Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jen dvě sklenky vína?“ Vládní plán na omezení pití alkoholu pobouřil Francouze

Autor: Mii - 
29. března 2019
19:25

Celonárodní rozhořčení vyvolala kampaň, kterou začátkem týdne zahájilo francouzské ministerstvo zdravotnictví. Francouze v ní vyzývá, ať omezí příjem alkoholu na pouhé dvě skleničky vína, které by se navíc neměly pít denně. Podle lidí je to málo, pití vína je tradicí, kterou si nechtějí vzít. Ministerstvo ale říká, že kvůli alkoholu ročně zemřou tisíce lidí. Francie patří mezi jedny z největších konzumentů alkoholu v Evropě, před ní se nachází jen pár zemí včetně České republiky, informuje televize France 24.

Francie se od ostatních „alkoholických“ národů v Evropě liší tím, že většina její spotřeby vyplývá z vína. Tvoří až 58 procent z celkového zkonzumovaného alkoholu. I proto se ministerstvo v kampani zaměřilo právě na víno, u kterého stanovilo nové povolené množství. Tvrzení posvětil místní Národní institut pro výzkum rakoviny (INCa).

„Pro pevné zdraví by se váš příjem alkoholu měl zastavit na maximu dvou skleniček vína za den, a ideálně nepít je každý den,“ stojí v kampani, kterou se úřady snaží lidi přesvědčit. Toto doporučení pravidelně porušuje 24 procent Francouzů.

Podle ministerstva je to problém, protože alkohol je po cigaretách ve Francii druhou nejčastější příčinou smrti, které lze předejít. Ročně v zemi zabije okolo 41 tisíc obyvatel. „Okolo 10,5 milionů lidí pije moc. Konzumují alkoholu tolik, že to zvyšuje jejich zdravotní rizika včetně rakoviny, vysokého krevního tlaku, mozkového krvácení a kardiovaskulárních chorob,“ popsal podrobnosti pracovník úřadu Viet Nguyen-Thanh.

Že je nápoj z hroznů tak oblíben, vychází podle Nguyen-Thanha z kultury, která je výrobou vína historicky prosycena. „Fakt, že Francie je významným producentem vína, hrál velkou roli v jeho vztahu k tomuto nápoji,“ myslí si.

Už v polovině minulého století se objevovaly snahy omezit pití alkoholu ve Francii. Tehdejší premiér Pierre Mendes říkal, že by nikdo neměl vypít naráz víc jak litr alkoholu (tehdejší míry byly značně odlišné). V roce 1956 pak Francie zakázala prodej alkoholu dětem pod 14 let ve školách. Školáci před tím mohli pít podle libosti, k obědu si mohli dát půl litru vína, piva nebo cideru. Kompletní zákaz ve školách začal platit až v roce 1981.

Pití vína obhajuje i Macron

Mnoho současných Francouzů proto vyrůstalo v úzkém vztahu s alkoholem, byl pro ně zcela přirozený. Potvrzuje to žena (40) z Paříže, která pro France 24 uvedla, že „vyrůstala ponořená ve vínu“. „Pro moji rodinu byla společná jídla extrémně důležitá. Vždycky u toho byla na stole láhev vína,“ popisovala.

Stejně jako mnoho dalších Francouzů, i ona víno poprvé ochutnala, když jí bylo 12 let. Skutečně jí začalo chutnat, ale až když překročila 20 let. „Rodinné výlety byly do vinic… vždycky jsme doma měli několik lahví,“ vzpomínala žena. Podle ní není možné si jídlo pořádně vychutnat, pokud u něj není víno.

Svou láskou k vínu se netají ani prezident Emmanuel Macron. Loni se novinářům svěřil, že si víno dává jak k obědům, tak k večeřím. Zmínil navíc, že nemá v plánu konzumaci nijak omezovat a všichni, kdo se snaží o regulaci, by „měli dát Francii pokoj“. Rizika vidí hlavně v excesivním pití tvrdého alkoholu a piva, víno podle něj mezi mladými lidmi žádné problémy nezpůsobuje.

andorea ( 29. března 2019 20:13 )

Veškeré kampaně jdou mimo mne. Řídím se jen vlastním rozumem.

Zobrazit celou diskusi