Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vědci šokují: Mozek je na jaře „starší“! Proč je to nebezpečné?

/
  • 28. února 2019 ● 09:41

    Lidský organismus stárne od narození. Ovšem s mozkem je to jinak. V zimě a na jaře je až o čtyři roky starší! S tím přišli američtí vědci. Tvrdí, že roční období má souvislost s myšlenkovými procesy, tedy že ovlivňuje paměť, představivost, učení i myšlení.

    Mozek podle nich funguje nejlépe v létě a paradoxně taky na podzim, zatímco v zimě a na jaře jeho kapacita v tomto ohledu klesá. Jak roční období ovlivňuje část mozku zodpovědnou za poznání, zkoumali Američané na vzorku 3353 starších dospělých (70 let a více).

     

    Vhodný čas na diagnózu...


    Zaměřili se na mapování myšlení a koncentrace, ale velkou pozornost věnovali také projevům Alzheimerovy choroby. „Průzkum ukázal, že bychom se měli začít více zaměřovat na diagnostikování demence a péči o dementní pacienty právě v zimě nebo brzy na jaře. Jejich myšlení a soustředění je v té době vlastně v tom nejhorším stavu, co může být,“ uvedli autoři v lékařském týdeníku PLOS Medicine. Podle nich může být rozdíl v mozkové aktivitě v období léta a podzimu výrazný, protože mozek je, lidově řečeno, v zimě a na jaře o čtyři roky starší.

    Mozek v zimě a na jaře zestárne o 4 roky
    Autor: shutterstock.com

  • 1.

    Projezte se k lepší paměti

    A čím mozek nakrmit, aby lépe pracoval? Rozhodně zvýšením omega-3 mastných kyselin, které jsou pro něj zcela stěžejní a naše tělo si je neumí vytvořit samo. Nejvyšší obsah mají lněná, konopná nebo dýňová semínka, nejrůznější zdravé oleje, jako jsou lněný či konopný. Velmi vhodné je doplnit i rybí tuk neboli zdravé tuky z říše živočišné.

    Rybí tuk obsahuje cennou výživou pro náš organismus.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Čistá střeva, bystrý mozek

    Vědci také zjistili, že velmi intenzivní je propojení střevního systému a mozku. „Střeva do mozku odesílají obrovské množství informací a to zásadně ovlivňuje jeho činnost. Pokud nefungují, pak i mozek trpí. Všemu můžeme pomoct tím, že podpoříme tvorbu probiotických bakterií, například konzumací kysaného zelí nebo čerstvých zeleninových šťáv,“ vyjmenovává specialista na zdravý životní styl Martin Škába.

     

    Náš trávicí trakt si podle něj skvěle odpočine, když mu jednou týdně dopřejeme jednodenní detoxikaci, kdy konzumujeme jen čerstvé zeleninové šťávy.

    Kysané zelí pomůže k lepšímu myšlení.
    Autor: istock.com

  • 3.

    Nechte se otestovat třeba i v lékárně

    Máte pocit, že paměť už tolik neslouží, ale nechce se vám jít k doktorovi? Nechte se otestovat v lékárně. Některé nabízí bezplatné soukromé konzultace s certifikovanými lékárníky, kteří vás provedou speciálně připraveným testem paměti. „Konzultace probíhají v oddělené místnosti, takže vás nebude nikdo rušit,“ vysvětluje doktorka Michala Belasová z Benu lékárny a doplňuje: „Proces trvá asi 15 minut, probíhá pomocí testů krátkodobé paměti. Lékárník vyhodnotí výsledky a sepíše zprávu pro lékaře. Teprve ten pak může určit diagnózu.“

    Jak vám to na konci zimy myslí?
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jak posílit mozek

    ✔ Naučte se zpaměti telefonní čísla rodinných příslušníků.

     

    ✔ Zapamatujte si jízdní řády dopravních prostředků, které často využíváte.

     

    ✔ Luštěte křížovky a sudoku.

     

    ✔ Sáhněte po mozkohračkách – chytrých hrách – a hlavolamech.

     

    ✔ Využijte počítačové trénovací programy na internetu.

     

    ✔ Podpořte mozek korálovcem ježatým – čínskou medicinální houbou.


    VIDEO: „Přechytračte mozek!“ Trenérka paměti radí, jak méně zapomínat

Dnešní horoskopy