Projekt se v tuto chvíli jmenuje Kuiper a Amazon o něm zatím příliš prozrazovat nechce. Ve vyjádření, které zaslal médiím, pouze uvádí, že plán je velký a jeho cílem je pomoci lidem, kteří dosud k rychlému internetu neměli přístup. Mluvit o konkrétní rychlosti, cenách nebo časovému výhledu, kdy služba bude dostupná, je podle něj předčasné.

TIP: Facebook pracuje na vesmírné laserové komunikaci. která bude sloužit pro připojení k internetu kdekoli na Zemi

Tisíce satelitů kolem Země

Několik informací ovšem obsahuje žádost zaslaná ITU. Amazon v ní popisuje plán vyslat do orbitu Země 3 236 satelitů. Z toho 784 satelitů bude v nadmořské výšce 590 kilometrů, 1 296 ve výšce 610 kilometrů a 1 156 satelitů ve výšce 630 kilometrů. O projektu s ITU komunikuje jménem Amazonu americká Federální komunikační komise (FCC).

Firma ve vyjádření rovněž uvedla, že satelity by měly poskytovat připojení na 95 procentech Země. Protože budou létat poměrně nízko, Amazon očekává, že jeho internet nabídne nízkou latenci okolo 25 ms.

TIP: Satelitní internet Elona Muska by mohl zabíjet. Podle výpočtů existuje reálná šance, že někomu spadne na hlavu

Lze očekávat, že zatím jde o hudbu budoucnosti. Schvalovací proces pro podobné projekty je extrémně dlouhý - například SpaceX, která rovněž plánuje vyslat do vesmíru satelity poskytující internet, to s FCC řeší minimálně od roku 2016 a teprve loni se projekt někam pohnul.

Amazon by se mohl SpaceX podobat v tom, že teoreticky disponuje vlastními prostředky, jak satelity vyslat do vzduchu - mohl by použít techniku firmy Blue Origin, kterou založil ředitel Jeff Bezos. K tomu ale společnost řekla, že bude hledat jiná řešení.