Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bílé prádlo už vám nezešedne! Dodržte tato pravidla a bude pořád zářit

/
  • (iStock)
    1. srpna 2023 ● 06:00

    Máte ráda bílé prádlo a oblečení, ale vadí vám, že je zářivě bílé, jen když je nové? A řešíte, co se zažloutlým či zašedlý prádlem, tričky a košilemi, které mají nehezké skvrny od potu? Naštěstí existuje několik triků, které můžete vyzkoušet, abyste své bílé oblečení opět rozzářili.

    Možná už jste si zvykla na to, že každé bílé triko a košile po čase zešednou a skvrny od potu nejdou dolů. A tak ho časem pasujete jen na „domácí“ oděv, nebo zkrátka pořídíte raději nové. To, jak dlouho bílá vydrží, ale záleží nejen na kvalitě materiálu, ale i na tom, jak o prádlo pečujeme. Pravda, s péčí o bílé prádlo to může být trochu složitější. A opravdu nestačí jen naládovat pračku, nasypat prášek a zapnout vybraný program. Každopádně nezoufejte, existuje několik rad, jak tomu zabránit. Pokud chcete udržet bílé prádlo bílé a přejete si, aby vaše oblíbené kousky vypadaly stejně, jako když jste si je pořizovali, vyzkoušejte následující triky a tipy. 

  • 1.

    Perte častěji než barevné

    Autor: iStock

    Po jednom až dvou nošeních dejte bílé prádlo vyprat. I když se vám třeba bílé triko či košile ještě nezdají špinavé, zasáhněte dřív, než se na nich objeví zažloutlé skvrny.  Pot i antiperspiranty se totiž dokážou do vláken pořádně zažrat. 

  • 2.

    Skvrny likvidujte hned

    Autor: iStock

    Stačí chvilka nepozornosti a na vaší krásné bílé halence či tričku se objeví skvrna od kečupu nebo kávy či dalších nečistot. Pokud chcete docílit toho, aby se nežádoucí flek opravdu dobře odstranil, nenechte ho nikdy zaschnout a zkuste ho zlikvidovat co možná nejdříve. Na všechny skvrny biologického původu, tedy například i zašlé límečky u košil, skvěle funguje žlučové mýdlo (tzv. mýdlo s jelenem). Stačí namočit postižená místa, promněte mýdlem a nechte chvíli působit. Nakonec klasicky vyperte v pračce. U bílých triček a košil často bývá také potíž zbavit se skvrn od potu. Proti těm pomáhá namočit prádlo na několik hodin do teplé vody s přídavkem octa, zhruba cca 200 ml na kyblík. Poté prádlo vypereme v pračce s práškem jako obyčejně. 

  • 3.

    Perte bílé prádlo odděleně

    Autor: iStock

    Možná vás tato rada rozesměje a řeknete si: „To je přece jasné!“ Ale věřte, že spousta lidí kvůli úspoře času nebo z lenosti toto nejzásadnější pravidlo úplně nedodržuje.  Pokud to tak praktikujete i vy, neděláte dobře. I když budete mít zrovna štěstí a od barevného prádla se bílý kousky úplně nezabarví, určitě to bílému prádlu nijak neprospívá. Barvy se totiž mohou usazovat ve vláknech a bílá tak ztrácí svůj jas. Zašednutí v drtivé většině případů může způsobit i nepatrný kousek, který má jinou barvu než bílou. Proto bílé prádlo perte vždy pouze s dalším bílým prádlem! 


  • 4.

    Pračku nepřeplňujte a nastavte správnou teplotu

    Autor: iStock

    Jelikož většina praček už umí odhadnout váhu prádla, už neplatí, že je třeba naplnit ji celou, aby člověk neplýtval. Každopádně pokud nechcete vyndávat zašedlé prádlo, pračka s bílým prádlem by neměla být určitě nacpaná na maximum. Pokud je v pračce prádla moc, prací prostředek se správně nerozpustí, ale nedostane se ani tam, kam má – ke všem vláknům.

    Pamatujte, že čím teplejší voda, tím pro bílé prádlo lepší. Bílé bavlněné prádlo snese teplotu 60 °C, umělé materiály perte raději na 40 °C, při praní ve vyšších teplotách toto prádlo šedne nebo žloutne. Samozřejmě ale je vždy důležité dbát na instrukce ze štítku. 


  • 5.

    Použijte správný prací prostředek

    Autor: iStock

    Používáte na všechno prádlo jeden univerzální prací prášek? Pak se nemůžete divit, že vaše bílé prádlo nezáří bělostí. Nejlepší volbou je speciální prací prostředek na bílé prádlo, obsahuje totiž rozjasňovače a bělicí látky. Jen opatrně s použitím běličů prádla na chlorové bázi. Prádlo vybělí, ale když se prádlo suší na slunci, časem zežloutne.  

    Dodržujte také správné dávkování. Určitě neplatí, že více prášku rovná se lepší účinek. Pokud totiž použijete málo, nebo naopak moc prášku, na oblečení mohou vznikat skvrny od nečistot, které se správně neodplaví. Proto čtěte instrukce na obalu.

    Na bílé prádlo se nedoporučuje používat aviváž, pokud není speciálně na ně určená, protože po ní má prádlo opět tendenci žloutnout, nebo šednout. 



  • 6.

    Vyzkoušejte babské triky

    Autor: iStock

    Ocet můžete použít místo aviváže při každém praní a neutrácet tak za zbytečně drahé prostředky. Vaše prádlo bude dokonale čisté a měkkoučké. Nebojte se octové vůně, nebude z oblečení vůbec cítit, jemný pach brzy vyvane.

    Na bílé prádlo se hodí na udržení bělosti a odstranění skvrn do pračky přidat i jedlou sodu nebo kypřicí prášek. Jeden sáček postačí na jednu pračku, jednoduše ho nasypte do bubnu a zapněte tak, jak jste zvyklí.  

    Také citron nebo koncentrát kyseliny citronové dokáže udělat s prádlem divy. Zašedlé prádlo namočte do lavoru nebo vany s horkou vodou a přidejte citron nakrájený na plátky. Poté důkladně vyperte v pračce. 


  • 7.

    Pozor na vodní kámen a špínu v pračce

    Autor: iStock

    Držíte se všech zmíněných rad, ale výsledek stále není vůbec dobrý? Možná je problém ve vaší pračce. Šednutí prádla může způsobovat nečistoty nebo vodní kámen v pračce. Ruku na srdce, kdy naposledy jste čistila tehoto nepostradatelného pomocníka? Ta má totiž také své nároky na péči a nevyplatí se je zanedbávat. Pračka nám slouží k čištění oblečení, ale aby správně fungovala, i ona sama občas potřebuje vyčistit. A jen pravidelnou správnou údržbou prodloužíte vaší pračce životnost. Je tedy potřeba použít speciální prostředek k celkovému čistění pračky. Ten dokáže odstranit vodní kámen a usazeniny v bubnu pračky, na topné spirále i v odpadním systému. Seženete ho ve většině drogerií.

    Dobře funguje ale také obyčejný ocet a soda. Jak na to? Půl hrnku sody nasypte do přihrádky na prací prášek a ocet dejte až po okraj do oddílu pro máchání. Dva šálky ho pak můžete nalít i přímo do bubnu. Poté nastavte svoji pračku na ten nejdelší cyklus a nejvyšší možnou teplotu, tedy 90 až 95˚C, a spusťte pračku naprázdno. Doporučujeme dát pračku do pohotovostního režimu, ještě než přejde prací cyklus do fáze máchání. Přerušte jej a nevypouštějte vodu. Můžete tam nechat i vodu s octem přes noc. Přesvědčte se ale, zda se nedá pračka otevřít, když je plná. Pak ji znovu spusťte a cyklus nechte doběhnout.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy