Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Obtěžoval mě v karavanu, je predátor,“ tvrdí členka kampaně. Trumpa žaluje za polibek

Autor: ČTK, for - 
25. února 2019
23:31

Amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí zažalovala kvůli nechtěnému políbení členka jeho někdejší volební kampaně Alva Johnsonová. Tvrdí, že ji v roce 2016 Trump polibkem, který byl proti její vůli, ponížil. Bílý dům obvinění odmítl jako smyšlené, napsala agentura Reuters. Johnsonová, která je černoška, v žalobě rovněž uvádí, že ji kampaň diskriminovala, neboť její bělošští kolegové dostávali větší plat. Deník The Washington Post připomenul, že Johnsonová ještě v květnu 2017 v rozhlasovém pořadu Trumpa chválila jako skvělého člověka.

V žalobě, kterou Johnsonová podala u soudu na Floridě, uvádí, že incident zapadá do vzorce Trumpova predátorského a obtěžujícího chování vůči ženám. Tvrdí, že 24. srpna 2016 ji Trump v kampaňovém karavanu v Tampě, kde se fotil s dobrovolníky, políbil na ústa a že se polibku snažila zabránit otočením hlavy; Trump se i tak svými rty dotkl koutku jejích úst. Poznamenala, že realitní magnát a nynější prezident tehdy musel překonat i překážku v podobě kšiltovky, kterou měla na hlavě.

„Cítila se zmateně a poníženě,“ citoval Reuters z žaloby, ve které se Johnsonová dožaduje blíže neupřesněného finančního odškodnění za citovou újmu. Chce také, aby soud Trumpovi zakázal sahat na ženy a líbat je bez jejich svolení.

„Toto obvinění je jasně absurdní,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v prohlášení. „Nikdy se to nestalo a obvinění je v přímém rozporu s řadou vysoce důvěryhodných očitých svědků,“ dodala.

Žaloba uvádí, že v karavanu byly přítomny tehdejší floridská ministryně spravedlnosti Pam Bondiová a šéfka Trumpovy floridské kampaně Karen Giornoová. Obě ženy ale podle The Washington Post vypověděly, že si ničeho nevhodného nevšimly.

Udičku nenatáhl Trump poprvé 

Johnsonová, jak deník poznamenal, v květnu 2017 v rozhlasovém rozhovoru Trumpa vychvalovala. „Ve skutečnosti je ještě úžasnější, než si můžete myslet, když ho vidíte v televizi,“ řekla tehdy. „Je prostě největším sympaťákem. S každým jedná jako se členem své rodiny,“ uvedla. Dodala rovněž, že očekává, že ji Trump brzy pošle jako zástupkyni velvyslance do Portugalska.

Trump akorát odletěl z letecké základny Andrews u Washingtonu do vietnamského hlavního města Hanoje. (25.2.2019) Trump akorát odletěl z letecké základny Andrews u Washingtonu do vietnamského hlavního města Hanoje. (25.2.2019) | Reuters

Právníci Johnsonové rozpor ve výpovědích vysvětlují tím, že jejich klientka byla vázána dohodou o mlčenlivosti a prostě jen říkala, co Trump a jeho lidé chtěli. Johnsonová nyní tvrdí, že s Trumpovým chováním se ještě ten den svěřila svému příteli, matce i nevlastnímu otci.

Trumpa v minulosti obvinilo několik žen z toho, že je bez jejich svolení osahával a líbal. O rozruch se navíc postarala pornoherečka Stormy Daniels, vlastním jménem Stephanie Cliffordová, která tvrdí, že s ženatým Trumpem měla poměr. Trump všechna obvinění popřel.

 

Taurus70 ( 26. února 2019 07:06 )

Takovou kravu nebrat vubec vazne i kdyby se to opravdu stalo mela to resit okamzite ted je to pouze zviditelnovani a klidne vsadim na to ze v tom zas jede ta Demokraticka verbez

Zobrazit celou diskusi