Tento rodák z Colorada se na stříbrném plátně objevil s celou řadou známých hollywoodských hvězd. Zahrál si například s Johnem Waynem (†72) ve westernu Neporažení, s Charlesem Bronsonem (†81) v thrilleru Mechanik zabiják, nebo s Genem Hackmanem (89) ve westernu 700 mil v sedle. Jeho nejslavnější rolí se ovšem stal bývalý armádní pilot Stringfellow Hawke.

Tento seriál z osmdesátých let vyprávěl o statečném muži, který za pomoci supermoderní nadzvukové helikoptéry Airwolf bojuje uprostřed studené války proti všem možným zločincům. Ve své době se stal velice populárním.

Vezl se totiž na módní vlně detektivních hi-tech příběhů, podobně jako například Street Hawk (se supermoderním motocyklem) nebo Knight Rider (se supermoderním autem), díky němuž se – ještě před Pobřežní hlídkou – proslavil David Hasselhoff (66).

Seriál se vysílal do roku 1987 (do Česka se dostal samozřejmě až po revoluci), v té době však už měl tenhle sympatický herec vážné problémy s drogami a alkoholem a několikrát se mu také podařilo skončit za mřížemi. Mimo jiné i kvůli domácímu násilí. Jeho kariéra proto začala rychle upadat a byl stále méně a méně obsazovaný. Nepřispěly tomu ani dvě vážné dopravní nehody, které ho obě notně poznamenaly. Během jedné si zlomil tři obratle a poškodil hlasivky, během druhé přišel o nohu.

Podle BBC byl Jan-Michael Vincent před svou smrtí hospitalizován v nemocnici v Severní Karolíně a tam také zcela v osamění zemřel. I proto se dostaly informace o jeho smrti na veřejnost téměř až po měsíci od doby, co k této smutné události došlo…

Fotogalerie
5 fotografií

VIDEO: Vzpomínáte si na seriál Airwolf?