Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokrytecká Ivanka Trumpová: Jela podporovat práva žen, po kterých její otec „šlape“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. dubna 2019
08:20

Ivanka Trumpová, nejstarší dcera prezidenta USA Donalda Trumpa, vyrazila minulý týden do Afriky, kde navštívila Etiopii a Pobřeží Slonoviny. Hlavním cílem její cesty byla podpora žen. Jenže reportéři deníku The Guardian upozornili na pokrytectví Trumpové. Ta sice v Africe prosazuje hospodářskou a pracovní emancipaci žen, sama ale nijak nekomentuje otcovo šovinistické chování vůči ženám.

Trumpová je Trumpovo nejoblíbenější dítě, o čemž svědčí i vysoké postavení, které v otcově vládě zastává. Prezident na její adresu nešetří chválou a ona ho na oplátku jen zřídka veřejně kritizuje. Její poslední misí ve službách Bílého domu bylo propagovat program americké vlády, který má pomoci ženám prosadit se na pracovním trhu. Iniciativa nese název Women's Global Development and Prosperity (W-GDP). Začala v Etiopii, kam dorazila v neděli 14. dubna.

Program W-GDP si klade za cíl do roku 2025 pomoci 50 milionům žen získat dobře placená místa. Web americké iniciativy uvádí, že nízká účast žen v pracovním procesu poškozuje v rozvojových zemích ekonomický růst a boj s chudobou. Záměr programu je dobrý, ale mnozí lidé, hlavně na sociálních sítích, se domnívají, že Trumpová není nejlepší reprezentantkou projektu.

Ivanka a její postoj k potratům

„Svatá“ Ivanka Trumpová, jak se o ní píše, je podle nich pokrytec. První dcera se sama postavila do role šampionky Afričanek, otcovy útoky na práva žen ale přechází bez povšimnutí. Prezident Trump například během projevu o stavu Unie vybízel k zákazu potratů v pozdější fázi těhotenství, kdy „už dítě může v děloze cítit bolest“. Jeho tvrzení „rozcupovali“ lékaři, k zákroku, o kterém Trump mluvil, prý dochází velmi zřídka a za specifických okolností.

Z Trumpovy strany to byl útok na demokraty a připomenutí debaty s jeho protikandidátkou z voleb 2016 Hillary Clintonovou. Trumpová se k tématu potratu nevyjadřuje. „O svém postoji nemluvím,“ komentovala problematiku. Loni se však zapojila do kampaně, která prosazovala jeden z nejpřísnějších zákazů potratů v USA.

Jenže ekonomické osamostatnění žen nelze oddělit od jejich svobody v oblasti reprodukčního práva, to je ale přesně to, co Trumpova vláda dělá. Prezident například podporuje tzv. světové roubíkové pravidlo, podle kterého humanitární organizace propagující nebo provádějící potraty v USA nemají nárok čerpat finanční zdroje ze zdravotnického fondu.

Pro Afričanky je šampionka, pro Američanky pokrytec

Sociální sítě Trumpové plní pestrobarevné snímky z Afriky, ani v nejmenším ji, jak poukazuje Guardian, netrápí, že politika jejího otce je v rozporu s programem W-GDP. „Bojujeme za změnu,“ píše Trumpová v jednom ze svých příspěvků, pro Afričanky chce dosáhnout rovnosti pohlaví a dát jim možnost volby.

Po svém návratu domů pravděpodobně zaujme stejně nevšímavý postoj k ženám, které chtějí stejnou „změnu a práva“ v USA, včetně kampaně proti potratům nebo otcovým útokům na jeho politické sokyně.

Taurus70 ( 23. dubna 2019 10:32 )

Kde jsou prava jsou i povinnosti a ty dnesnim zenam moc nevoni😵😵

hackoff ( 23. dubna 2019 09:37 )

koukam opet se vraci kadrovani lidi. vubec jsem nepochopil cim Trump tak poslapava prava zen. Toto je klasicka ukazka histerie americkych novinaru, kteri resi kazdy prd okolo trumpu a nevahaji kvuli tomu i lhat. No a zdejsi humanistka Jichova ma potrebu si prilejt olej do ohne faknenews a svezt na stejne vlne vylhanych a absurdnich veci. Rikas Jíchov, ze je pravo zeny zvolit si co se svy,m telem. To ano, ale zamlcela jsem par dost podstatnych veci, ktery by z toho najednou udelali v podstate uplne opacne znejici clanek. Republikani nechteji zakazovat potraty, ale chteji uzakonit prava nenarozenych deti, kdy chteji zakazat potraty v pozdnim mesici tehotenstvi. Vis Jichova u nas by takovy potraty byly absolutne nelegalni a byly by trestnym cinem pokud by ho lekar provedl. u nas muze jit matka na potrat do 1. trimestru. do2. trimestru muze potratit, pokud ma dite vrozenou vadu a nad 2. trimestr jen pokud dite uhrozuje jeji zivot. Demokrate v americe, ktere tak velebis jsou podle nasich zakonu vrazi. Oni dovoluji ve statech, kde vladnou tzv. "late term abortions", to znamena potraty az do narozeni legalne. Takze klidne i pred porodem. Pokud toto obhajujes, tak se jdi lecit. U nas je to kvalifikovano jako vrazda. A aby to nebylo malo, tak uz jdou demokrate jeste dal a navrhuji legalni potraty i po narozeni. Ano slysis dobre - po porodu. Pokud ti to predtim nestacilo, tak toto uz je myslim ve vsech ostatnich civilizovanych zemich brano jako neco tak odporneho, ze i slovo vrazda nestaci a byly by tam i podle naseho zakona naopak pritezujici okolnosti, jelikoz je to vrazda bezbranneho ditete. Kolik matek u nas jde sedet za to ze zabiji dite po porodu, a ty to tady v clanku nevedomky/vedomme obhajujes. Toto vse republikani v cele s Trumpem chteji zakazat. A cim se jim odvdeci novinarska zumpa (kam ptris uz ted i ty Jichova)? dalsi kritikou a spinou kterou na ne kydaji misto toho aby se postavili za prava deti, ktere jsou skutecne zabijeny.

petr12 ( 23. dubna 2019 09:02 )

Jíchová,Jíchová ty jsi neskutečná pí.a!! copak dcera za to muže,to jako že tvoje rodiče mužou za to že ty jsi jelito!

orlus ( 23. dubna 2019 08:59 )

No, krok správným směrem, ale měla navštívit Saúdskou Arábii 😁

Zobrazit celou diskusi