Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pózující Monika a tajný dárek pro Trumpa: Natěšený Babiš míří s chotí do USA

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. března 2019
16:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. března 2019
05:02

Andrej Babiš se v úterý vydal na svou první velkou cestu do USA - historickou, s přijetím v Bílém domě, kam ho i s manželkou Monikou Babišovou pozval Donald Trump. Blesk Zprávy budou u toho přímo ve Washingtonu. Babiš se do Česka vrací až v sobotu 9. března. Co všechno má za Atlantikem v plánu? Nahlédli jsme do jeho detailního programu, na kterém nechybí politická jednání ani zpestření v podobě zápasu basketbalové NBA s českou hvězdou.

Babišův odlet byl naplánován na úterý 12:35 SEČ. Do USA letí i premiérova manželka Monika Babišová, kterou fotograf Blesku zachytil při příjezdu na kbelské letiště a ochotně zapózovala v bílém kabátu. To nová mluvčí Úřadu vlády Jana Adamcová do USA nevyrazila - její jmenování však již schválili na vládě v pondělí 4. března a Adamcová tak již oficiálně nahradila Petru Doležalovou.

Během letu pak těsně před mezipřistáním na Islandu došlo i na moment, kdy premiér se svou chotí s úsměvy na tváři zapózovali v přední části vládního speciálu fotografům.

Babiš před odletem: Důležitá návštěva

„Pro Českou republiku je to velmi důležitá návštěva (...) To načasování, myslím si, je dobré,“ říkal premiér Babiš při tiskovce na vojenském letišti těsně před odletem z Prahy-Kbel. A to s odkazem mj. na výročí narozenin T. G. Masaryka. „My jsme spojenci z důvodů historických dlouhodobě, my samozřejmě i v rámci NATO jsme spojenci, bojujeme společně proti mezinárodnímu terorismu, naše obchodní vztahy jsou velice dobré, české firmy vytvořily v USA tisíce pracovních míst, Spojené státy jsou významným investorem v ČR,“ shrnul Babiš.

Andrej Babiš vyrazil do USA i s manželkou Monikou (5.3.2019) Andrej Babiš vyrazil do USA i s manželkou Monikou (5.3.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Terorismus považuje Babiš za největší problém, řešit však chce s Trumpem právě vřelé obchodní vztahy, ale i jistou hrozbu pro Česko. Prezident Trump chce totiž zavést cla na automobily z Evropy, upozornil Babiš s tím, že Česko je samozřejmě významným dodavatelem v evropském automobilovém průmyslu. 

„Témat je strašně moc, považuji však za prioritní ty obchodní vztahy a já se budu panu prezidentovi snažit vysvětlit dopad na českou ekonomiku,“ uvedl Babiš.

Setká se i se šéfkou CIA

S sebou si v rámci delegace nevzal žádného z ministrů, do letadla však usedl mj. náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD). Babiš říkal, že s sebou přibalil i grafy, kdy Trumpovi ukáže, že výdaje na obranu v Česku do nástupu bývalé koaliční vlády ANO, ČSSD a lidovců klesaly, od roku 2015 je však jasný plán, jak plnit závazky a dostát dvou procent HDP. „Ano, ta návštěva je v programu mé návštěvy ve Spojených státech,“ dodal Babiš na dotaz, zda by se měl v USA setkat i se šéfkou CIA Ginou Haspelovou.

Monika Babišová před odletem do USA 5.3.2019 Monika Babišová před odletem do USA 5.3.2019 | Blesk

Last minute program

Babiš se přitom na cestu do Bílého domu evidentně těšil značně. Od jejího oznámení hned v několika příspěvcích na svém facebooku naznačil, jak moc je pro něj důležitá. „Bude to určitě velký zážitek,“ vzkázal Babiš. „Žiju tím samozřejmě já i všichni moji kolegové, probíhají intenzivní přípravy (...) Jsem zvědavý a těším se. Jo, těším se moc,“ přiznával před cestou Babiš.

Přípravy to přitom tentokrát byly ve stylu „last minute zájezdu“. S ohledem na narychlo potvrzené pozvání do Bílého domu pro premiéra a jeho ženu se program obou piloval do poslední chvíle a ještě v pondělí po poledni, tedy necelých 24 hodin před odletem nebylo o všem zcela jasno.

Dárek pro Trumpa? Tajemství

Babiš své příznivce během příprav vyzval, aby navrhovali, co má Trumpovi vzít jako dárek. „Moc prosím, ať to není český křišťál nebo šestka piv,“ vzkazoval Babiš. „Dárek pro pana prezidenta Trumpa mám! Pro jeho manželku zase vymyslela dárek moje paní (...) Všechny dárky vám ukážu, až je prezidentský pár dostane,“ vzkázal Babiš.

Jisté naopak od začátku bylo, že k přijetí v Bílém domě dojde ve čtvrtek 7. března. Babišův program tam dle informací Blesk Zpráv začne cca v 13:45 tamního času (19:45 SEČ kvůli šestihodinovému posunu oproti Česku).

Univerzita či basketbal s Čechem

Babišův vládní speciál přitom na cestě do USA i zpět zažije vždy jedno mezipřistání. Do Spojených států nabere letoun palivo v islandském Keflavíku, cestou zpět pak v kanadském Genderu. Do Kbel se premiér vrátí v sobotu odpoledne.

Zatímco úterý 5. března má Babiš na přelet a aklimatizaci, ve středu 6. března již od rána čeká Babiše nabitý program. V plánu je mj. návštěva Americké obchodní komory či Marylandské univerzity s jejím programem pro umělou inteligenci, večer pak atraktivní sportovní mač. Babiš zavítá na zápas nejlepší basketbalové ligy světa NBA - na klání místních Washington Wizards, za který hraje Čech Tomáš Satoranský, proti hostujícím Dallas Mavericks, u kterých působí mj. legendární Němec Dirk Nowitzki.

Kapitol a pomník Masaryka

Čtvrtek 7. března je zasvěcen hlavnímu programu v podobě návštěvy Bílého domu. V pátek se Babiš vydá do Kapitolu, setkání s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou však bylo zrušeno, protože se Pelosiová nakonec omluvila. Babiš by se tak měl sejít mj. s vůdcem republikánské menšiny ve Sněmovně Kevinem McCarthym, později také se zástupci amerických židovských organizací. Navštíví též památník 11. září.

 „Tento rok to je 30 let od sametové revoluce a 20 let od vstupu do NATO. Taky přesně v den, kdy se s americkým prezidentem potkám, 7. března, bude výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka. Položím k jeho soše ve Washingtonu věnec,“ avizoval Babiš.

Huawei, jádro i obchodní války

Babiš do USA letí i v době, kdy se plánuje výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech. Zajímat se o něj mají nejen ruský Rosatom či společnosti z Číny, Francie a Jižní Koreje, ale také americký Westinghouse.

„V Bílém domě máme o co bojovat. Je to absolutně výjimečná příležitost pro naši zemi. Všichni teď mluví o Huawei nebo Westinghouse, ale to, co peněženky našich lidí ovlivní daleko víc, jsou třeba cla na evropská auta. Vždyť dodáváme součástky snad všem automobilkám na kontinentu. Rád bych od amerického prezidenta slyšel, co má v plánu. Napřímo,“ vzkázal Babiš.

Miloš Zeman se na recepci v USA potkal s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií Miloš Zeman se na recepci v USA potkal s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií | Twitter Jiří Ovčáček

O své cestě mluvil Babiš na Hradě i s prezidentem Milošem Zemanem v úterý 26. února. „Pan prezident samozřejmě hlavně zdůrazňuje ekonomické zájmy ČR, ekonomické zájmy Evropy, které jsou důležité samozřejmě pro další vztahy,“ uvedl k tomu premiér.

O přímluvu u Trumpa prý Zeman nežádal

Při dotazu na to, zda ho Zeman požádal, aby se u Trumpa přimluvil za schůzku v Bílém domě i pro českého prezidenta, dodal: „Ne, ne, ne, ne. Vůbec ne. Pan prezident byl rád - a to není termín jako můj, to je termín v Bílém domě pro ČR, kterou já budu mít tu čest reprezentovat - takže pan prezident projevil radost nad tím, že máme tento termín a i proto jsem byl za ním, abychom si nějakým způsobem vyměnili názory i na ta témata, která tam budu projednávat.“

V kauze varování před aktivitami čínského giganta na poli mobilních komunikací Huawei se řeší bezpečnostní rizika v Česku i USA. Babiš míní, že by se něco takového mělo řešit na poli EU, která „nastoluje některá témata, která nejsou až tak důležitá, jako kybernetická bezpečnost“. „Určitě o tom bude řeč i v rámci mé návštěvy ve Spojených státech,“ dodal Babiš.

Premiér Andrej Babiš řešil s prezidentem Milošem Zemanem i cestu do USA Premiér Andrej Babiš řešil s prezidentem Milošem Zemanem i cestu do USA | Facebook A. Babiše

O čem by teoreticky mohla být také řeč, je případná návštěva prezidenta Trumpa v Praze. Dle Babiše se však něco takového i s ohledem na blížící se prezidentskou kampaň v USA nestihne realizovat a prezident Spojených států navíc do Evropy jezdí hlavně na větší sešlosti. O možnosti této významné návštěvy mluvil před Babišem ve Spojených státech i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Podle protokolu pana prezidenta Trumpa ho může pozvat pan prezident Zeman,“ upozornil před odletem do USA Babiš. Pozvání prezidenta Zemana Trumpovi předá. „Já samozřejmě to můžu prezidentovi nabídnout, aby se (v ČR) setkal s nějakým státníkem,“ říkal také Babiš a připomněl setkání státníků, když do Prahy přijeli prezident Obama a jeho ruský protějšek Medvěděv.

turbina ( 5. března 2019 21:09 )

Bureš vysvětlí Trumpovi jak má oje.bávat stát o dotace a daně.

gmur ( 5. března 2019 21:03 )

Tak jo, tak do hodiny! Víc vám tam nedám.

gmur ( 5. března 2019 21:01 )

Ne.ser se do toho. Za hodinu bude jasno.

gmur ( 5. března 2019 20:56 )

Uklidni se, adresát ví co píšu.

turbina ( 5. března 2019 20:55 )

To bude trapas jestli Amíci zjisti co za palíška je Breburda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa