Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Extrémně vzácná dvojčata šokují lékaře: Mají „zázračnou“ DNA!

Jednovaječná dvojčata odlišného pohlaví překvapila australské vědce (ilustrační foto).
Jednovaječná dvojčata odlišného pohlaví překvapila australské vědce (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
11. března 2019
23:01

V Austrálii se narodila jednovaječná dvojčata, která doposud zanechávala lékaře v naprostém zmatku. Jednovaječná dvojčata mají vždy stejné pohlaví, ale v tomo případě se jedná o dívku a chlapce. Jde o teprve druhý případ, který byl kdy zaznamenán. Lékaři a genetici teď zkoumají, jak k této vzácné události mohlo dojít.

Bráška se sestřičkou (oba 4) z australského města Brisbane, sdílejí veškerou DNA své matky, ale pouze zlomek té otcovy. Jak informoval magazín The New England Journal of Medicine, jedná se o tzv. poloidentická dvojčata. Profesor Nicholas Fisk, který se svým týmem pečoval o matku dvou dětí během jejího těhotenství, říká, že se jde o zcela výjimečný případ.

„Ultrazvuk v jejím šestém týdnu ukázal placentu s plodovými vaky. Z toho jsme usuzovali, že čeká jednovaječná dvojčata. Ve čtrnáctém týdnu se však prokázalo, že děti jsou chlapec a dívka, což se u jednovaječných dvojčat neděje,“ řekl profesor.

Identická jednovaječná dvojčata se rodí tak, že pouze jedna spermie oplodní jedno vajíčko, které se následně rozdělí. Proto mají tato dvojčata identickou DNA a rovněž stejné pohlaví.

Neidentická neboli dvouvaječná dvojčata se narodí ze dvou vajíček oplodněných dvěma různými spermiemi. Taková mít stejné pohlaví mohou nebo nemusí.

V případě polo-identických dojde k oplodnění jednoho vajíčka dvěma spermiemi. A teprve poté se vajíčko rozdělí.

Vznikají  tak buňky se třemi sadami chromozomů namísto dvou. Dr. Michael Gabbet z Technické univerzity v Queenslandu řekl: „Tři sady chromozomů jsou zpravidla nekompatibilní se životem ale v tomto případě si dvojčata chromozomy rovnoměrně rozdělila.“

„Některé z buněk obsahují chromozomy z první spermie, zatímco ve zbylých jsou chromozomy z té druhé. Kvůli tomu mají dvojčata pouze část otcovské DNA,“ doplnil Gabbet.

Lékaři poprvé zaznamenali narození poloidentických dvojčat ve Spojených státech v roce 2007. Tehdy už ale děti byly větší. Nikdo proto nechápal, jak vůbec mohla vzniknout. Australská dvojčátka sledovali odborníci v průběhu celého jejich vývoje. V tom je nová studie přelomová.

krtek. ( 12. března 2019 12:25 )

ta druhá polovina je od jiného otce

5nastolevceskych ( 12. března 2019 10:45 )

Jistá je vžy jen matka. A ta nikdy nepřizné, kde kdy a s kým skotačila.

mak ( 12. března 2019 02:25 )

Ale no tak! Proc by se vajíčko nerozdelilo mezi dve spermie tak, ze V+S1 a V+S2?? Proc by se měla michat DNA z obou spermii pro každé dite jak v mixeru? Každopádně ale nevychází tvrzeni, ze "Některé z buněk obsahují chromozomy z první spermie, zatímco ve zbylých jsou chromozomy z té druhé. Kvůli tomu mají dvojčata pouze část otcovské DNA". To jako ta druha spermie neni otcovska?? I kdyby se míchaná sada chromozomu z obou spermii, tak potad je polovina od otce. Nebo ze by ta druha byla od matky? 😂😂😂

Zobrazit celou diskusi