Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holčička trpí otřesným onemocněním: Oteklé ručičky vyřeší pomoc z Německa!

Autor: DH - 
11. března 2019
22:17

Američanka Cora se narodila se závažnou nemocí, takzvaným „lymfedémem“, který má za následek obrovské otoky končetin a břicha. U malé holčičky se to projevilo tak, že má třikrát větší ruce, než je obvyklé. V Německu ale její problém možná překvapivě vyřeší liposukcí.

Když přicházela malá Cory Rubenová na svět v americké Minnesotě, všechno vypadalo dobře. Její matka Kasey měla normální průběh těhotenství, dívenka se zdála být zdravá. Lékařům se však nelíbily její oteklé ručičky. Nejdříve si mysleli, že je to běžný poporodní stav, nakonec ale usoudili, že se jedná o vážný problém, Cory trpěla lymfedémem.

Co vlastně je lymfedém? Jedná se o poruchu lymfatického systému, který má každý z nás v těle. Správně by měl pomocí složité spolupráce lymfatických uzlin, lymfatických cév a lymfatické tekutiny vypomáhat imunitnímu systému. Lymfedém ale tento cyklus napadá a člověku s tímto onemocněním se lymfatická tekutina – lymfa – neodbourává z těla a zůstává v prostorech mezi kůží a svalovou hmotou, většinou v končetinách a na břichu. Nebohé Cory navíc lékaři předpovídají, že čím bude starší, tím větší problémy bude mít.

„Lidé první vidí Coryiny ruce, až pak vše ostatní,“ řekla médiím maminka holčičky. „Ale co lidé nevědí, je, že dceři nenapuchají jen ruce, ale celé její tělíčko. Od břicha, přes obě nožičky, chodidla i genitálie,“ popsala Kasey. Ta s dcerou a manželem Brettem objela už několik desítek lékařů. Nemoc, která velice často napadá lidi trpící různými druhy rakoviny, ale léčit nelze. Otoky jsou navíc často velice bolestivé. Jeden lékař rodině poradil, aby s dcerou odcestovali do Německa a domluvili si schůzku na místní klinice Földi v Hinterzartenu.

Kasey, Brett a Cory se tak poprvé setkali s profesorkou Etelkou Földiovou, která je celosvětovou expertkou na tuto nemoc. Jako první na světě například prováděla masáž lymfatických otoků. Když ale malou dívenku žena prohlédla, nestačila se divit. Lymfa totiž tvořila pouhých 20 procent otoku rukou, zbytek tvořily tukové žlázy. „Řekla, že osmdesát procent otoku je vlastně tuk. Dvacet pak lymfa. To byl důvod, proč ten otok neodcházel, ale dceři zůstával pořád,“ sdělila matka. Nikdo, včetně profesorky Földinové, ale netušil, jak se tuk v oblasti rukou vytvořil. Holčičce tak nakonec pomůže od masivního otoku liposukce, což sice není standardní postup, ale její malé tělíčko by zákroky mělo zvládnout.

Rodina je pro dobro své dcery schopná obětovat úplně cokoliv, v současné době už je na Coryiných rukou viditelně rozeznatelný rozdíl, holčička navíc s maminkou dochází i na speciální masáže a nosí kompresní rukavice, které napomáhají správnému proudění krve do konečků prstů. Vše je na dobré cestě k tomu, aby Cora žila šťastný a spokojený život.

Zobrazit celou diskusi