Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Umučení studenta by nedovolil!“ Trump bránil Kima v kauze smrti mladého Otta (†22)

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. února 2019
10:40

Americký prezident Donald Trump se v rámci tiskové konference v Hanoji po neúspěšném jednání se severokorejskou delegací vyjádřil mimo jiné i ke smrti amerického studenta Otty Wambiera (†22), který byl přes rok zadržován ve vězení v KLDR. Na základě huminatárních důvodů byl propuštěn a krátce po návratu do Spojených států na následky mučení zemřel. Trump novinářům tvrdil, že Kim Čong-un a další vysocí představitelé Severní Koreji o ničem nevěděli.

Wambier byl v roce 2016 za krádež propagačního plakátu z hotelu, kde bydlel, odsouzen k 15 letům vězení a těžkých prací v KLDR. Ve vězení strávil 17 měsíců, americké vládě se podařilo dojednat jeho propuštění na základě humanitárních důvodů. Mladík se ale domů vrátil ve zbídačeném stavu v kómatu.

Warmbier se vrátil slepý a hluchý

Rodiče vypověděli, že byl slepý a hluchý, měl vytržené dva přední zuby, nelidsky křičel, měl oholenou hlavu a nepřítomný pohled. Na jeho chodidle našli hlubokou řeznou ránu starou několik měsíců. Lékaři se shodli na tom, že má poškozený mozek a ponese si další duševní následky. Šest dní po svém návratu Warmbier zemřel.

Pitva potvrdila, že Warmbier byl v KLDR mučen. Severní Korea to však dodnes popírá. Trump se tehdy ostře ohradil proti „tvrdým podmínkám“, kterým byl odsouzenec vystaven v KLDR. „Je to brutální režim,“ uvedl šéf Bílého domu. Dnes na tiskové konferenci v Hanoji ale vystoupil na Kimovu obranu.

Warmbiera přivezli domů po více než roce v kómatu, krátce na to zemřel. Warmbiera přivezli domů po více než roce v kómatu, krátce na to zemřel. | ČTK

Trump brání Kima: Nevěděl o tom

„Nevěřím, že by předseda Kim připustil, aby k něčemu takovému došlo, kdyby to věděl. Není a nebylo to v jeho zájmu. Jejich vězení a tábory jsou drsné, Ottovi se tam stalo něco hrozného, a Kim o tom nevěděl,“ zastal se Trump svého „přítele“.

V prosinci 2018 americký soud rozhodl, že by KLDR měla rodičům Warmbiera za jeho smrt a mučení vyplatit odškodné ve výši 11,4 miliardy korun. Rozsudek je spíše symbolický, prozatím totiž neexistuje mechanismus, který by Severní Koreu k platbě donutil.

Případ Warmbiera spolu Kim a Trump rozebírali již na prvním summitu loni v červnu. Severokorejský vůdce byl podle prezidenta obeznámen se všemi detaily kauzy. Kim Trumpovi řekl, že se o stavu Warmbiera dozvěděl až příliš pozdě. On a jeho tým nevěděli, co se ve vězení děje. „Věřím mu, jejich vězení jsou drsná, je tam hodně lidí,“ uvedl dnes Trump.

Dohoda krachla kvůli sankcím

Ve dnech 27. a 28. února probíhal ve vietnamské Hanoji dvoudenní summit mezi USA a KLDR. Trump a Kim jednali převážně o denuklearizaci. Přestože vše napovídalo tomu, že schůzka bude úspěšná, ani po hodinách vyjednávání nedošly delegace k uspokojivému řešení. Kim požadoval odvolání všech sankcí, k čemuž je Trump ochoten přistoupit až po „nezvratitelné a naprosté“ denuklearizaci, ke které KLDR ještě není připravená. Rozhovory budou prý nadále pokračovat, konání dalšího summitu zatím nebylo potvrzené.

 

PPP150W ( 1. března 2019 06:05 )

Vy víte úplně všechno nejlépe. A všichni ostatní, kteří vaše zcestné bludy nesdílejí jsou primitivní pit.omci. Právě tohle z vás dělá toho idi.ota.

PPP150W ( 28. února 2019 18:48 )

Myslel jsem, že jste jen hlupák. Mýlil jsem se, vy jste idi.ot.

pekaaaros ( 28. února 2019 16:48 )

Jižní Korea je tam kde je podobně jako západní Německo. Amíci do nich po válce napumpovali a teď Trump není úplně spokojen, že se to kdy stalo. Proto ta nevraživost demobloku a liberálů proti Trumpovi. Po válce se realizovaly umělý finanční toky v zájmu udržení kapitalismu. V USA byl bezprostředně po válce strach, že celá západní Evropa snad kromě Británie, Itálie a Pyrenejského poloostrova zrudne.

Monikay ( 28. února 2019 13:39 )

chudák rodina, tohle si přečíst...

xxxx678 ( 28. února 2019 13:25 )

Asi tomu rozumíte, já..ne. Divím se, že Kim požádal o pomoc, díky špatné úrodě. On přece pořád tvrdil, že jsou ve všem soběstační, a od nikoho nic nechtějí. Stačí se podívat na Jižní Koreu, kde, ti..jsou. Kde, je asi - chyba?

Zobrazit celou diskusi