Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schwarzenberg po operaci srdce odpočívá na Orlíku. A prozradil, kdy skončí ve Sněmovně

Aktualizováno -
28. března 2019
21:35
Autor: Jakub Veinlich - 
28. března 2019
14:03

Čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga (81) propustili po operaci srdeční chlopně z nemocnice. Nejstarší poslanec odpočívá ve svém sídle na Orlíku, postupně se ale začne zapojovat zpátky do práce. Blesk Zprávám prozradil, v jakém případě by se vzdal mandátu a odešel z Poslanecké sněmovny. A poslal vzkaz na Slovensko, které o víkendu čeká druhé kolo prezidentských voleb.

Víc než měsíc byl Karel Schwarzenberg v nemocnici, kde mu lékaři operovali nefunkční srdeční chlopeň. Podle spolupracovníků se tam nudil. Teď už mu ale bílé pláště společnost nedělají.

„Po měsíci už jsem od nich utekl. Konečně mě propustili,“ řekl bývalý ministr zahraničí Blesk Zprávám. Poslední týdny trávil v nemocnici na Karlově náměstí, odkud sledoval i politické dění. „Teď jsem na Orlíku, kde odpočívám. Po měsíci ve špitále se sice jako jura necítíte, jsem dosti oslabený, ale jde to,“ okomentoval svůj zdravotní stav.

Rady lékařů

Na příští – tedy dubnovou – schůzi už chce být zpět v poslanecké lavici. Pracovat prý ale pomalu začíná už teď. „Dnes se chystám na zahraniční výbor,“ prozradil své plány na příští hodiny Schwarzenberg. A později během dne tam i dorazil, jak zdokumentovala 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Od lékařů ale dostal varování, které by měl i vzhledem ke svému věku a pracovnímu vytížení dodržovat. „Jak mi lékaři říkali, měl bych na sebe dávat ještě dosti pozor, nesmím to přehánět.“

Možný konec ve Sněmovně

A právě příští dny a týdny rozhodnou o dalším působení Schwarzenberga ve Sněmovně a v české politice. Záleží, jak rychle se prý bude uzdravovat. „Sleduju to, a kdybych viděl, že se nezlepšuju, tak by to samozřejmě připadalo v úvahu. Ale teď už začínám pomalu pracovat, tak uvidíme, jak to půjde,“ připustil Schwarzenberg, že přemýšlí o rezignaci na poslanecký mandát.

Zdravotní stav také sehraje důležitou roli v předvolební kampani před evropskými volbami. Vedení TOP 09 by stálo o to, aby se i její čestný předseda zapojil a mohl tak oslovit voliče. Kníže z Orlíka ale vzkázal, že už to nebude tak výrazná pomoc, jako byli všichni zvyklí.

„Uvidíme, jak budu pohromadě a jak dopadnu. Musím ještě počkat, ale určitě to nebude jako za starých dobrých časů,“ řekl Blesk Zprávám.

TOP 09 jde do voleb společně s hnutím STAN – s lídrem Jiřím Pospíšilem. Ještě než vstoupí kampaň do samotného finále, chce si Schwarzenberg odpočinout a nabrat síly v lázních. „Pojedu se zocelit o velikonočním týdnu. V tom čase stejně nikdo nic nedělá, tak to využiji na to,“ naznačil plány na jarní svátky.

V sobotu prý bude také s napětím sledovat volby prezidenta na Slovensku. S kandidátkou na první prezidentku Zuzanou Čaputovou dokonce natočil v nemocnici krátké video. Je to jeho favoritka. „Přeji paní Čaputové boží požehnání a mnoho štěstí,“ vzkázal k našim nejbližším sousedům.

To samé o víkendu popřál protikandidátovi Čaputové – Maroši Šefčovičovi český prezident Miloš Zeman, se kterým Schwarzenberg v roce 2013 prohrál boj o prezidentský úřad v historicky první přímé volbě hlavy státu v České republice.  

AliAlice ( 26. července 2019 06:27 )

Kdepak,ten tak hned politiku neopustí,kde by mohl chrápat,a ještě to mít placený ...

Nezadat ( 30. března 2019 15:03 )

Srdce?Spíš lejna neboť s držky mu vypadává jen hnačka.

hejhej ( 30. března 2019 10:15 )

Politický turista Schwarzenberg blábolí jeden nesmysl za druhým. Už zapomněl, když před neúspěchem v prezidentských volbách tvrdil,že pokud nevyhraje, skončí s politikou a spí v PS dodnes.

zvonik54 ( 29. března 2019 18:30 )

To mám radost, že se Kchárl vrací do politiky i po operaci. Tedy: Kchárl Schlaffenberg má 5 tříd hilfe schule, no...Zachspífejme sy...chtéé tomofmúj, chtéé tomof mujchúj.. Fóda chušíí póchcalínách...,

vavrjan ( 29. března 2019 10:39 )

Tak se směju, on mluví o práci. Ví vůbec co to je? Neustále hovořil o špatném zdraví prezidenta Zemana, ale svoje zdraví si neuhlídal. Tak to by byl skutečně prezident. Ještě, že dostal v od Zemana napráskáno. Přeji mu ať se uzdraví, zváží pro a proti a odejde nadobro z politiky. Nadělal tam tolik marasmu jako nikdo druhý, snad pouze Mirda o trochu vede.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa