Expolicisté podle žalobce většinu ukradených peněz investovali do nemovitostí, případně s různými výsledky svěřili nebo půjčili známým.

Krajský soud v červnu 2016 původním rozsudkem rozhodl o zabrání nemovitostí, které v té době patřily například sestře odsouzených, jejich matce či firmě Napron, kterou spoluvlastnili. Jde o plochy orné půdy u Drásova, rodinný rekreační dům či v té době rozestavěnou stavbu v Malhostovicích na Brněnsku.

Vrchní soud po odvolání tuto část vrátil zpět, podle něj se krajský soud otázkou zabraného majetku důkladněji nezabýval a především řešil hlavní část případu.

Hlava gangu: Poctivě vydělané peníze

Roman Dolíhal, hlavní organizátor loupeže století, už dříve řekl, že pozemky pořídil jeho bratr z odchodného od policie. „Co se týká domu mé maminky, není spojena s žádnou trestnou činností. Stavěl jsem jej těmato rukama. Od 18 let jsem byl u policie, roce 2005 jsem odešel, nikdy jsem nekouřil, nepil. Šetřil jsem a investoval,“ dušoval se Dolíhal u soudu s tím, že matka po jeho zatčení a odsouzení stavbu dokončila a navýšila její hodnotu o dvě třetiny.

„Bude se rozhodovat o nemovitostech mé maminky, která s tím nemá nic společného. Státní zástupce chce, aby stát moji maminku okradl,“ řekl při předchozím jednání.

Jeho bratr Antonín, který spolupracoval při vyšetřování loupeže s policií, obdobně převedl pozemky na sestru.

Soud: Smíchali legální peníze s lupem

„Alespoň část prostředků z trestné činnosti byla použita na nákup těch nemovitostí,“ uvedl po rozsudku předseda senátu Miloš Žďárský. Bratři podle něj legálně a nelegálně získané prostředky smíchali, těžko tak lze určit, za kolik peněz z loupeže nakoupili zmíněné nemovitosti. To však podle soudu nepřekáží rozhodnout o zabrání nemovitostí. 

Loupež, vražda 20 let v base

Velitel vozu, možný komplic lupičů, byl zavražděn čtyři roky po loupeži, tělo se našlo na skládce u Drásova na Brněnsku.

Roman Dolíhal si za loupež a také vraždu velitele přepadeného vozu, který se domáhal vyšší odměny, odpykává dvacetiletý trest. Jeho bratr Antonín jako spolupracující vyvázl s deseti roky vězení. Poslední člen tříčlenného komanda Jaroslav Havlík vyfasoval 11 let v base. Jiřího Bartoně, jenž pomáhal odklízet tělo zavražděného velitele vozu, soud potrestal podminkou.

Fotogalerie
11 fotografií