Upozornil na to web The Atlantic, který zkoumal, jak se dezinformacím na Instagramu daří. Výsledky jsou alarmující, obrázková sociální síť „přetéká konspiračními teoriemi, virálními dezinformacemi a extremistickými meme, které jsou propojeny neuvěřitelným algoritmickým dosahem a miliony sledovatelů,“ jak píše.

TIP: Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Zjištění přicházejí pouhé dva týdny poté, co viceprezidentka Facebooku pro globální politiku Monika Bickertová na firemním blogu ujišťovala, že společnost se zastavením šíření dezinformací na všech svých platformách zabývá, tedy i Instagramu. Zaměřuje se vzhledem k aktuální situaci především na mýty o očkování.

Jenže na Instagramu došlo jen k zablokování několika hashtagů jako #vaccinescauseautism nebo #vaccinesarepoison. Pokud člověk vyhledá slovo „vaccines“, stále mu síť jako další doporučované hashtagy ukáže konspirační výrazy nebo profily přímo dedikované informování o údajné škodlivosti vakcín. A podobné je to s ostatními tématy.

TIP: Odmítání očkování je oficiálně jednou z největších zdravotních hrozeb současnosti

Instagram není místo, kde by člověk podobný obsah čekal. Síť je stále zafixovaná hlavně pro sdílení momentů ze života, jídla, apod. Čím dál více lidí, hlavně mladých, ji ovšem volí jako svůj primární komunikační kanál a s příchodem uživatelů přichází i názory na společnost nebo politiku. Instagram má navíc velmi vyvinuté doporučovací algoritmy a stačí jedno kliknutí na konspiraci a člověk se jimi stane obklopen. Snadné vyhledávání pomocí hashtagů také nepomáhá. Facebook nejen, že bude muset přitvrdit v kontrole své domovské sítě, ale i na stále populárnějším Instagramu.