Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zajíček“ a „stařešina“ ve vztahu nepobuřuje, děti a sex můžou být ale problém

Autor: Nikola Forejtová - 
20. dubna 2019
06:30

Karel Gott a Tatiana Vilhelmová jsou si minimálně v jedné věci podobní: doma mají „zajíčky“.  „Božský Kája“ má se svojí o 36 let mladší partnerkou dvě děti, herečka má se sedm let mladším zpěvákem Vojtěchem Dykem syna. Na velké věkové rozdíly někteří dál nahlíží skrz prsty, o 10 i o 15 let starší partner ale většinu společnosti nepohorší. Jenže jsou i 30 nebo až 50leté rozdíly. Muži podle odbornice Veroniky Vinterové hledají v mladších ženách novou mízu, mladé ženy zas v mužích autoritu a rozum. Blesk Zprávy zjišťovaly, jakou mají různě staré páry šanci vztah udržet, nejpalčivější problém jsou často děti.

Vztahy s velkým věkovým rozdílem už dávno nejsou raritou. Z historického hlediska jsou svazky staršího muže s mladší ženou spíše „klasikou“. Dříve se ale podobné páry nebraly z lásky, jako spíše z výhod, které z podobného vztahu vyplynuly. „Bylo celkem obvyklé, že si dobře situovaný muž, třeba statkář, vzal podstatně mladší ženu,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy Veronika Vinterová ze seznamovací agentury.

I přesto, že se řada lidí se starším partnerem cítí lépe než se svým vrstevníkem, často se mohou podobné páry stát terčem stereotypů. „On je pedofil, ona zase zlatokopka,“ může zaznít. A pak to, že „ženská chce zajíčka a on se nechá vydržovat“. V některých případech se může opravdu jednat o vidinu profitu, časté jsou ovšem i případy, kdy jsou vztahy s velkým věkovým rozdílem ukázkou dobře fungující rodiny.

Karel Gott s Ivanou na procházce Karel Gott s Ivanou na procházce | Facebook

V Česku je příkladem velkého věkového rozdílu vztah Karla Gotta a jeho Ivany. Zatímco on už si v 36 letech naplno užíval slávy, jeho láska poznávala svět teprve z porodnice. Přesto si k sobě našli cestu a vzali se v Las Vegas v roce 2008. Mají spolu dvě dcery, a to Charlottu Ellu a Nellu Sofii.

Příkladem páru, ve kterém je starší žena, je pak vztah herečky Tatiany Vilhelmové a zpěváka Vojtěcha Dyka. Ti jsou od sebe sedm let a „koloušek“ si s herečkou pořídil syna Aloise, kterému už bude šest let. Vztahů, kdy je ale starší žena nežli muž je podle expertky méně. 

Nová energie s mladší ženou i autorita staršího muže

Hledání staršího partnera může být podle Vinterové způsobené mnoha aspekty. Starší muži mohou v mladých ženách hledat novou mízu. „Sama jsem dala dohromady partnery, kdy muži bylo 56 a ženě 20 let. Jsou spolu šest let a spokojení. Je ale pravda, že muž hledá v této ženě spíše než vyváženého partnera někoho, kdo k němu bude vzhlížet, vlije mu novou energii do žil a dá prostor, aby ji učil a posouval svým rozhledem,“ řekla expertka.

„Pro ženu naopak starší muž přináší rozměr autority či otce (často si takového partnera hledá žena s hendikepem v oblasti otcovské lásky). Oproti vrstevníkům jí dá rozmach a prostor pro diskuzi o opravu dospělých tématech,“ dodala Vinterová.

Rozdílně staří partneři ale řeší stejné věci jako jiné páry. „Nikdo vám nezaručí, že vztah se stejně starým partnerem bude vzkvétat. Je dobré užívat si plnými doušky výhod, které momentální a konkrétní situace přináší. Když jste otevření, druhého respektujete či obdivujete a chcete milovat, pak je daleko pravděpodobnější, že vztah vydrží,“ zmínila vztahová expertka.

Věkový rozdíl ale přináší více problému a „důvodů“, proč druhého opustit. „Po deseti letech vztahu už je třeba nasnadě otázka sexuálního apetitu. Stejně tak u partnerů s větším věkovým odstupem hovoříme o svazku lidí různých generací – smějí se trochu něčemu jinému, v dětství byli odkojení jinými filmy, hudbou i společností,“ připojila Vinterová. Odlišnosti ale můžete najít i u jiných párů, nehledě na věk.

Mezi Dykem a Vilhelmovou to pořád jiskří, sedmiletý rozdíl dnes není velkou překážkou. Údajně se dokonce nebrání dalšímu miminku Mezi Dykem a Vilhelmovou to pořád jiskří, sedmiletý rozdíl dnes není velkou překážkou. Údajně se dokonce nebrání dalšímu miminku | archiv Blesku

Nejpalčivější je většinou téma dětí. Někteří starší muži už chtějí mít ve svých 60 letech klid a ne vyučovat malé dítě, jak jezdit na kole. Problémem může být i impotence nebo neplodnost rostoucí s věkem. „Je časté, že si dnes pořizují děti velmi staré páry. Medicína natolik pokročila, že máme výborné reprodukční kliniky a je tak možné mít dítě v každém věku,“ řekl už dříve pro Blesk Zprávy přednosta gynekologického oddělnení FN Brno Pavel Ventruba. 

Stereotypy zabolí, svět je ale liberálnější než dříve

Zamilovaný páreček připomínající rodiče a dítě se i dnes setkává se stereotypy, podle Vinterové se ale opravdu pevný vztah na podobné „vtipálky“ dívá celkem s úsměvem na rtech. Překážkou pro vztah ale podobné stereotypy stále jsou, převážně pak pro starší ženy. 

„Z mých zkušeností blokuje vztah spíše než společnost sama žena, která si netroufne na vztah s mladším mužem. Kolikrát i proto, že se obává negativní reakce okolí a také toho, jak by takový vztah vypadal za 10 let,“ řekla Vinterová a dodala, že i přes všechno negativní je dnešní pohlížení na vztah mnohem liberálnější než dříve. Lidé spolu jsou i přes „překážky“ jako národnost, rasa nebo sociální postavení. 

Avon ( 21. dubna 2019 07:06 )

Sleva 10-30% pro kazdeho, DAREK a katalog ZDARMA. Registruj se nezavazne na pridejse.avon.com/registrace-online

veselabublinka ( 20. dubna 2019 12:14 )

V běžném životě je bohužel realita daleko tvrdší. Co ze starým dědkem který chce mít svůj klid když žena je mladá a zdravá?Stará žena se zase bojí aby jí mladej neutekl! Bohužel je to otázka času a uteče.

hejpockej ( 20. dubna 2019 11:14 )

v tomhle se nas system nezmenil, za odlisny politicky nazor se buzeruje a tresta, je to zakazane a spicluje se....a taky se nadale nici zivotni prostredi a nechavaji tyrat deti...

hejpockej ( 20. dubna 2019 11:08 )

co bylo driv lidova moudrost se dnes znaci za stereotyp, ale to nic nemeni na tom, ze pravdivy zaklad tam je. Treba Ivana by jiste s Kajou nemela laskyplny vztah, pokud by Karel zustal u povolani elektrikare. Take treba bezvyznamny pritelicek Gregorove, by se na starou damu nenalepil, pokud by to byla obycejna pani v penzionu pro seniory. Takze spolecenske postaveni a uspech ma v techto "laskach" zaklad.

mbmb ( 20. dubna 2019 10:37 )

slo predevsim o preziti statku -stary bohaty sedlak si vzal chudou ale mladou zenu, /petr Janda/ a kdyz zemrel selka stara si vzala za muze mladeho celedina/lucka bila Filipi/Pole byla obdelana a nezemreli hlady a pak deti puvodniho statkare prevzaly majetek.Dnes co za luxus muze mlady clovek nabidnout ?Drete 30 let, vstavate k detem a jste radi ze deti vystuduji ,byli jste v Chorvatsku a bydlite v kralikarne jak hrimal Havel v 89 No ale kdyz se vdate za krasavce Klause V .jun. tak je to jine .....

Zobrazit celou diskusi