David Slavata (46) z Ostravy je sběratelem těchto historických nevšedních anoncí. Prostřednictvím inzerátu kdysi hledal zachovalý čtyřicetiletý vdovec pro sebe a ke svým dvěma dětem »na celý život dívku dobrého vychování, jejíž tvář není poznamenána neštovicemi«, stálo v inzerátu.

Jeho vyvolená se »měla spokojit s jen jednou služkou, být dobrou hospodyní, přiměřeně důstojnou svého stavu a netoužit příliš po módě a společnosti«, psal zájemce dále.

Sběratel inzerátů

Další seznamky, nabídku na tajné porody, či dokonce obchody s dětmi má ve sbírce historických inzerátů pedagog David Slavata na 700 kusů. Najdou se i skvosty z poloviny 19. století. „Učím na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské. Chtěl jsem, aby si studenti udělali obrázek o dobách minulých, jak lidé žili,“ líčí počátky své záliby Slavata.

Opravdové rarity

Na jím založeném facebookové profilu Starodávný Inzertník najdete neuvěřitelné perly. „Rady jak na pohlavní choroby, nabídky na tajné porody. Kdysi neexistovala žádná sociální ochrana dětí, natvrdo se s nimi obchodovalo,“ popisuje.

„Jako ekonom chci mimo jiné i pomocí inzerátů podat svědectví, jak se chronologicky vyvíjely mzdy lidí a co si za ně mohli v průběhu času koupit. Chci zmapovat co nejdelší časovou osu,“ uzavírá Slavata.

Majetek vítán

V době průmyslové revoluce hrály velkou roli při seznámení majetkové poměry. Pánové hledali ženy, které měly nějaké věno či majetek, jež by mohly vložit do podnikání. S rozvojem emancipace zase rostl důraz na zájmy a koníčky.

První periodické noviny

První číslo Pražských poštovských novin, které odstartovaly vydávání českého periodického tisku, vyšlo 4. února 1719. Noviny zanikly v roce 1772, opět začaly vycházet v lednu 1782 a brzy poté je převzal knihtiskař Jan Ferdinand Schönfeld.

Schönfeldské c. k. pražské noviny vycházely dvakrát týdně – v úterý a v pátek v rozsahu 6 stránek. Roku 1786 se stal jejich redaktorem Václav Matěj Kramerius, jenž v červenci 1789 vydal Krameriusovy c. k. pražské poštovské noviny.

Zájem mezi muži

Do příchodu internetu zprostředkovávali seznamování dohazovači a dohazovačky, později pak seznamovací kanceláře. V Česku chodí na seznamovací weby 61 % mužů, převládají uživatelé od 18 až 25 let.

VIDEO: Paní Marie (72) má největší sbírku medailí Karla IV.: Nekšeftujeme!

Video
Video se připravuje ...

Paní Marie (72) má největší sbírku medailí Karla IV.: Nekšeftujeme! Tomáš Polák, Jan Jedlička