Podle zpravodajského serveru BBC je představitelka Lynette ze seriálu Zoufalé manželky, Felicity Huffmanová (56), jednou ze čtyřiceti osob, které se do tohoto podvodu zapletly. Celkem bylo obviněno 33 rodičů, 13 trenérů a dalších spolupracovníků hlavního obviněného. Školy se podle soudních spisů, z nichž BBC čerpá, na protiprávním jednání nepodílely. K obžalovaným patří především představitelé americké honorace, herci a šéfové různých předních společností.

Například Huffmanová, jejíž věčně udřenou matku na plný úvazek si diváci zamilovali, podle záznamů společnosti, která celý podvod zorganizovala, poskytla „charitativní příspěvek“ 15 tisíc dolarů (což je zhruba 340 tisíc korun). Její nejstarší dcera se pak díky tomu mohla dostat na svou vysněnou školu.

Obžalovaná je spolu s ní i další seriálová hvězdička, Lori Loughlinová, známá z populárního sitcomu devadesátých let Plný dům. Ta pochybné firmě za přijetí svých dvou dcer Isabelly (20) a Olivie (19) na univerzitu zaplatila neuvěřitelných 500 tisíc dolarů (více jak 11 milionů korun).

Dokumenty uvádějí dva typy údajných podvodů: falšování přijímacích testů uchazečů (buď uchazeč znal správné odpovědi dopředu, anebo je za něj absolvoval někdo jiný) a vytváření falešných sportovních stipendií. Někteří rodiče prý využili obě dvě varianty. Podle vyšetřovatelů ale studenti ve většině případů ani nevěděli, že se na školu dostali pomocí úplatků, a skutečně věřili ve své schopnosti…

Federální prokuratura v Bostonu z tohoto činu obvinila Williama „Ricka“ Singera (58) a jeho společnost Edge College & Career Network. Muž se k obvinění přiznal, a proto mu nyní hrozí až 65 let vězení a pokuta přesahující jeden milion dolarů. Souzen bude v červnu. Rodiče firmě platili částky od několika tisíc až po 6,5 milionu dolarů, takže si Singer za posledních sedm let přišel na 25 milionů dolarů (necelých 570 milionů korun).

Fotogalerie
25 fotografií