Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Poskoci,“ zuří Pospíšil. Nováková po průšvihu s Tchajwancem vytýkacím dopisem

Aktualizováno -
4. dubna 2019
16:30
Autor: ČTK, jko - 
4. dubna 2019
13:55

Náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl dostal kvůli incidentu se zástupci Tchaj-wanu vytýkací dopis. Neočekává ale, že by musel své místo opustit, řekl novinářům po jednání zahraničního výboru Sněmovny, který se událostí zabýval. Zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit před týdnem setkání zahraničních investorů, polovina senátorů kvůli tomu požaduje odvolání ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO). Zahraniční výbor dnes událost označil za nešťastnou. Prezident Miloš Zeman dnes na závěr návštěvy Rakouska řekl, že on ke svržení žádného ministra nevyzývá.

„40 senátorů vyzývá k odchodu mininistryni Novákovou kvůli její čínsko-tchajwanské kauze. Ta jen poslala vytýkací dopis svému náměstkovi a ČSSD tím považuje kauzu za vyřešenou. Je smutné, že se ČSSD pasovala do role poskoka, který vlastním tělem kryje chování nekompetentních členů vlády,“ zkritizoval šéf TOP 09 Jiří Pospíšil dění kolem vytýkacího dopisu náměstkovi Vladimíru Bärtlovi. 

Náměstek vyhazov neočekává. A Zeman na konec Novákové netlačí

Bärtl před poslanci uvedl, že on byl tím, kdo řešil situaci po požadavku čínského velvyslance na odchod tchajwanského zástupce z akce. Uvedl, že využil svých nadstandardních vztahů s představiteli Tchaj-wanu. Ti podle něj vyjádřili pochopení pro český postup a ujistili, že incident neohrozí budoucí vztahy mezi oběma zeměmi.

Nováková kvůli záležitosti čelila kritice, opozice žádá její odchod. Dlouhodobě média spekulují, že by Novákovou v čele ministerstva měl nahradit místopředseda vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Zeman na otázku, zda má Nováková jeho podporu, odpověděl, že on „sám nevyzývá ke stažení jakéhokoli ministra současné vlády“. S touto otázkou by se podle něj měli novináři obrátit na premiéra Andreje Babiše (ANO).

Nováková kvůli záležitosti čelila kritice a uvedla, že vyvodí personální důsledky vůči svým podřízeným. Bärtl dnes novinářům řekl, že ministryně mínila jeho. „Bylo postupováno v souladu se zákonem o státní službě. Obdržel jsem vytýkací dopis,“ řekl. Konec ve funkci náměstka ale neočekává.

Pirát: Zametají to pod stůl

Situací se dnes zabýval i sněmovní zahraniční výbor. Poslanci přijali usnesení, ve kterém označili řešení situace za nešťastné, a vyzvali ministerstva, aby propříště více konzultovala pořádané mezinárodní akce s ministerstvem zahraničí, aby se předešlo podobným událostem. Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) neprosadil do usnesení výzvu, aby vláda zacházela s představiteli Tchaj-wanu s respektem.

Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) neprosadil do usnesení výzvu, aby vláda zacházela s představiteli Tchaj-wanu s respektem. Peksa poté také kritizoval vysvětlení, které Bärtl na výboru přednesl. „Já jsem poměrně nespokojený, přijde mi, že se to snaží zamést pod stůl,“ řekl. Incident vnímá jako velkou chybu, kterou se české straně nedaří napravit. Podle něj by dávalo smysl, kdyby kvůli záležitosti odstoupila Nováková.

„Bylo to nešťastné, to všichni vidí, ale to vysvětlení je dostačující. Nemyslím, že by to nějak zhoršilo naše vztahy s Tchaj-wanem,“ řekl místopředseda výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Podle něj není odchod Novákové na místě. Kritizoval naopak chování čínského velvyslance a připomněl, že ambasador už koncem loňského roku postupoval nestandardně, když informoval o obsahu neformálního jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který následně výroky diplomata označil za lži.

Podle předsedy výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministerstvo průmyslu situaci dobře nezvládlo. „Tohle jsou nebezpečné věci, které mohou znamenat precedenty, které budou znamenat, že Česká republika bude ustupovat ve věcech, ve kterých je třeba držet dohodnutou pozici,“ řekl. „Nemůžeme se utěšovat tím, že to tchajwanská strana pochopila. To je prostě špatně. Je to malá profesionalita,“ uvedl. K možnému odchodu Novákové kvůli záležitosti se nechtěl vyjadřovat.

petr12 ( 4. dubna 2019 17:20 )

opozice zloději,tuneláři,křiváci,udavači,bukvice kvičí jako krysy!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa