Byla by velká škoda, aby váš balkon byl nevzhledným skladištěm nebo jen sušárnou prádla. Stačí trocha úklidu, pár změn a nápadů, několik chytrých pomocníků a vychytávek a kousek tohoto prostoru můžete změnit ve velmi příjemnou odpočinkovou zónu, kde si rádi vychutnáte šálek kávy či dvojku vína. Místem, kde se budete kochat rozkvetlou oázou, sami si vypěstujete vlastní bylinky nebo sladké jahody… 

Nábytek by měl být skladný a odolný. Jelikož na balkonech většinou bojujeme s místem, je nejlepší vybírat nábytek menších rozměrů. Prodávají se i speciální sety  na balkony. Skvělým tipem je sklopný závěsný stoleček, který podle potřeby použijete a zabere minimum místa. Pokud máte místa dost, dopřejte si závěsné houpací křeslo, ve kterém se vám bude krásně  relaxovat. Každopádně vždy vybírejte takový nábytek, aby se vám s ním dobře manipulovalo a mohli jste po sezoně lehko odstěhovat. Ale berte také v úvahu to, aby byl dostatečně odolný a vydržel rozmary počasí. Většinou totiž bude vystaven prudkému slunci, dešti a větru.

Jestliže máte na podlaze třeba nezvhledný beton, balkon krásně zútulní speciální podlahové dřevěné desky. Snadno a rychle je složíte díky nástrčným spojům.

Pokud budete chtít na balkoně či terase pobývat i po setmění, hodit se vám budou i originální světýlka. Výhodou je, že celá řada z nich už nepotřebuje elektrické vedení, protože mají solární baterie. Příjemnou atmosféru navodíte i obyčejnými čajovými svíčkami ve svícnech či lucernách.

Myslete také na soukromí. Je jasné, že abyste se tu cítila opravdu dobře, nestojíte o okukování zvýdavých sousedů. Intimitu vám pomohou vytvořit nejrůznější zástěny, které mohou být sklápěcí nebo je možné je připevnit zábradlí. Vyberete-li si vhodný materiál, mohou balkon chránit také proti větru.

Bez krásných barevných květin to nikdy nebude dokonalá oáza klidu a pohody. Na výběr máte nepřeberné množství rostlin, ale také květináčů, které vám místo zkrášlí.  Květináče můžete věšet na parapety či zábradlí nebo pořídit speciální žebřík či schůdky. Vytvořit si tu můžete také vlastní bylinkovou zahrádku a při troše pečlivosti vypěstovat také vlastní ovocné a zeleninové plody.

Milujete grilování, ale tuto radost si doma odpíráte, protože nevlastníte zahrádku, ale jen malý balkon nebo terásku? Nezoufejte! I tady si grilované maso či zeleninu můžete dopřát. Pro grilování na balkoně je ale lepší používat elektrické a plynové grily, určené pro venkovní použití. Nebo si pořiďte speciální gril, který není větší než běžný květinový truhlík a který zavěsíte na jakékoliv balkonové zábradlí. Skvělým tipem je také revoluční bezkouřový gril na dřevěné uhlí. Díky jeho unikátní konstrukci a sympatickým rozměrům můžete grilovat doma na balkoně, na terase nebo i na cestách, aniž byste znepříjemňovali život svému okolí.

Jaké další vychytávky a pomůcky se vám budou hodit při zařizování balkonu či terasy? Spoustu tipů najdete v naší fotogalerii…

Fotogalerie
27 fotografií