Ve středu se při rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 3 napsal pomyslný dovětek za lednovým vyklízením Autonomního a sociálního centra Klinika. Aktivisté tehdy i přes četné výzvy odmítali budovu opustit a protiprávně ji využívali řadu měsíců. Situaci musel řešil soudní exekutor Ivo Luhan, který se přes počáteční peripetie s aktivisty domluvil na relativně klidném průběhu vyklizení budovy Kliniky, kterou vlastní Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC).

Vysídlení a vyklizení budovy má však pro aktivisty jeden nepříjemný dovětek – a tím je zákonem daná odměna pro exekutora. Ten po aktivistech původně požadoval 350 tisíc (10 tisíc za každou vyklizenou místnost, kterých je v budově celkem 35), nakonec částku snížil na 290 tisíc korun. Soud, jemuž předsedala soudkyně Irena Čepková, mu přiznal odměnu ve výši 290 400,- Kč. Další soudní jednání o částku, která by měla pokrývat náklady na exekuci ve výši téměř jednoho milionu korun, bude následovat. Luhan požaduje peníze po člence kolektivu Kliniky Virtové. Zástupci sociálního centra už dříve uvedli, že exekutor zablokoval Virtové na osobním účtu 430 tisíc korun a zmrazil jí výplatu v práci.

Politická represe?

Pro aktivisty ale ani tato částka není směrodatnou. V podstatě by se dalo hovořit o přešlápnutí z bláta do louže, protože navzdory několikrát neuposlechnuté výzvě k opuštění budovy nehodlají aktivisté z principu platit nic

„To, že exekutor vyžaduje astronomickou částku po jedné osobě, která navíc sama vyklízení domu aktivně nebránila, není nic jiného než akt politické represe. Exekutor a soudy nám vzkazují, že rozhodnutím státu se nesmíme postavit, i kdyby byly sebenesmyslnější,“ uvedl člen kolektivu Kliniky Jakub Ort.

Čepková výši odměny zdůvodnila počtem místností v objektu bývalé plicní kliniky, které musel exekutor vyklízet. Podle vyhlášky ministerstva spravedlnosti se v rámci odměny pro exekutora zohledňuje právě buď počet vyklizených místností, nebo bytů či nemovitostí. Podle aktivistů si nicméně Ivo Luhan svou odměnu nepatřičně „přifoukl“. Podle nich šlo totiž o vyklízení jedné nemovitosti.

„Ke své odměně došel exekutor tak, že si každou místnost naúčtoval jako vyklízení jednoho zvláštního objektu. Zákonem stanovenou odměnu 10 000 Kč se mu tak podařilo zvýšit 35x,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jakub Ort. Podle něho aktivisté na toto soudní rozhodnutí podají ústavní stížnost.

Slibovali využití a kde nic tu nic

Aktivistům také vadí, že budova, kterou museli opustit, je dodnes nevyužívaná a nic se s ní neděje. Původně v ní chtěla SŽDC zřídit administrativní prostory pro geodety. Ti však nakonec podle všeho budou sídlit v budově nádraží Praha–Dejvice. I tak jeví SŽDC zájem o to, budovu bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově zrekonstruovat. Nad jejím konkrétním využitím však pro tuto chvíli visí otazník.

Fotogalerie
23 fotografií