Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalifornští žalobci si rvou vlasy: Musí přehodnotit statisíce drogových kauz

Marihuana (Ilustrační foto)
Marihuana (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
26. února 2019
08:00

Stát Kalifornie má problém s referendem o legalizaci marihuany z roku 2016. Prokurátoři mají dohledat a přehodnotit zhruba 200.000 případů, u nichž bude třeba změnit verdikt. Mnozí si stěžují, že na takovou práci nemají lidi ani čas.

Bývalo to trestné, ale už není. Státní zástupci teď musí projít veškeré případy, které mají souvislost s užíváním marihuany a přehodnotit je. A není jich málo.

V San Francisku si prokuratura vypomohla moderní technologií. Ve spolupráci s nevládní organizací Code for America vytvořila počítačový algoritmus, který příslušné soudní kauzy vyhledává. Na 8000 případů už bylo vyřešeno buď osvobozovacím rozsudkem nebo zmírněním trestu.

Marihuana je v Kalifornii legální od loňského ledna, kdy na základě výsledků tři roky starého referenda mohou drogu užívat Američané starší 21 let. Držet mohou až 28 gramů drogy a doma si mohou vypěstovat až šest rostlin marihuany.

Referendum sice nařídilo legalizovat „rekreační“ užívání marihuany, ale nedoporučilo žádný postup, jak překvalifikovat desetitisíce soudních případů. Někteří odsouzení si najali advokáty, velká většina případů ale podle agentury AP na vyřešení čeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání