Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtová má v ANO oponenty. Sňatky homosexuálů rozdělily hnutí, přiznal Babiš

Autor: peb, ČTK, simao - 
7. dubna 2019
19:48

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá problém s novelou, která má uzákonit sňatky homosexuálů. V Partii na FTV Prima řekl, že na jednání poslaneckého klubu svého hnutí vystoupil ve prospěch návrhu. V ANO podle něj ale existují v této věci tři názorové proudy. Představitelkou jednoho z proudů je exministryně Karla Šlechtová (poslankyně za ANO), která vyšla při posledním projednávání ve Sněmovně se svým coming outem.  Babiš vedle toho prozradil, že mu z USA psala i Martina Navrátilová.

Premiér Andrej Babiš v neděli řekl, že osobně s návrhem na sňatky homosexuálů problém nemá. „Myslím, že stejnopohlavní páry by měly mít stejná práva, jak je to manželství,“ uvedl na Primě. Zmínil zákonnou úpravu dědění či svědků při uzavření svazku. Připustil však, že v ANO existují různé názory. „Někteří říkají, že slovo manželství je spojení muže a ženy a je to nějaký symbol,“ konstatoval. 

Coming out Šlechtové

Úvodní projednávání novely a konkurenčního ústavního posílení manželství muže a ženy sněmovna koncem března ani na druhý pokus nedokončila.

A to za pořádně divoké debaty, během níž se k homosexualitě přiznala i exministryně a nyní poslankyně za ANO Karla Šlechtová. „Vzhledem k tomu, že zde bylo přirovnáno vlastně ponížení LGBT komunity k pedofilům a zoofilům, tak bych chtěla požádat paní poslankyni prostřednictvím pana předsedy, abyste si to odpustila v sále Parlamentu této země. Jednak jste urazila mnoho lidí této země, ale urazila jste i mě, protože já do té komunity patřím,“ podotkla Šlechtová v březnu ve Sněmovně.

ANO je rozdělené na tři proudy

Premiér Babiš dnes uvedl, že nemá nic proti tomu, aby svazek homosexuálů se nazýval stejně jako v případě heterosexuálů. „Mně to nevadí, ale některým lidem to vadí,“ uvedl. Vyslovil se pro to, aby návrh ve Sněmovně postoupil do druhého čtení.

Diskuse by se podle něj potom měla soustředit na děti. „Když je pár a jeden z partnerů zjistí, že je homosexuál, a odejde, aby rodiče nepřišli o nějaké právo, to je důležitá debata,“ řekl.

Babiš uvedl, že o svém názoru nemůže direktivně přesvědčit ostatní poslance hnutí. „Není možné, že já zavelím a všichni v rámci hnutí změní názor, u nás jsou tři (názorové) skupiny,“ řekl. Nový předpis podle něj nesmí nikoho poškodit.

Babišovi psala Navrátilová

„Samozřejmě, že je to složitá záležitost, že i v našem hnutí je plno názorových proudů. I v rámci našeho hnutí je paní Maxová, ta to podporuje bez výhrady,“ zmínil Babiš po odvysílání pořadu před novináři šéfku sociálního výboru ve Sněmovně Radku Maxovou.

„Já jsem strávil včerejší odpoledne debatou o této tematice, v noci mi psala Martina Navrátilová ze Spojených států,“ prozradil Babiš a dodal: „Já určitě podporuji to, aby měli stejná práva. Pojďme vést debatu o tom názvu. Já chápu ty pocity těch lidí. To pro mně osobně není až tak důležité, nejdůležitější jsou pro mě ty děti. A tam si to musíme jasně říct, aby, když se něco přijme, se nestalo, že někdo bude poškozen a hlavně ty děti, aby potom netrpěly.“

Zánik registrovaného partnerství?

Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců z šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Novela předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN. Má doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. Sněmovna obě předlohy projednává současně.

flora ( 8. dubna 2019 16:32 )

Ty si nejdříve nastuduj rozdíl mezi homosexuálem a transexuálem. Ty homofobní pako. plácáš takové pitchoviny že je škoda času na to reagovat

petr12 ( 8. dubna 2019 11:31 )

zaražte zlo,humus buzny,lesby přeci zlo a špíná nemuže vychovávat děti!! A co chudáci děti jejich mládí,ponižování ve školách,obrovský celoživotní trauma jen kvuli tomu že zlo,humus chce mít děti.Přeci buh nestvořil ryt lezce ale muže a ženu aby vytvářeli rodiny.At vám mráz roztrhne ty vaše minži a prde.e!!

flora ( 8. dubna 2019 09:46 )

V čem konkretně jsou děti, které vyrostly v rodině homosexuálu chudáci?? Sami děti, ze kterých jsou již dnes dospělí a které takto prožily dětství nic takového netvrdí . Na rozdíl od tebe, ty trapný homofobe . Ten umlácený chlapeček z Loun přeci vyrůstal v tebou preferované heterosexuální rodině. A je řada dětí které měly podobný osud.

saly23 ( 8. dubna 2019 09:07 )

Jak může sňatek homosexuálů ohrozit tradiční manželství? Nijak.Většinu nijak neomezí a menšině pomůže.Přej a bude ti přáno.

ad-ga ( 8. dubna 2019 08:32 )

Nejdřív chtěli registrované partnerství, že jim to bude stačit a ejhle , zase už manželství a adopci. hnus a chudáci děti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa