Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ptají se vás děti na sex? Tohle jim rozhodně neříkejte!

  • 26. února 2019 | 06:00

    V poslední době jsem několikrát zabrousila na toto téma v rozhovorech se svými kamarády a zjistila jsem, že jsme na tom všichni v tomto ohledu dost podobně. O sexu se u nás doma mnoho nemluvilo, pokud ano, tak tím způsobem, že nám rodiče naskládali hromadu knih k danému tématu na stůl či nás strašili těhotenstvím, zkaženým životem a pohlavními chorobami. Naštěstí jsme se všichni tak nějak sexuálně vyklubali, ale nebylo by snazší to dětem spíš přirozeně podat a trochu jim to sexuální tápání usnadnit?

    Samozřejmě, je to ošemetné téma. Mnohdy si ani jako rodiče nechceme představovat, že to naše děvčátko nebo ten náš chlapeček podniká něco podobného, ale zase když jim vysvětlíme všechna pro a proti, bude to přece jen bezpečnější. Takže jak tedy na to?

  • Pro začátek


    Autor: iStock

    Stejně jako vy, když jste byla malá, jsou i vaše děti zvědavé. Zkuste si vzpomenout, jaké otázky jste si kladla, co vás zajímalo ohledně vašeho těla, sexu, vztahů. Rodiče jsou pořád tím nejdůležitějším příkladem, jaké dítě v tomto ohledu má. Přestože děti kroutí očima a je jim nepříjemné, když s nimi mluvíte o důležitých věcech, poslouchají a pamatují si. Stejně tak vnímají váš partnerský vztah a to, jak se k sobě chováte vy a jejich otec nebo váš partner.

  • Začněte pomalu


    Autor: iStock

    Všechno pěkně postupně; dřív než začnete mluvit o pohlavním styku, zkuste nejdříve dítě naučit pojmenovat pohlavní orgány a v tomto ohledu znát důležitou anatomii, aby nazývalo vše správnými jmény a mělo jasno v základních věcech. Důležité je také naučit ho mít úctu k vlastnímu tělu a k druhým. To vše vám vytvoří důležitou platformu, od které se potom snadněji odrazíte.

    Podívejte se na video o vagině:

    Video se připravuje ...
    Trochu erotická, trochu vtipná. Óda na vagínu letí světem • VIDEO: Libresse Sverige

  • Začněte brzy a mluvte o tom často


    Autor: iStock

    Není nikdy moc brzy na to, začít mluvit o sexu s dětmi. Samozřejmě že každému věku musíte přizpůsobit způsob a výrazy, které používáte. Ptejte se dětí, jestli mají nějaké otázky, buďte při odpovídání na ně přirození a upřímní, samozřejmě vždy s ohledem na věk dítěte. Na sexuální rozmluvu není ani nikdy pozdě, každá rozmluva na důležité téma prohlubuje váš vzájemný vztah, protože si najdete čas a mluvíte se svými potomky.

    Tohle se děje v lidském těle během sexu, podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Sex ve dvou minutách • VIDEO: youtube/glamour

  • Není to o jednom rozhovoru


    Autor: istock.cz

    O sexualitě, vztazích, vlastním těle a všech jeho funkcích byste se měli s dětmi bavit průběžně. Neznamená to mít jen jednu debatu na toto téma a více už o tom nepromluvit. Pokud začnete odmalička, vyvine se z vašeho dítěte zdravě sexuální jedinec, který nebude mít problém komunikovat s vámi a potom ani se svým nastávajícím partnerem. Konverzaci o sexu by neměly doprovázet vaše hihňání nebo stydlivé vykrucování, ze kterých děti nemají žádný respekt. Dostávají tím zcela zmatené signály.

  • Buďte připraveni


    Autor: istock

    Tím, že otevřeně hovoříte o otázkách sexu, musíte být připraveni i na ty nejchoulostivější otázky, a pokud vám dítě dá svou důvěru a svěří se s něčím intimním, musíte s ním jednat velice ohleduplně. Občas je těžké skloubit roli přísného rodiče a kamaráda, buďte tedy připraveni na otevřenost a vzájemnou toleranci. Nikdy nesuďte.

Diskuse ke článku
.