Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úřady zakázaly energetický nápoj: Způsoboval nekontrolovatelné erekce

Energetický nápoj s viagrou byl velmi oblíbený nejen v Zambii. (Ilustrační foto)
Energetický nápoj s viagrou byl velmi oblíbený nejen v Zambii. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
21. března 2019
07:58

Nebezpečný energetický nápoj Power Natural High Energy Drink SX vyvážela firma Revin Zambia do řady afrických zemí, i když následky jeho konzumace byly varovné. Jeden z konzumentů si stěžoval na to, že měl po požití nápoje téměř šestihodinovou erekci. Zambijské řady drink už pro jistotu zakázaly.

Nepříjemnou zkušenost udělali někteří zákazníci s nápojem prodávaným v supermarketech a barech v půllitrových plastových konzervách pod názvem Power Natural High Energy Drink SX. 

Africká Zambie nápoj zakázala poté, co se ukázalo, že nápoj obsahuje látku proti mužské impotenci. Tak to alespoň oznámily úřady ve městě Ndola, kde se nápoj vyrábí.

Zákaz následuje po prosincové stížnosti zambijského ústavu pro kontrolu léčiv. Ten ke konci minulého roku reagoval na upozornění spotřebitele, jenž si stěžoval na trvalé pocení a téměř šestihodinovou erekci.

Předpokládá se, že součástí energetického koktejlu chemikálií byl také přípravek Sildenafil Citrata, známý pod obchodním názvem Viagra, ovšem je také možné, že nápoj obsahuje i látky jiné. Přesné složení nápoje totiž zatím není známo. Jen jeho účinky.

Výrobce uvedl, že nápoj vyvážel také do zemí jako Uganda, Malawi a Zimbabwe. Také v Malawi ho zakázali v lednu.

Úřady nařídily stažení nápoje z prodeje poté, co testy prokázaly, že obsahuje populární medikament na léčbu mužské impotence. Ten by měl být k dostání jen na recept. Zambie rovněž zakázala výrobu nápoje, dokud nebudou přijata opatření zaručující, že nápoj skutečně obsahuje viagru.

Bez ohledu na možné vedlejší účinky je podle ČTK nápoj Power Natural High Energy Drink SX mezi zambijskými muži velmi populární. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání