Už od dětství se potýkal s tím, že je jako Rom jiný. V pubertě zjistil, že to není jen barvou kůže, ale také tím, že se neotáčel ve škole za dívkami, nýbrž za kluky. „Tehdy jsem se nenáviděl, že jsem jiný,“ prozradil David Tišer, že dospívání pro něj bylo velmi náročné. Jako homosexuál se roky cítil být vyděděný ze společnosti, která gaye neuznává.

O své orientaci promluvil až před svým kamarádem, když mu bylo 20 let. „Výhodou Romů je, že na veřejnosti neprojevujeme náklonnost k partnerům,“ vysvětloval David, že si jeho rodina roky myslela, že mezi jeho kamarádkami a jím je něco více než jen přátelství.

Dvojité trápení

„Je mnoho romských rodin, které jsou liberální a nebojí se ohrožení tradičních hodnot. Bohužel jsou ale i takové, které osoby LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby, pozn. red.) nepřijímají, a důvody mohou být různé. Někde jde o strach z narušení tradičního způsobu života, jinde o domnělou neslučitelnost s křesťanským náboženstvím, nebo jen o obavy z reakce okolí,“ vysvětloval David, že čím menší společnost, tím větší nese úskalí strachu z jinakosti. 

Když se LGBT osoba narodí například na vesnici, je členem malého společenství lidí, má často velmi podobný problém jako Rom či Romka,“ sdělil David. Přes své obavy měl ale nakonec u své vlastní rodiny pochopení.  „Mám skvělou, milující rodinu, která mě i mého partnera přijala takové, jací jsme. Navíc nás i bránila před negativními reakcemi okolí,“ uvedl.

A právě kvůli snaze pomoci těm, kteří se cítí být vyloučení ze společnosti, se David Tišer stal aktivistou v právech LGBT Romů. „Odjakživa nemám v povaze stát v ústraní, nebo přehlížet věci, které považuji za problém,“ vysvětlil.

Chtěl jsem jim pomoci

Postupně se na Davida začalo obracet čím dál víc lidí, kterých se toto téma také týká. „Začal jsem zjišťovat, kam by se mohli obrátit. Ukázalo se, že nejen v českém, ale i v mezinárodním prostředí neexistuje žádná organizace, skupina, která by se věnovala LGBT osobám v romské společnosti,“ popisoval, jak vznikl ARA ART, první spolek, který se mimo jiné věnuje romské LGBT komunitě a problematice vícečetné diskriminace obecně.

Někteří romští gayové tedy pociťují dvojí diskriminaci v majoritní společnosti: jednou jako Rom, podruhé jako gay. Pro jeho odlišnou sexuální orientaci ho nemusí přijmout ani vlastní rodina či komunita. „Pochopitelně to tak není vždy, ale bohužel je to stále velmi častý případ,“ uvedl David. Díky němu a dalším aktivistům si mohou o svých pocitech, strachu a starostech popovídat na webu REKNU.TO.

V těchto dnech se konají oslavy Mezinárodního dne Romů, na kterých potkáte i Davida Tišera. V Praze i na dalších místech po celé republice akce probíhají do pondělí 8. dubna, kdy událost vyvrcholí galavečerem v pražském divadle Archa. Program pátého ročníku objevíte tady.

Podívejte se na fotografie z loňského ročníku:

Fotogalerie
18 fotografií