Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vražda Andrey a syna Lukáše (†15): Co mohlo zabránit masakru

Autor: shp - 
28. února 2019
21:03

Co bylo spouštěčem krvavého šílenství Miroslava (48), který v neděli večer k smrti ubodal svou manželku Andreu (†47) a syna Lukáše (†15)? Podepsal se na masakru dlouhodobě špatný psychický stav všech členů rodiny, drogy či jiné závislosti?

Proč obviněný zastavil své brutální jednání až v okamžiku, když se pokusil sáhnout si na život? Podle soudního psychologa nemuselo jít o zkrat. Jak web Pluska.sk informoval, nešťastnou rodinu dlouhodobě sužovaly vážné životní a psychické problémy.

Je víc než pravděpodobné, že šlo o mimořádně impulzivní skutek v prostředí přetrvávajícího rodinného napětí. Možný zvýšený konzum návykových látek pachatele nám napovídá, že jde o emočně nestabilní osobu se sklonem k selhání v kontrole chování,“ řekl soudní psycholog Dušan Kešický.

Miroslav měl absťáky

Podle něho mohou za jeho stavy i abstinenční příznaky, čili odnětí návykové látky, což u Miroslava spustilo silnou úzkost a narůstající agresivitu. „Tento stav jednoduše nezvládl, proto ho obrátil nejdřív vůči okolí a pak nakonec proti sobě,“ upřesnil Kešický. Dalším důvodem nepochopitelného běsnění mohly být dlouhodobé a především neřešitelné těžkosti.

Nakonec Andrea pár týdnů před vraždou zveřejnila na sociální síti status volající o pomoc: „Dobří lidé, kdo k sobě vezme trojčlennou rodinku s malým psíkem? Jsme na dně. Prosím, pomůžete?!“ Zoufalá slova Andrey nebyla vyslyšena a možná právě proto se nepodařilo tragédii zabránit.

Volání o pomoc nikdo neslyšel

V daném stavu se ukázalo volání o pomoc na sociální síti v důsledku jako pozdní, nekonkrétní, neadresné, a v konečném důsledku neefektivní. Proto by bylo zajímavé vědět, zda se žena už předtím snažila najít pomoc jinde,“ konstatuje odborník.

Neplánované agresivní skutky jsou podle něj často vyvrcholením vleklých konfliktů. „Je těžké někoho vinit ze selhání. Nejdřív je potřeba se věnovat preventivní přípravě běžné populace ve smyslu rozpoznání zvýšeného rizika agrese,“ dodal psycholog.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání