Herečka Felicity Huffmanová a dalších třináct obžalovaných se přiznali k úplatkům! Ve skandálu, který otřásl Amerikou, nabízelo padesát lidí na úplatcích 25 milionů dolarů (v přepočtu přibližně 570 milionů korun), aby se jejich děti dostaly na prestižní americké univerzity. 

„Beru na sebe vinu v obvinění, které proti mně bylo vzneseno Úřadem pro právní zástupce Spojených států. Jsem si naprosto vědoma své viny a s největší lítostí a hanbou nad tím, co jsem udělala, přijímám plnou zodpovědnost za své činy a přijmu důsledky, které budou následovat,“ napsala Huffmanová ve svém oficiálním prohlášení. 

„Stydím se za bolest, kterou jsem způsobila své dceři, rodině, přátelům, kolegům i vzdělávacímu systému. Chci se jim všem omluvit a hlavně se chci omluvit všem studentům, kteří každý den tvrdě pracovali, aby se na univerzitu dostali, a také jejich rodičům, kteří musí přinášet obrovské oběti, aby podpořili své děti a dělají to v mezích zákona,“ pokračovala herečka. 

„Moje dcera nevěděla vůbec nic a svým zavádějícím a špatným přístupem jsem ji zradila. Tento přestupek vůči ní a veřejnosti si ponesu až do konce života. Moje touha pomoci své dceři není žádnou omluvou pro porušení zákona.“

Huffmanová byla obviněna v březnu, poté co se provalilo, že měla zaplatit patnáct tisíc dolarů přijímacímu poradci Williamovi „Rick“ Singerovi, jako „příspěvek“ na jeho neziskovou organizaci Key Worldwide Foundation, kterou prokurátoři označili jako bránu k přijímání úplatků. Singer za to měl údajně opravit některé otázky na přijímacím testu její nejstarší dcery.

Všem z rodičů, kteří se k úplatkům přiznali, hrozí až dvacet let ve vězení a nejvyšší možná pokuta ve výši 250 tisíc dolarů. Huffmanová by ale měla obdržet trest nižší a pokutu přibližně ve výši dvaceti tisíc dolarů. 

Vedle Felicity Huffmanové je obžalována i její kolegyně, herečka Lori Loughlinová (54), která se proslavila v sitcomu Plný dům. Té bude hrozit trest vyšší, protože její úplatek měl být 500 tisíc dolarů.  

Fotogalerie
34 fotografií