Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Špinavé kosmetické štětce vám zničí pleť! Jak je správně mýt?

...
24. března 2024 | 06:00

Stejně jako si denně odličujete a myjete tvář, zapomínat byste neměla ani na čištění svých kosmetických pomůcek, ve kterých se drží ohromné množství bakterií. Ty pak mohou na vašem obličeji nadělat pěknou paseku a místo dokonalého make-upu budete mít spíš zničenou pleť. Jak tedy o kosmetické štětce správně pečovat?

Krokem číslo jedna je pravidelnost. Pokud štětce myjete, ale pouze jednou za rok, tak to moc velký význam nemá. Štětce byste měla po každém líčení vydezinfikovat speciálním sprejem na kosmetické štětce a alespoň jednou za týden je pořádně vyprat, a zbavit se tak všech zbytků líčidel a dalších nečistot.

VIDEO: Jak správně mýt štětce?

Video se připravuje ...
Štětce je nutné prát jednou týdně a vždy "hlavou dolů" • VIDEO: Brigita Zemen

Použijte správné pomůcky i techniku

K čištění používejte speciální šampony na štětce, které seženete v drogerii. Použít můžete ale také klasický šampon na vlasy. Dejte však pozor, aby neobsahoval silikony, které by štětec mohly zničit. Štětce perte vždy jemným krouživým pohybem, aby nedošlo k poškození štětin. Použít můžete speciální silikonové podložky, které štětce neponičí. Nakonec je proplachujte tak dlouho, dokud z nich nepoteče čistá voda. 

Vždy kosmetické štětce proplachujte i sušte štětinami směrem dolů. Voda by totiž mohla zatéct do rukojeti a rozpustit lepidlo, kterým jsou štětiny uchyceny. Kosmetické pomůcky byste měla mít umístěné v kelímku, aby štětiny mohly volně uschnout. 

Jak čistit beauty blender?

Beauty blender, neboli houbička na make-up, je velmi oblíbená a lehce nahradí běžné kosmetické štětce. Také v tomto případě je ale důležité pravidelné čištění, a to po každém použití. Pokud vás navíc trápí akné, je čištění obzvlášť důležité. Jinak si bakterie budete roznášet po obličeji, a akné se tak ještě zhorší.

Stejně jako v případě kosmetických štětců si pořiďte speciální přípravek na čištění, protože obyčejná voda neodstraní skvrny od make-upu. Můžete vyzkoušet tuhé mýdlo nebo speciální gel. Vybírejte takový čistič, který neobsahuje kyselinu glykolovou nebo salicylovou, které by mohly beauty blender zničit.

Houbičku namočte a vymáčkněte z ní přebytečnou vodu. Tuhé mýdlo, mycí gel nebo jakýkoliv jiný přípravek na čištění kosmetických štětců naneste na houbičku. Tu jemným krouživým pohybem otírejte a mírně mačkejte, aby mohl přípravek lehce proniknout dovnitř. 

Houbičku slabě promněte v ruce, aby se vytvořila pěna, a pak ještě párkrát namočte ve vodě. Poté ji omyjte pod tekoucí vodou a v případě potřeby celý postup opakujte, dokud nebude dokonale čistá. Přebytečnou vodu jemně vymáčkněte třeba do ručníku a nechte houbičku uschnout na vzduchu. Pokud váš beauty blender zapáchá, pak je to náznak toho, že jste ho nevyčistila dostatečně, je plný bakterií, a proto ho raději vyhoďte.

Kosmetické štětce pro dokonalý look pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová