„Již bylo dost těchto truhlíků v ulicích a doba jejich fungování - a nefungování - je pryč,“ řekl místostarosta městské části Martin Slabý (ANO). Betonové předměty podle něj stále budí vášně, jsou nevzhledné, neplní svůj původní účel a v ulicích překážejí. V úterý radnice schválila darovací smlouvy, kterými se všech květníků definitivně zbaví.

Místostarosta vysvětlil, že v minulých letech znamenaly květináče poměrně velkou zátěž pro rozpočet městské části, a to z důvodu jejich stěhování. To bylo mnohdy nutné kvůli opravám v místě, kde byly uskladněny, což bylo třeba u zastávky Lihovar. Přesun těžkých betonových truhlíků podle Slabého Prahu 5 vyšel na 25 000 korun za přestěhování jednoho na vzdálenost do pěti kilometrů. „V rozpočtu na letošek je připravena částka 1,5 milionu, která je podobná jako v minulých letech,“ uvedl s tím, že tyto peníze nyní radnice ušetří.

Místostarosta dále uvedl, že nákladnost přesunu květníků je také jeden z důvodů, proč je radnice dala za odvoz. „Snažili jsme se postupovat s péčí řádného hospodáře a truhlíky prodat. Podařilo se nám prodat celkem devět truhlíků třem společnostem, pak už se nikdo nehlásil,“ vysvětlil. Doplnil, že konstrukce truhlíků neumožňuje jejich využití k ničemu jinému než k jejich původnímu účelu. „Už při položení jednoho truhlíku na druhý se ten spodní začíná drtit,“ řekl.

Společnost Flohmarkt Property od Prahy 5 získá 127 květináčů v odhadní hodnotě zhruba 5,9 milionu korun. Společnost Orlík nad Vltavou, spravující majetek Jana a Karla Schwarzenberga v Čechách, získá 30 kusů s cenou asi 1,2 milionu. Truhlíků jsou různé druhy a jejich odhadní hodnota se v závislosti na velikosti a stavu pohybuje od 30 do více než 70 tisíc korun.

Truhlíky za 18 milionů

Pořízení květníků původně radnici vyšlo na asi 18 milionů korun. Původní záměr byl, že se zakopou podél smíchovských ulic a vysadí se v nich dřeviny, které budou pohlcovat zplodiny aut. Rychle se ukázalo, že záměr je z řady důvodů neuskutečnitelný, navíc proti němu protestovali místní obyvatelé. Truhlíky radnice nikdy nezakopala, pouze rozmístila po městské části. Po protestech obyvatel je postupně z nejfrekventovanějších míst odstranila. Poté se radnice neskladné kusy betonu pokusila využít různými způsoby, například jako provizorní bazény či koše.

Praha 5 se květináčů dosud nemohla zbavit, protože na projekt „Snížení imisí zátěže z dopravy ozeleněním ulic pomocí izolační zeleně v Praze 5“ získala evropskou dotaci. Ta byla vázána takzvanou udržitelností, což je doba, po kterou musí příjemce evropských dotací udržet výsledky projektu, pokud ji nechce vracet. Lhůta nyní vypršela začátkem letošního roku.

Fotogalerie
7 fotografií