil utratil nejvíce 9 tisíc korun. Jednalo se o vzácný prototyp značky Siemens S68s označením 120.