Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Feri si místo Sněmovny užíval ve Vietnamu. Praxe podivných omluvenek má skončit

Autor: Jakub Tomek, Mii - 
20. dubna 2019
05:01

Cílem bylo zajistit mezi poslanci větší kázeň. Už měsíc patří opatření, které mělo poslance za neomluvené absence připravit o část platu. Praxe za teorií ale pokulhává, jak zjistil Blesk. Zákonodárci stále mají náhlé absence, mimo jiné proto, že je mohou omlouvat dodatečně. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) proto slibuje, že zavede změny. Skončí tak omluvenky, ve kterých poslanci uvádějí osobní důvody, pak ale vyrážejí na dovolené. Jako třeba nejmladší poslanec Dominik Feri (TOP 09), který si s kamarády užíval ve Vietnamu.

Feri před hinduistickým chrámem, u rýžových polí i na zamlžených horách. Instagram nejmladšího poslance poslední dny zaplavily fotografie jeho dovolené s kamarády ve Vietnamu. Přitom na schůzi Sněmovny 26. března zaznělo, že je nepřítomen z důvodů osobních.

Často se poslanci vymlouvají i z neurčitých osobních důvodů, případně zdravotních. A to i přesto, že můžou nastoupit na nemocenskou. V takovém případě by ale dostávali jen dvě třetiny platu.

Dodatečné omluvenky jako záchrana

Už v zákoně o platech z roku 1995 je pravidlo, že pokud poslanec bude mít dvě neomluvené absence, přijde o polovinu platu. A pokud bude neomluven ze čtyř jednacích dnů, nedostane plat žádný. To se ale neměl donedávna kdo posuzovat, a tak si zákonodárci určili, že od března na omluvenky bude dohlížet organizační výbor dolní komory.

Právě Piráti, kteří ustanovení prosazovali, tvrdili, jaký to přinese užitek. Jenže to vypadá, že šlo o prázdné gesto, jímž chtěli ohromit potenciální voliče. Řadoví poslanci totiž už brali, berou a vypadá to, že také budou brát svých 82 tisíc hrubého měsíčně. A to bez ohledu, zda do práce přijdou, anebo ne.

„Dopředu jsem říkal, abychom nečekali, že se něco změní. V Senátu to mají od roku 2003, a nic se nestalo,“ kroutí hlavou šéf Sněmovny a zároveň šéf organizačního výboru, který má prohřešky trestat, Radek Vondráček. Poslanec se totiž může omluvit z jednání schůze nebo výboru i dodatečně. A to do prvního pracovního dne následujícího měsíce. Stačí do Sněmovny zavolat, poslat e-mail, zaúkolovat asistenta anebo poslat papír s omluvou do sekretariátu předsedy.

Zmatečná evidence omluvenek

Jak navíc Blesk zjistil, ani rozklíčovat, jestli někdo opravdu chyběl, anebo se jenom rozhodl sedět nepřihlášen v lavici, často není možné. Natožpak vyžadovat omluvenky, případně někomu krátit jeho plat.

„Kdybychom v tom udělali pořádek, tak by se musel změnit jednací řád a chci navrhnout, aby se určilo, co je a co není řádná omluva,“ řekl Vondráček. A doufá proto, že se novela jednacího řádu stihne projednat do prázdnin. Jenže podle informací Blesku nemá šanci.

Blesk kontaktoval i šéfy výborů s dotazem, zda se v prvním měsíci, kdy jsou za neomluvené absence zákonodárci postihováni, něco změnilo. A z odpovědí, které zatím dorazily, se zdá, že vše zůstalo při starém.

„Zatím se tato změna docházky na schůzi výboru neprojevila,“ napsala šéfka petičního výboru Helena Válková (ANO). „Ti, kteří schůze navštěvují, takto činí i nyní. A ti, kteří tradičně nedochází, se nedostavují i nadále,“ dodala. Podobně mluví i předsedkyně výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti). Ani tam nezaznamenali neomluvenou absenci. „Ti, co na výbor chronicky nechodí, se důsledně omlouvají,“ řekla.

Co projde a co už ne?

Omluvenka bez řádného důvodu by už podle nového návrhu Vondráčka neměla existovat. V jednacím řádu by mělo být přesně popsáno, co je a co není řádná omluva. „Měla by to být skutečně omluva, která je a má souvislost s výkonem mandátu poslance nebo s výkonem funkce. Což může být i účast na nějaké společenské akci, při které poslanec nebo poslankyně zastupuje Sněmovnu, pietní akt nebo když se jedná o pracovní cestu či zahraniční cestu, která souvisí s vysláním Poslaneckou sněmovnou,“ popsal v únoru Vondráček.

Jak to (ne)funguje:

  • Krok 1: Poslanec dodá omluvu z jednání výboru nebo ze schůze. Anebo taky ne.
  • Krok 2: Pracovníci Sněmovny na základě elektronické evidence nebo z prezenčních listin srovnají přítomné poslance s došlými omluvenkami.
  • Krok 3: Pokud není zaevidována omluva, informace se předají tajemníkovi organizačního výboru. Ten pak posoudí, jestli danému poslanci sáhnou na peníze.
  • Krok 4: Jenže… Při posuzování se naráží na to, jaký je ve Sněmovně „guláš“

Nepřijít hlasovat? Je to jeho postoj

Někteří poslanci argumentují tím, že i neúčastnit se jednání je právo zákonorádce. „Poslanec není v pracovním poměru a má právo se jak zúčastnit, tak na jednání nebýt,“ tvrdí třeba místopředseda dolní komory a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Podobně se pro Blesk vyjádřil i politolog Jan Kubáček. „Jde to těžko kritizovat, protože politicky reagovat na určité téma můžete i tak, že se na dané hlasování nepřihlásíte,“ řekl. Zároveň ale dodal, že ostudou je, že se zákonorádce může zpětně omluvit. „To běžný zaměstnanec udělat nemůže. Myslím, že to bude zneužitelné. Když to bude oblíbený poslanec, tak bude vyzván, aby to doložil, ale když bude třeba nezařazený, tak se na něj náhodou zapomene,“ dodal.

montevideo ( 20. dubna 2019 16:11 )

Musí ještě nakeťasit, co se dá, než ta jejich strana skončí v propadlišti dějin.

belcev ( 20. dubna 2019 13:40 )

Asi zacina trenovat navrat do pralesa mezi negry kam patri

ostuda ( 20. dubna 2019 13:04 )

ale dyť měl od kalouska dovoleno že vzhledem k s svému vzhledu může všechno. důležité mít ve svém vedení důchodce s vazbama na usa judy, lgbt mana, exota hadrovou hlavu neziskovka, ženu, a vedoucího nad tunelama, a je vyhráno!

montevideo ( 20. dubna 2019 12:32 )

marmat ( 20. dubna 2019 11:59 )

Má za sebou guru Kaldu....manipulátora....I.A.kat. Možná že on mu doporučil a povolil cestu a pak "chtěl aktuální selfíčka".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa