Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministr Drobil o „hysterii“ za Nečase: Vládli jsme podle novinových titulků

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
2. dubna 2019
05:22

Už je to devět let, co odešel z vlády. Tehdy na ministru životního prostředí Pavlu Drobilovi visel stín podezření z nekalostí na Fondu životního prostředí, který spadal pod jeho úřad. V rozhovoru pro Blesk Zprávy právě na tu dobu Drobil zavzpomínal, rozmluvil se také o vládnutí Petra Nečase i o chybách, které kdysi vládní strana – tedy ODS – podle něj v dobách své slávy dělala. A jak to měl s Janou Nagyovou, dnes Nečasovou, když chtěl domluvit schůzku s premiérem?

Někdejší ministr životního prostředí ve vládě Petra Nečase Pavel Drobil  v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že z politiky v podstatě nikdy neodešel. Už druhé funkční období je předsedou moravskoslezské regionální ODS a z toho titulu se také objevil na programové konferenci strany, kde občanští demokraté odstartovali kampaň před evropskými volbami.

Účastnil se také zasedání Výkonné rady, která rozhodla o vyloučení Václava Klause mladšího ze strany a anulovala výsledek regionálního sněmu na Olomoucku, kde si zvolili do vedení mimo jiných také bývalého korunního prince ODS a bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

Odchod pod tíhou podezření

„Jsem rád, že mi dal čas za pravdu a že se ukázalo, že důvod mého obchodu byl opravdu vymyšlený, že si někdo tu kauzu vyrobil,“ řekl Blesk Zprávám Drobil, který v prosinci 2010 odešel z vlády kvůli údajné manipulaci veřejných zakázek na Fondu životního prostředí, který spadá pod ministerstvo, jemuž vládl Drobil.

„Na druhou stranu bych na tom nic neměnil, myslím, že takto se má zachovat politik, který nese odpovědnost za své podřízené, a když podřízení dělají hlouposti, tak holt za to nese odpovědnost ministr,“ říká exministr, kterému prý dnes takový přístup od politiků chybí.

„Taková byla tehdy doba, na druhou stranu žádnými abstinenčními příznaky v tomto smyslu netrpím. Jsem spokojený s tím, jak pracuji, jak žiji a nemám problém v tomto smyslu,“ pokračuje Drobil.

Právě to, jak Nečasova éra v politice v roce 2013 skončila, vnímá špatně dodnes. „Bylo to smutné, ale myslím si, že trochu na to bylo celou tu dobu zaděláno. Je vždy vidět, jestli máte tendenci vládnout a držet skutečně moc, tak jak to má být, když chcete vládnout, nebo tu tendenci nemáte, a když ji nemáte, tak o tu moc přijdete,“ říká s odstupem času Drobil, podle kterého dělala ODS od neslavného konce v roce 2013 vše pro to, aby o moc přišla.

Odmítá ale, že by měl například problém domluvit si schůzku s premiérem. „Pakliže jsem chtěl mít schůzku s Petrem Nečasem, zavolal jsem Petrovi Nečasovi a setkal jsem se s ním. Na to jsem nepotřeboval Janu Nagyovou,“ zmínil.

Vybuzená hysterie

Sám si prý s odstupem času počká na to, jak to s tehdejším pádem vlády po razii ve Strakově akademii opravdu bylo. „Bylo to velmi nestandardní,“ říká dnes Drobil. Připustil, že ODS dělala chyby, které si ovšem vyžádala napjatá doba.

„Myslím si, že ta atmosféra roku 2010, 2011, 2012 a ta hysterie, která tu byla vybuzena, tak si skoro myslím, že to nešlo jinak. To není žádná kritika Petra Nečase, prostě taková byla doba,“ vrátil se v čase Drobil.

„Trochu mám pocit, že jsme vládli spíš podle novinových titulků, než podle toho, jak jsme to měli připravené v programu a programovém prohlášení,“ kritizoval bývalý ministr dobu, kdy byla ODS nejsilnější vládní stranou.

Jak vnímá politiku Pavel Drobil dnes? A chystá se zpět do vysoké politiky – tedy například do Poslanecké sněmovny či Senátu?

petr12 ( 2. dubna 2019 17:40 )

anonym tobě musel někdo z hradu nebo od Babiše vrtět ze ženou!!

kradlous ( 2. dubna 2019 14:22 )

Tak se chovala zločinecká ODS, jak za Tupolánka tak i za Nečase.Mafie a kmotři měli vše pod palcem.Nová ODS jenom pokračuje v tom co začali a nic jiného nemají v úmyslu.Voliči nesmí udělat chybu aby se dostali znovu k tomu co již tady bylo v minulosti.

ivoadler ( 2. dubna 2019 09:46 )

Drobil má pravdu - taková byla doba, od 1948 do 1989. Na druhou stranu ovšem, doba je vždycky nějaká. A vždycky chybí peníze.

petr12 ( 2. dubna 2019 09:02 )

vládli jsme podle mafie,zloděju,tunelářu,kmotru,korupce Drobil nevylpachuj se hubu ty to víš moc dobře miliardu sem miliardu tam a všichni jste byli spokojeni jen občané dřeli bídu,vysokou nezaměstnanost,exekuce,platy Pakistánu a vy plné huby chrochtání,mlaskáni ani huby jste si neutírali tak zales a drž hubu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa