Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Nevyhazujte slupky od banánů: Vyleští boty i šperky a pomůžou při pečení masa

/
  • (iStock)
    20. února 2024 ● 06:00

    Jíte ráda banány, ale slupku považujete za bezvýznamný odpad, který končí hned v koši? To je velká škoda. Banánové slupky totiž umí řadu věcí, o kterých jste doposud nejspíš neměla ani tušení. Pomůžou vám při úklidu, na zahradě, ale i při péči o pleť…

    Výživná hodnota banánu je vysoká, obsahuje hodně vitaminu B, draslík, hořčík a hromadu dalších živin. Ale málokdo ví, že i jejich slupka může být užitečná. Obsahuje totiž vlákninu, řadu vitaminů, minerálů i antioxidantů, které dokážou dobře pečovat o naše tělo i domácnost. Podívejte se na několik tipů, jak se obyčejná slupka od banánů dá využít.

  • 1.

    Leštěnka na boty

    slupky banány
    Autor: iStock

    Nebaví vás kupovat drahé krémy na boty? Nebo jste někde, kde žádnou leštěnku nemáte, a nechcete si udělat ostudu s ušmudlanými botami? Tak si vezměte na pomoc banánovou slupku. Vnitřní stranou totiž krásně vyleštíte koženou obuv. Stačí, když několikrát boty přetřete a pak je doleštíte měkkým suchým hadříkem. Výsledek vás překvapí!

     


  • 2.

    Leštička šperků

    slupky banány
    Autor: iStock


    Pomocí banánové slupky dodáte lesk nejen botám, ale rozzáříte i zašlé šperky. Slupka totiž obsahuje kyseliny, které kovové předměty vyleští a zbaví začernání. Stačí kouskem vnitřní strany slupky potírat postižená místa a následně vyleštit jemným hadříkem. Pokud byste chtěla získat koncentrovanější leštěnku třeba na hodně zašlé šperky, nejlepší je slupky rozmixovat, přidat lžíci vody, a utvořit tak kašičku. Tu pak dejte na hadřík a krouživými pohyby zčernalá místa potírejte, až je dokonale vyleštíte.

     

  • 3.

    Pomocník při vaření

    slupky banány
    Autor: iStock

    Banánová slupka se hodí také jako pomocník při pečení masa. Pokud slupku přidáte na dno pekáče pod maso, zabráníte tak vysušení. Maso bude krásně šťavnaté a překvapí vás skvělá chuť. Jen v tomto případě použijte bio banán, který je chemicky neošetřený.


  • 4.

    Zadřená tříska

    slupky banány
    Autor: iStock

    I zadřená tříska může být dost nepříjemná. Pokud nemáte po ruce nic, čím byste ji lehko vytáhli, vzpomeňte si na tento trik. Na postižené místo dejte kousek banánové slupky – vnitřní stranou. Přelepte náplastí a nechte působit aspoň půl hodiny. Enzymy, které banán obsahuje, pomohou „vytáhnout“ zadřenou třísku ven. A tak ji po působení slupky vyndáte rychle a bezbolestně.

  • 5.

    Pro krásnou pleť

    slupky banány
    Autor: iStock

    Banánové slupky mají obecně blahodárný vliv na pleť. Výživnou masku připravíte například rozmixováním banánové slupky a přidáním kokosového mléka. Vaše pleť bude prozářenější, jemná a vypnutá. Využijete je také při problémech s akné. Vitaminy obsažené v ovoci snižují projevy podráždění a zánětu, čímž proti pupínkům účinně bojují. Vnitřní stranou slupky si potřete obličej nebo vyškrabte vnitřní část banánové slupky a naneste ji na postižená místa. Opakujte tento proces každou noc před spaním, dokud nedojde ke zlepšení stavu pokožky. I v tomto případě je důležité vybírat raději ovoce, které nebylo ošetřeno chemicky.


  • 6.

    Na štípance i bradavice

    slupky banány
    Autor: iStock

    Také ke zmírnění nepříjemného svědění po štípnutí komárem vám může dobře posloužit slupka od banánu. Stačí místo potírat a pak opláchnout vodou. Polysacharidy, které slupka obsahuje, zničí otok, svědění i zarudnutí kůže.

    Pokud vás trápí malé bradavičky, můžete vyzkoušet jednu z mnoha babských rad. A to potírání bradavice několikrát denně vnitřní stranou slupky. Pro intenzivnější působení kousek slupky přiložte na kůži a přelepte náplastí a nechte působit přes noc. Toto opakujte po dobu cca deseti dní. Obsahuje totiž antioxidanty, které by vás nehezkých výrůstků měly zbavit.


  • 7.

    Krásně bílé zuby

    slupky banány
    Autor: iStock

    Banánová slupka vám také pomůže k zářivému úsměvu a nemusíte přitom používat žádné agresivní chemické prostředky. Je to jednoduché. Vnitřní stranou slupky si dva týdny vždy po dobu alespoň dvou minut zuby potírejte. Odstraníte tak z vašich zubů nepříjemné skvrny od vína, kouření i kávy a zubům dodáte lesk. Navíc draslík, hořčík, brom a další minerály, které jsou ve slupce obsažené, posilují zubní sklovinu.


  • 8.

    Všestranný pomocník na zahradě

    slupky banány
    Autor: iStock

    Zbytky z banánů se vám budou skvěle hodit na zahradě, a to hned na několik způsobů. V první řadě slouží banánová slupka jako odpuzovač mšic. Mšice totiž nenávidí vůni rozkládajících se banánů, a tak poputují jinam. Pokud se tedy tohoto otravného škůdce chcete zbavit, stačí u kořenů rostliny zakopat několik slupek. Slupky jsou navíc bohaté na vápník a hořčík a další stopové prvky, které rostlinám svědčí. Takže rostlinám prospějete dvojnásob. Přidat je můžete také do konve na zalévání, kde je necháte den odstát. Nebo je vyhoďte do kompostu. Rychle se rozkládají a poslouží podobně jako voda na zalévání. Dodají do kompostu důležité živiny.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy