Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf Facebooku chce tvrdší kontrolu obsahu webu. Zuckerberg k tomu vyzval vlády

Autor: ČTK, kal - 
2. dubna 2019
08:20

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg vyzval vlády a regulační úřady, aby dělaly více pro kontrolu toho, co se objevuje na internetu. V dopise, který zveřejnila čtveřice světových listů, píše, že pro firmy samotné je odpovědnost za kontrolu škodlivého obsahu příliš velkým soustem.

„Poslanci mi často říkají, že máme moc silný vliv na projevy (lidí na internetu) a já s nimi upřímně souhlasím,“ napsal Zuckerberg. Došel k závěru, že Facebook by neměl samostatně rozhodovat o projevech svých uživatelů, a rozhodl se proto vytvořit nezávislý orgán, k němuž by se lidé mohli odvolat proti rozhodnutí Facebooku. Spolupracuje s vládami na tom, aby systémy kontroly obsahu fungovaly efektivně.

Zuckerberg chce, aby státy přijaly nová pravidla ohledně škodlivého obsahu, čestnosti voleb, ochrany soukromí a přenositelnosti dat.

Video  Zuckerberg se omluvil za selhání Facebooku. Připravuje placenou verzi bez reklam.  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

GDPR v EU Zuckerberg ocenil, chce globální pravidla

Podle šéfa Facebooku by měla vzniknout společná pravidla ohledně kontroly škodlivého obsahu, kterými by se měla řídit všechna sociální média a na jejichž dodržování by dohlížely nezávislé orgány. Také chce, aby země udělaly více pro posílení férovosti voleb a přijaly společné standardy pro prověřování politických hráčů a kampaní. Více zemí by podle něho po vzoru Evropské unie mělo přijmout nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které začalo platit loni na jaře.

Myslí si také, že internetu by prospělo, kdyby vznikla pravidla jednotná na celém světě. Ta by podle něho zajistila, že „podnikatelé mohou vytvářet věci, které poslouží každému, a každému se dostane stejné ochrany“.

BBC připomíná, že Facebook se v poslední době stal terčem kritiky za to, že nedokázal včas zastavit šíření videopřenosu teroristického útoku v novozélandském městě Christchurch. Pravicový extremista tam 15. března ve dvou mešitách postřílel 50 lidí.

Loni se do centra pozornosti dostal přístup Facebooku k ochraně soukromí po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů této sociální sítě. Pak je využila mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Botox44 ( 2. dubna 2019 13:30 )

FB je nejubožejsi zhovadilost na netu a využívají ho jen méně inteligentní jedinci s hromadou komplexů a primitivní lidé co se nějak chtějí dostat do povědomí jiných. Stejně jakou YouTube. Plně tupych dementu a videí které jsou na úrovni 3 leteho chovance z blázince... Viz Bejr atd.

blackhole1 ( 2. dubna 2019 12:59 )

Začalo to možná dobře ale stal se z toho udavačsky portál zakomplexovanych kreatur co se bojí pravdy!

prudentiacz ( 2. dubna 2019 12:10 )

Ksichtokniha selhala aby mohla přitvrdit? Obvyklý veletoč malých hitlerků v demokracii. Objektivně svoboda internetu netrvala více než 10 let, dál se stane prostředkem útlaku ze strany establishmentu.

boxer ( 2. dubna 2019 11:40 )

Strč si celý Facebook do ŘITI ! K životu absolutně nepotřebná věc. Nemáme Facebook a světe div se žijeme.

majka60 ( 2. dubna 2019 08:56 )

...taky mě to ted´ napadlo, at´ teda rovnou zruší FACE. Lidi tam stejně udávají druhé i za úplnou blbůstku a FACE blokuje jako by panstvu šlo o život.

Zobrazit celou diskusi