Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Krevní peníze“ od Saúdů: Děti rozsekaného novináře vysoudí až miliardu?

Autor: Darina Jíchová - 
4. dubna 2019
13:11

Děti brutálně zavražděného saúdského novináře Džamála Chášukdžího, který vystupoval kriticky proti režimu saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána, by podle zdroje blízkého rodině měly za jeho smrt získat vysoké jednorázové odškodné a „tučnou“ měsíční penzi. Během soudu s domnělými vrahy by rovněž novinářovi potomci mohli vysoudit „krevní peníze“. Částka, kterou obdrží, přesahuje miliardu korun, informovala stanice CNN.

Saúdská vláda tyto peníze oficiálně označí jako odškodné, ale zdroj podotkl, že neoficiálně si Saúdové chtějí koupit mlčení Chášukdžího rodiny. Královský palác chce zabránit tomu, aby novinářovi potomci veřejně kritizovali krále Salmána nebo korunního prince Mohamada bin Salmána. Částku by si mezi sebe měly rozdělit jeho čtyři děti.

Luxusní domy a měsíční penze

Chášukdžího nejstarší syn Saláh zatím obdržel domy v hodnotě 91,5 milionů korun v Džiddě, kde pracuje jako bankéř. Saláh zprostředkovává kontakty mezi saúdskou vládou a zbytkem novinářovy rodiny. Hodnotné nemovitosti dostali také jeho mladší sourozenci, bratr Abdulláh a dvě sestry.

Vedle luxusních domů každý z nich získal jednorázové odškodné ve výši 6 milionů korun, měsíčně jim pak vláda vyplácí mezi 228 až 351 tisíci korun. Tyto měsíční platby budou podle zdroje pokračovat po dobu neurčitou. Toto rozhodnutí schválil saúdský král, zprávy o odškodném jako první přinesl list The Washington Post, pro který Chášukdží psal.

Brutální vražda na konzulátu

Chášukdží byl zavražděn 2. října loňského roku na saúdském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyzvednout dokumenty potřebné pro chystanou svatbu. Novinář zmizel a turecká policie, která konzulát sleduje, okamžitě začala mluvit o vraždě s odkazem na nahrávku brutálního činu.

Saúdové dlouho zapírali a tvrdili, že Chášukdží v pořádku opustil budovu. Posléze ale přiznali, že se jednalo o předem naplánovanou úkladnou vraždu. Trvají na tom, že král Salmán ani korunní princ o ničem nevěděli. Vzhledem k tomu, že součástí vražedného komanda byli členové princova nejbližšího kruhu, vyšetřovatelé považují za pravděpodobné, že bin Salmán o jejich záměru věděl, a možná dokonce vydal k vraždě rozkaz.

Vyplatí se Chášukdžího vrazi krevními penězi?

V souvislosti s případem bylo zatčeno několik mužů včetně oblíbenců korunního prince. Prokuratura pro pět z nich požaduje trest smrti. Pokud budou odsouzeni, podle saúdského soudního systému Chášukdžího rodina může zažádat, aby byl vrahům zmírněn jejich trest, ti by jim na oplátku museli vyplatit tzv. krevní peníze.

Jedná se praktiku práva šaría, kdy se obviněný vyplatí u rodiny oběti, aby se vyhnul trestu smrti. Pokud odsouzenci nebudou schopni částku složit, což se předpokládá, vyplatí Chášukdžího děti saúdská vláda. Sourozenci by podle expertů mohli získat zhruba 610 milionů až 1,2 miliardy korun, výše byla vyčíslena na základě podobných případů, kde došlo k uzavření dohody.

Syn zavražděného novináře Džamála Chášukdžího Saláh si musel potřást rukou s korunním princem Mohamadem bin Salmánem, mužem, který zřejmě nařídil vraždu jeho otce. Syn zavražděného novináře Džamála Chášukdžího Saláh si musel potřást rukou s korunním princem Mohamadem bin Salmánem, mužem, který zřejmě nařídil vraždu jeho otce. | Reuters

Nejstarší syn zůstává v království, sourozenci jsou v USA

Reportéři CNN kontaktovali saúdskou vládu, zatím ale nedostali žádnou odpověď. Chášukdžího děti nikdy otevřeně nekritizovaly režim krále Salmána a jeho následníka. Nevystoupily proti nim ani poté, kdy CIA oznámila, že vraždu jejich otce nařídil korunního princ bin Salmán. Svět šokovaly snímky schůzky krále, korunního prince a Saláha Chášukdžího.

Novinářův syn s kamennou tváří si před zraky novinářů musel s vládcem potřást rukou. Jednalo se o zinscenované setkání, které mělo ukázat, že Saláh vůči královské rodině nechová žádnou zášť. Chášukdžího nejstarší syn, byť má vedle saúdského i americké občanství, je jediným potomkem zavražděného, který plánuje zůstat v království, řekl CNN zdroj. Abdulláh a jeho dvě sestry jsou ve Spojených státech a zpátky do Saúdské Arábie se nechystají.

Zdroj rovněž reportérům vysvětlil, že Chášukdžího děti nemůžou prodat domy, které od vlády dostaly. Novináři CNN se pokusili spojit se Saláhem a Abdulláhem Chášukdžím, nepodařilo se jim ale k případu získat žádný komentář. „Doufám, že cokoliv se otci stalo, že netrpěl, že to bylo rychlé, že měl poklidnou smrt,“ nechal se Abdulláh slyšet během předešlého rozhovoru s CNN.

Novinářovi synové vzkázali, že by se na jejich otce mělo vzpomínat jako na „rozumného muže, který sdílel životní hodnoty s každým, jako na muže, který miloval svou zemi, věřil v ni a viděl její potenciál“.

gabreta ( 4. dubna 2019 15:50 )

A kdy pak asi přijdou na Saudy sankce lidskoprávní Ameriky a vazalů z EU?

ivuska1 ( 4. dubna 2019 14:07 )

Jasne prachy, prachy a prachy a veskere zlociny budou ignorovany.

Zobrazit celou diskusi