Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvavý teror na Novém Zélandu: Nejméně 49 mrtvých, útočníci vraždili v mešitách

Aktualizováno -
15. března 2019
10:35
Autor: ČTK, bud, všm - 
15. března 2019
06:24

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo v pátek nejméně 49 lidí, potvrdila to premiérka země Jacinda Ardernová. Místní policie zadržela tři muže a jednu ženu, jeden z pachatelů prohlásil, že ho k činu inspiroval masový vrah  Anders Breivik. Policisté uvedli, že šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. Podle informací ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi žádní Češi.

Policie nevyloučila, že stále hrozí nebezpečí a vyzvala obyvatele téměř čtyřsettisícového města, aby pokud možno nevycházeli na ulici. Mešity by také měly zrušit veřejná setkání a modlitby.

Premiérka Jacinda Ardernová označila dnešek za jeden z nejtemnějších dnů své země. „Bezpochyby jsme dnes zažili bezprecedentní útok, něco, co jsme doposud nezažili,“ prohlásila. 

Střelba živě vysílaná

Podle listu New Zealand Herald se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části města. Jeden ze střelců si čin nahrával a živě ho vysílal přes internet. 

Na sociálních sítích nyní kolují záznamy videa. Muž s puškou v něm vchází do mešity a střílí po všech lidech v okolí. Před samotnou střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci. Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů.

Vozíčkář: Neměl jsem kam utéct

„Začalo to v hlavní místnosti. Byl jsem ve vedlejší místnosti, takže jsem neviděl, kdo střílí, ale viděl jsem, že někteří lidé utíkají do mého pokoje,“ popsal děsivé okamžiky jeden z přeživších pro televizi TVZN.

Viděl jsem, že někteří lidé mají krev na svém těle a někteří kulhali. V tu chvíli jsem si uvědomil, že je to opravdu vážné. Snažil jsem se dostat ven, chtěl jsem se dostat dozadu, kde stálo moje auto. Stále jsem slyšel střelbu, trvalo to asi šest minut nebo více, slyšel jsem křičet a plakat lidi. Viděl jsem, jak někteří lidé padají mrtví, někteří lidé utíkali, byl jsem na invalidním vozíku, takže jsem se nemohl nikam dostat,“ vzpomíná muž, který střelbu v mešitě označil za masakr.

Stříleli pravicoví extrémisté

Policejní komisař Mike Bush médiím řekl, že motiv činu zatím není znám. „Řešíme tady zcela bezprecedentní situaci. Je to velmi vážné,“ prohlásil Bush. Australský premiér Scott Morrison nicméně označil jednoho z útočníků za ultrapravicového teroristu.

K útoku se přihlásil 28letý Australan. V prohlášení uvedl, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy. Je jednou ze čtyř osob, které policie v souvislosti se střelbou zadržela. Podle Jacindy Ardernové jde o lidi s extremistickými názory, policie je však nesledovala. Tvrdí, že nic nenasvědčuje tomu, že by do útoků byl zapojen ještě někdo další.

„Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, jsou migranti či uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří,“ prohlásila premiérka Ardernová.

Útok odsoudil Babiš i Merkelová

Český premiér Andrej Babiš odsoudil teroristický útok na Novém Zélandu, vyjádřil soustrast pozůstalým. Stejně se vyjádřil i ministr školství Petr Fiala (ODS). Podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi ani zraněnými nejsou Češi.

„Jsem zděšen strašným teroristickým útokem na mešity v Christchurchi a silně odsuzuji všechny nenávistné a extremistické činy. Vyjadřuji nejhlubší soustrast blízkým obětí a všem lidem na Novém Zélandu,“ uvedl Babiš na twitteru.

Útok zasáhl také německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Hluboce otřesena sleduji zprávy z Christchurche. Truchlím s Novozélanďany za jejich spoluobčany, kteří byli ve svých mešitách přepadeni, zatímco se poklidně modlili, a z rasistických důvodů zavražděni,“ zprostředkoval dnes vyjádření Merkelové její mluvčí, střelbu odsoudili i další němečtí politikové.

Rovněž francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová čin odsoudili a vyjádřili soustrast obětem. Francie a Británie posílí v reakci na střelbu na Novém Zélandu bezpečnost v okolí mešit.

Naopak australský senátor William Fraser Anning šokoval prohlášením, že si Nový Zéland za útok může v podstatě sám, a to kvůli svému přístupu k migrantům. „Skutečným viníkem novozélandského masakru je jejich vlastní imigrační systém, neměli do země pouštět muslimské fanatiky,“ nechal se slyšet kontroverzní politik.