Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jedinečný dokument spojený s Janem Husem se prodal za 7 milionů. Národní knihovna „utřela nos“

Autor: peb, ČTK - 
24. února 2019
19:12

Vzácný dokument z roku 1414 související s církevním reformátorem Janem Husem se na nedělní aukci společnosti 1. Art Consulting vydražil za kladívkovou cenu 6,1 milionu korun. S aukčním poplatkem tak nový soukromý majitel zaplatí částku přesahující sedm milionů. Notářský zápis na pergamenovém papíře s pečetí je podle aukční síně jediným exemplářem svého druhu a kromě historické ceny je také důležitým dokladem právní argumentace počátku 15. století. O listinu projevila zájem i Národní knihovna (NK).

Notářský instrument z roku 1414 se týká rozhodnutí odebrat právníkovi a kazateli Janovi z Jesenice doktorát kanonického práva a vyhlásit nad ním v souvislosti s Janem Husem ztíženou klatbu. Jan z Jesenice byl Husův přítel a obhájce. „Myslím si, že by to byla písemnost, která by velmi dobře zapadla do našich historických fondů a ucelila by soubor, který máme,“ řekl po aukci generální ředitel NK Martin Kocanda. Dokument se ale podle něj vydražil za částku, kterou již knihovna nemohla dát. 

Kupec bude muset zaplatit ke kladívkové ceně také aukční poplatek, cena se tak vyšplhá přes sedm milionů korun. Výherce nechtěl sdělovat podrobnosti, uvedl pouze, že listina skončí v soukromých rukou. Vyvolávací cena notářského zápisu byla čtyři miliony korun, pravost ověřil expert historických fondů Národní knihovny Zdeněk Uhlíř.

Nejdražší položkou dnešní aukce je obraz Josefa Šímy s názvem Ostrovy, který se bude vyvolávat za 6,9 milionu korun. S relativně vysokou cenou jde do aukce i obraz Zdeňka Sýkory nazvaný Linie č. 228. Nabízet se bude s počáteční cenou 3,2 milionu korun. Ze současného umění je v dražbě objekt Krištofa Kintery nazvaný Red is coming. Vyvolávací cena červeného polyuretanového stříkance, který jako by vyvěrá ze zdi, je 420 000 korun.

Za 900.000 korun se bude nabízet raný obraz Františka Kupky. Olej menšího formátu se jmenuje Nahá žena s malým sluhou. Obraz Jaroslava Panušky, který byl mimo jiné oblíbeným Kupkovým autorem, s názvem Černá magie a symbolistně dekadentním námětem, bude startovat na ceně 650 000 korun.

doktormediciny ( 24. února 2019 20:08 )

Vypada to, ze reformatori z dob normalisace jsou ječn chabi pokracovatele Vaclava IV 

Zobrazit celou diskusi