Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petříček láká Trumpa do Prahy. V USA se sešel s Pompeem a proběhl se Washingtonem

Autor: ČTK, simao - 
22. února 2019
22:27

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes během jednání se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem odmítl cla na evropské automobily, jejichž zavedením hrozí americký prezident Donald Trump. Oba ministři hovořili mimo jiné i o kybernetické bezpečnosti či vzájemné koordinaci postupu v Afghánistánu či Sýrii.

Očekávání ohledně jednání ministrů zahraničí Petříčka a Pompea bylo více. „Odmítl jsem cla na automobily, zopakoval pozvání pro prezidenta Trumpa,“ napsal Petříček po téměř hodinovém jednání na twitteru.

Obchodní spolupráce měla být jedním z důležitých témat rozhovoru, v němž rezonovala Trumpova hrozba z tohoto týdne, že v případě neuzavření obchodní dohody s Evropskou unií zavede Washington cla na evropské vozy.

V dalších tématech většinou panovala shoda. Oba politici podle Petříčka mimo jiné ocenili česko-americkou spolupráci ve třetích zemích a hovořili o kybernetické bezpečnosti. Petříčka ve Washingtonu čeká také schůzka s šéfem americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Markem Greenem. Vystoupí rovněž v americké Nadaci na podporu demokracie (NED), kde bude mluvit o ochraně lidských práv ve světě.

Vedle toho se však stihl Petříček Washingtonem také proběhnout. Ministr prý chtěl „maličko ukázat, že bych se nerad úplně odřízl od svých triatlonových ambicí“. „Za prvé si člověk vyčistí hlavu a za druhé se udrží při té sedavé práci aspoň trochu v kondici. Přece jenom rád bych třeba zkusil v létě běžet nějaký závod,“ říkal Petříček na video na svém twitteru.

Schůzka s Trumpovým poradcem

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti John Bolton ocenil český přístup ke kybernetické bezpečnosti, uvedl po schůzce Petříček, podle kterého obě strany vyjádřily zájem i na větší výměně zkušeností v oblasti kybernetické bezpečnosti mezi podobně smýšlejícími státy.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci varoval před výrobky čínské komunikační společnosti Huawei. O jejich rizicích dlouhodobě mluví i Spojené státy.

Petříček uvedl, že obě země chtějí spolupracovat i v OSN na nastavení příslušných standardů. „Mluvili jsme o tom, že bychom potřebovali hledat i mezinárodní odpověď na otázku kybernetické bezpečnosti. Já jsem zmiňoval, že Česká republika oceňuje, že i na půdě OSN se tato záležitost bude řešit, že vzniká skupina vládních expertů, ve které bychom rádi hráli aktivní roli,“ řekl Petříček.

„Ale zároveň jsem panu Boltonovi zdůraznil, že pro nás bude důležité kybernetickou bezpečnost řešit na celoevropské úrovni. Je třeba mít nějakou strategii EU pro kybernetickou bezpečnost a technologie v této oblasti,“ řekl šéf české diplomacie.

Afghánistán: Stahování vojáků není na pořadu dne, uvedl Petříček

Petříček a Bolton hovořili také o Afghánistánu. Stahování amerických a českých vojsk z asijské země podle Petříčka není na pořadu dne.

Podle Petříčka by politický dialog mohl uklidnit situaci v Afghánistánu, kde se bojuje od roku 2001. Česko má přitom zájem o průběžné informace americké strany o jejích plánech dalšího postupu v Afghánistánu, kde působí rovněž čeští vojáci. Podle Petříčka by se v souvislosti s mírovými jednáními mohly změnit některé akcenty mise v Afghánistánu. „Ale na pořadu dne není rychlé stahování našich vojsk. I čeští vojáci mají mandát do konce letošního roku a budeme hovořit s partnery a také bude diskuse ve Sněmovně o tom, jak bude naše zapojení v Afghánistánu pokračovat,“ uvedl český ministr.

Petříček představil Boltonovi český plán zvyšování výdajů na obranu, ke kterému se Praha zavázala v rámci NATO. Česko by mělo do roku 2021 zvýšit výdaje na 1,4 procenta HDP, v roce 2024 by měly dosáhnout aliancí požadovaných dvou procent. „Náš plán vnímají jako dostatečně kredibilní. Patříme mezi státy, kterým věří, že své závazky budou naplňovat,“ řekl Petříček o postoji Spojených států.

Politici se věnovali i Sýrii a Bolton ocenil, že česká diplomacie v této zemi hájí i práva amerických občanů. Petříček přicestoval do Spojených států ve středu a Bolton byl prvním vysokým představitelem americké administrativy, se kterým jednal.

luder ( 25. února 2019 09:57 )

Běžní Rusové jsou zřejmě nejhodnější lidé na světě... https://zoommagazin.iprima.cz/miroslav-zikmund-cesta-stoletim/bezni-rusove-jsou-zrejme -nejhodnejsi-lide-na-svete-tvrdi-miroslav?fbclid=IwAR1TmwBVWQ-JGqetSHBDXxWKTAN1neBuB69KNLd_XZWb6Qsap R1j3xulHP8

strejda777 ( 23. února 2019 07:52 )

Ten Petříček, to je prostě tragédie.......mělo by se s tím něco dělat.

prasatkopepicek ( 23. února 2019 07:44 )

Mohl by prijet a vynechat setkani s ruskym svabem S tim uz se bavi jen rusaci a cinani a to jen proto, ze ho maji za pacholka ktery jim slouzi. Jinak nikoho nezajima.

cid2000 ( 23. února 2019 06:28 )

Nikdo nechápe,kde se vzalo toto bezpáteřní banderovské individuum!Prezident Beneš by ho hnal sukovou holí do Bavorska zrádce jednoho!Tihle dosazení charizejští udělají cokoliv za 30 stříbrných,aby se zavdéčili neoconům!Důvody proč tam proboha potřebují líst po koberce v Bílém bejváku,proč tam žebrat a lízat boty a prd.ele??Je to až ostudné o vše musela naše vláda a Prezident odsouhlasit a podpořit ve světě za poslední rok aby dostal někdo pozvánku na kobereček před strýčka Sama! Fakt potupné a trapné, ponižující.Tady je vidět absolutně jak jsme v područí,protektorát,fakt smutný. Místo toho aby se na ně vykašlali, když nechtí na návštěvu k nám nebo oni pozvat nás!Proč se tam cpát,proč proboha,jako,že mé chybí v deníčku jedno potřesení rukou a posezení v Bílé oválné místnosti,tak kvůli tomu, kvůli vé ješitnost strapním svou zem??Tihle jsou ochotní udělat cokoliv proto naší zemi!!

Agent_007 ( 23. února 2019 01:22 )

Jak by bylo na světě krásně bez USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa