Jarní hubnoucí zázrak! Víme, jak chřest zařadit do jídelníčku ráno, v poledne i večer

Jarní hubnoucí zázrak! Víme, jak chřest zařadit do jídelníčku ráno, v poledne i večer
2. května  2024 
 05:00

Ještě jste letos neměli chřest? Tak to rychle napravte! Sezona této královské zeleniny totiž právě začala. Nejenže díky chřestu zhubnete, ale dodáte tělu i spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny. Detoxikujte tělo pomocí těchto jídel, která vám upraví hladinu cukru v krvi.

Chřest, přezdívaný špargl, je považován za hotovou delikatesu. Na 100 gramů obsahuje pouhých 13 kalorií, a tak je pro dietu jako dělaný.

 

Jak chřest pozitivně ovlivňuje naše zdraví?

Chřest má blahodárné účinky. Přispívá k léčbě onemocnění ledvin a močového měchýře, podporuje činnost střev a pomáhá udržet cévy a srdce zdravé. U žen také harmonizuje hormony a skvěle se tak hodí do jídelníčku v období premenstruačního syndromu.

Vysoký obsah vitaminů B1, B2, C, E a minerálů, jako jsou hořčík, fosfor, draslík a železo, přispívá ke zdraví organismu a zároveň pomáhá s jeho pročištěním a hubnutím. Vedle výhody nízké energetické hodnoty totiž odplavuje škodliviny z těla ven a zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle.

 

Jak dlouho vařit chřest a který se má oloupat?

Na pultech obchodů se můžete setkat hned s několika druhy chřestu. Tím nejběžnějším je chřest zelený, který je svěží a křehký. Pro svou jemnou chuť je ale oblíbený i chřest bílý a milovníci lehce nahořklé chutě mohou sáhnout po fialově zbarveném chřestu.

• Zelený a fialový chřest se neloupe, stačí pouze odříznout dřevité konce. Pak už ho jen vložte do vroucí vody a vařte přibližně 10 až 15 minut.

•  Bílý chřest se musí pořádně oloupat a vaří se o něco déle, a to 15 až 18 minut.

Chřestové menu: Tipy ke snídani, obědu i večeři

Tento svěží druh zeleniny se dá konzumovat i samotný. Oblíbený je ale především jako příloha k masu, rybám nebo v podobě krémové polévky. Zařaďte do jídelníčku tato tři jídla a první shozená kila na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Snídaně: Chřest s uzeným lososem a pošírovaným vejcem

Autor: istock.com

Chřest můžete zařadit hned ráno do snídaně, a to v kombinaci s uzeným lososem a zastřeným vejcem. Velké množství bílkovin a zdravých tuků vás zasytí až na několik hodin a díky chřestu tělo zhydratujete a doplníte potřebné vitaminy a minerály.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 50 g uzeného lososa
  • 100 g chřestu
  • 1/2 svazku ředkviček
  • 1 lžičku bazalkového pesta
  • sůl a pepř (na vejce)

Chřest oloupejte, odřízněte dřevité konce a připravte v páře nebo ve vroucí osolené vodě. Vařte přibližně 5 až 10minut, podle tloušťky. Chřest by měl změknout, ale zůstat uvnitř stále křupavý.

Podávejte ho s plátky uzeného lososa, na kolečka nakrájenými ředkvičkami a zastřeným vejcem. To snadno vytvoříte pomocí vodního víru ve velkém hrnci s vroucí vodou a octem. Nakonec pokrm dozdobte bazalkovým pestem.

 

Oběd: Chřestový krém s parmazánem

Autor: istock.com

Na krémovou chřestovou polévku se hodí použít jak zelený, tak i bílý chřest. Díky parmazánu je dostatečně sytá a plná bílkovin – ideální k obědu.  

Budete potřebovat:

  • 500 g chřestu
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce čerstvého másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 20–30 g parmazánu na porci

Chřest důkladně oloupejte, aby v polévce nezůstala tvrdá vlákna. Na másle osmažte najemno nakrájenou cibuli a přidejte i na kolečka nakrájený chřest. Po chvíli do hrnce přidejte zeleninový vývar a nechte přibližně 15 až 20 minut pozvolna vařit. Nakonec vše dohladka rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s hoblinkami parmazánu.

 

Večeře: Frittata s chřestem

Autor: istock.com

Velkým pomocníkem při hubnutí jsou vejce. Ta se hodí jak na snídani, tak i k večeři. Připravit je můžete celé rodině v podobě výborné frittaty s chřestem a žampiony.

 

Budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 300 g cibule
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 250 g žampionů
  • 1 lžíci čerstvého másla
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • hrst čerstvé bazalky na ozdobu

Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájené žampiony. Ty pouze opepřete. Po třech minutách směs odstavte z plotny a nechte vychladnout.

V misce si rozšlehejte vejce a přimíchejte parmazán a zeleninovou směs. Směs vlijte do zapékací formy a na povrch položte chřest zbavený stonků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut. Hotovou frittatu můžete podávat i s kozím sýrem.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji