Že i práce v supermarketu může být leckdy pořádné dobrodružství, se v úterý večer přesvědčili zaměstnanci jednoho z obchodů v Praze 7. Když totiž jako obvykle vybalovali krabice s banány, vykoukl na ně náhle nečekaný návštěvník - exotický pavouk! Nezvaný turista měl tou dobou za sebou už pěkně dlouhou a únavnou cestu. Do Prahy totiž dorazil s banány až z Kostariky, která je od Prahy vzdálená takřka deset tisíc kilometrů vzdušnou čarou. Šokovaní zaměstnanci na osminohého (ne)přítele zavolali odchytovou službu městské policie. „Zaměstnanec útulku ho odchytil a odvezl do Dolních Měcholup,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Prvotní informace nasvědčovaly tomu, že se jedná o pavouka rodu Heteropoda, čeledi Sparassidae (maloočkovití), jenž čas od času s banány do Česka přicestuje - například před šesti lety plnila titulky maloočka, kterou našli v krabici s ovocem z Ghany.

Arachnolog Vladimír Hula z Mendelovy univerzity v Brně ale záhy určil, že se jedná o palovčíka. Jednomu z druhů tohoto pavouka, palovčíkovi brazilskému, se také říká banánový pavouk a je považován za nejjedovatějšího pavouka světa! Jeho kousnutí může být pro člověka bez podání protijedu smrtelné. Ten, který vylezl z krabice v Praze 7, je ale podle Huly pro člověka, jenž nemá alergii, prakticky neškodný. „Tento druh palovčíka běžně žije na Kostarice a v Panamě, chová se ale i v Evropě. Například v Bernu na univerzitě, kde je zkoumají, mají v jediné místnosti zhruba 2500 až 3000 kusů tohoto pavouka,“ řekl pro Blesk.cz. 

Palovčíci mohou mít až 6centimetrové tělo a rozpětí končetin až 16 centimetrů. Pavouk, který se skrýval v krabici s banány v Praze 7, měří zhruba 10 centimetrů, jedná se tedy zřejmě o mládě. Jeho osud je zatím nejistý - bude zázrak, pokud chemické ošetření a dlouhodobé podchlazení, kterým ovoce po cestě přes Atlantik prochází, vůbec přežije. 

Fotogalerie
6 fotografií