Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schwarzenberg z nemocnice: Po blonďaté ženské návštěvě má zaječí úmysly

Video se připravuje ...
Autor: simao, vei - 
14. března 2019
05:02

Karel Schwarzenberg je nadále v nemocnici po operaci srdce. Blesk Zprávám však přiznal, že má již zaječí úmysly a rád by po nadcházejícím víkendu byl již zpátky doma. Čestný předseda TOP 09 přitom v nemocnici přivítal i ženskou návštěvu - kandidátku na slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, se kterou prý má řadu společných přátel. Rozhovor přímo v nemocnici s ní domlouval on sám. Vedle toho se však vyjádřil i k aktuální české politice - mj. situaci kolem Václava Klause ml.

„Mluvte pomalu, já jsem hluchý,“ upozorňoval redaktora Blesk Zpráv Karel Schwarzenberg a ohledně své hospitalizace v nemocnici po operaci srdce a toho, jak dlouho ještě bude muset setrvat v péči doktorů a sestřiček, říkal: „Doufám, že už ne dlouho, měl jsem zaječí úmysly.“

Schwarzenberg se prý v nemocnici již poněkud nudí. „Když je člověk delší dobu v nemocnici, tak se obyčejně nudí. Je rozdíl mezi špitálem a šantánem,“ říká kníže a ke svému nemocničnímu programu prozradil: „Většinou čtu, někdy přicházejí známí a někdy ještě zasahuju do politiky.“

Kníže: Klaus mladší je úplně mimo

Komentoval tak mj. i aktuální dění kolem Václava Klause mladšího a jeho rozporů s ODS po drsném příměru schvalování zákonů ve Sněmovně k transportům do koncentračních táborů.

„Mně to připomíná něco jako židovský výbor, jo, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem, ale jinak prostě děláme to, co nám řeknou,“ uvedl kritik EU Klaus ml.

„Václav Klaus mladší, je mi líto, ale už ho dávno nemohu bráti vážně, ten už je úplně mimo,“ reagoval pro Blesk Zprávy Schwarzenberg a k hrozbě vyloučení Klause juniora z poslaneckého klubu ODS dodal: „Asi by to bylo rozumné.“

Dary návštěvám zakazuje

Za Schwarzenbergem již v nemocnici byli i spolustraníci z TOP 09. „I to se dokonce stalo,“ pokračuje kníže a dodává: „Já každému zakazuji, aby mi něco přinesl.“

Schwarzenberga stíhaly zdravotní komplikace i loni - zkolaboval přímo na plénu ve Sněmovně, stihl ho též zápal plic. Letos vyrazil na plánovaný zákrok - odvodnění organismu. Pak ale v březnu přišla operace srdce. Při ní mu měnili nefunkční srdeční chlopeň. Zatrnulo i jeho spolupracovníkům. „Jsme všichni strašně rádi, že to dobře dopadlo, a těšíme se, až bude náš čestný předseda zase fit,“ neskrýval úlevu po Schwarzenbergově operaci šéf poslaneckého klubu Topky Miroslav Kalousek.

Ženská návštěva

Onou ženskou návštěvou ve špitálu pak byla právě slovenská kandidátka v prezidentském klání Zuzana Čaputová, která rozhodně není bez šancí nahradit v čele sousední země Andreje Kisku, který znovu nekandiduje. 

„Máme spoustu vzájemných přátel. Ještě z dob bývalých mám různé politické přátele na Slovensku, osobní kamarády atd. Před nějaký časem, asi půl rokem, jsme diskutovali o slovenských volbách a jevilo se nám, že ona by byla ideální kandidátka,“ řekl nyní Schwarzenberg Blesk Zprávám.

„Já jsem řekl: Škoda, že nejsem Slovák, já bych jí rád pomohl,“ pokračuje s úsměvem. Podpořit ji však mohl i jako Čech. A domluvit setkání přímo v nemocnici. „Bylo to trošku obtížné, ale podařilo se,“ podotýká někdejší Zemanův rival z historicky první přímé volby prezidenta ČR a k domlouvání návštěvy Čaputové v nemocnici pokračuje: „To jsem dělal sám, vždyť já jsem byl v nemocnici a ne ona. Tady se šéfem jsem to domluvil.“

Pekarová Adamová: Zákrok naštěstí dopadl dobře

První dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se zatím za Schwarzenbergem nevypravila, ale v kontaktu jsou. „Bavila jsem se s ním dnes i včera po telefonu, takže vím a zajímá mě, jak se mu daří, ale také si dovedu představit, že potřebuje trochu klid po tom ne úplně jednoduchém zákroku, který dopadl naštěstí dobře a i ta rekonvalescence probíhá dobře, i když tedy říká, že se cítí sláb, a tak mu dáme ještě nějaký čas, než se za ním s kolegy vydáme,“ řekla ve Sněmovně Blesk Zprávám. 

„Velmi si chválil péči personálu, jak zdravotních sester, tak lékařů v nemocnici, byl velmi potěšen, jak to v nemocnici vše funguje a zároveň říkal, že se necítí ještě úplně fit a potřebuje nabrat síly. Komentuje i věci v Poslanecké sněmovně. Řešili jsme spolu například i volbu zástupkyně či zástupce ombudsmanky – kdyby tady byl, tak by podpořil paní Elišku Wagnerovou a velmi mu záleželo na tom, abychom i my hlasovali zrovna pro ni,“ dodala také.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi  - PSP
Video se připravuje ...

gmur ( 14. března 2019 18:39 )

Sorry, překlep.

gmur ( 14. března 2019 18:37 )

Jsem taky pro. Politici chronicky nemocní by měli končit. sympatie-nesympatue, jsem za. Hranici 65 let a šup do řádné penze, max 70 let. Příkladem je třeba Čuba, co ten poslední roky (a kdy on vůbec) v práci zastal. Jsou to starci, musí to přijmout jako každý občan. Ono se jim nechce brigádničit za +10tis/měsíčně, že....to nevím přesně, ale tak nějak to je.

aIIahakbar ( 14. března 2019 18:09 )

Ty poznáš leda velký houno, ty identito pomatená.

gmura ( 14. března 2019 18:04 )

Zlato, nejsem žádný zdenek, v žádné podobě, už si udělej jasno. Já ho poznám, ale i tvou snůšku identit. Mám své, kdybys mi je nenakradla, tak původní.

aIIahakbar ( 14. března 2019 17:51 )

V podobě zdenkka tady nadáváš na Zemana a jeho nemoce denně, ty máčo sjetá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa