Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brutální útok na poslance Feriho: Ve hře byl podle saniťáků i nůž, politika „sešili“

Aktualizováno -
21. dubna 2019
20:12
Autor: Jakub Veinlich, Jiří Nováček - 
21. dubna 2019
18:58

Poslance TOP 09 Dominika Feriho (22) zmlátili o velikonoční neděli na Moravě dva muži. Incident se odehrál podle zdrojů Blesku v podvečer v Boršicích u Buchlovic. Napadení má podle Feriho souvislost s politikou, jeho přátelé ale řekli, že na Feriho adresu zazněly od útočníků rasistické poznámky. Zraněný poslanec skončil v nemocnici. Saniťáci nevylučují napadení nožem. Tomu napovídá i to, že lékaři poslanci zašili řeznou ránu. Útok na opozičního zákonodárce odsoudil premiér Andrej Babiš (ANO) i další politici napříč politickým spektrem.

„Nějací dva pánové se do mne pustili pěstmi,“ napsal otřesený Feri na svůj twitterový účet.  „Můžeme spolu nesouhlasit, ale fyzicky se nenapadáme. Snažil jsem se jim to vysvětlit, ale marně,“ dodal.

Feriho převezla sanitka do nemocnice v Uherském Hradišti. „Saniťáci si to nedali vymluvit. Dostal jsem pár ran do hlavy a není mi nejlíp,“ dodal politik.

Redakci Blesk Zpráv pak popsal detailně, co se v Boršicích stalo. „Ptejte se, dokud mě neodvezou na rentgen,“ zvedl Feri zlomeným hlasem telefon redaktorovi Blesk Zpráv.

K potyčce, která trvala pár minut, prý došlo během chvilky, kdy si šel ven zakouřit během koštu vína. „Dostal jsem otázku, jsi Dominik Feri?“ popisuje začátek celé události nejmladší poslanec.

Napadení nožem? 

„Řekl jsem jasně, v tu chvíli jsem dostal několik ran na hlavu a saniťáci říkají, že prý mě napadl někdo i nožem,“ přiblížil další detaily. „Nechci ale spekulovat, těžko říct, nikdy se mi nic takového nestalo,“ dodal pro Blesk Zprávy poslanec.

Na sociálních sítích přitom zveřejnil fotografie s rozpáranou košilí a škrábanci na zádech. Na twitterovém účtu pak zveřejnil také fotografie údajných útočníků. „Prý ten druhý, proti kterému zakročili mí přátelé a se kterými se rval, prohlašoval prý něco o negrech,“ dodal Feri.

Policie napadení politika potvrdila.  „Muž byl napaden na veřejném prostranství dvěma dosud neznámými muži,“ řekl policista Vladislav Malcharczik. Dva muži tam napadli a zbili politika před budovou, kde se koná košt vína. Kriminalisté i uniformovaní policisté podle něj nadále zjišťují okolnosti incidentu. „Předmětem vyšetřování je i rozsah zranění napadeného muže,“ dodal.

Policisté intenzivně pátrají po pachatelích tohoto skutku a prověřují, zda „nebyly spáchány trestné činy výtržnictví, násilí proti úřední osobě a ublížení na zdraví“.

Právě policistům a záchranářům se paradoxně Feri do telefonu omlouval. „Mají být doma se svými rodinami, ne tady řešit nějaké drobné útoky.“ Lékaři mu nakonec v nemocnici zašili řeznou ránu na zádech.

Napadení podle poslance souvisí s politikou. Jiný záměr prý nevidí. „Nedovedu si představit z jakého jiného důvodu, protože v Boršicích jsem nebyl celý jeden rok a nedovedu si představit jakýkoliv jiný důvod, kvůli kterému by to mohlo být,“ stihl říct Feri Blesk Zprávám, než se dostal na vyšetření. 

Policisty prý na místo rvačky zavolali svědci. Feri pak jejich fotografie stihl ještě zveřejnit na sociálních sítích. 

 „To znamená, že policie bude mít, co se ztotožnění týká, lehčí práci,“ dodal pro Blesk Zprávy poslanec, který zároveň studuje v Praze práva. Trestní oznámení předpokládá, že už dodatečně podávat neubude muset, protože policie začala věc prošetřovat rovnou na místě. 

„Úkony trestního řízení jsou, předpokládám, zahájeny tím, že chtěli vysvětlení. Víc si toho už  stejně nepamatuji. Teď to tedy bude na policii a svědcích,“ věří otřesený poslanec. 

V pondělí na koledu

I když se v tuto chvíli podle svých slov necítí úplně fit, doufá, že se z prvotního šoku vzpamatuje a lékaři nezjistí nic závažného. Feri by totiž podle svých slov chtěl pokračovat v naplánovaném programu. 

„Moc bych si přál, abych mohl nějak fungovat a večer jít s přáteli na zábavu, kterou jsem jim slíbil a zítra ráno jít s pomlázkou. Doufám, že to není tedy nic vážnějšího,“ dodal přímo z nemocnice pro Blesk Zprávy.  

Politici incident odsuzují

Proti útoku se ostře vymezil premiér Andrej Babiš. 

„Přeji panu Ferimu brzké uzdravení. Je mi líto, co se mu stalo, rasistické útoky a nadávky jsou nepřípustné a nesmíme je tolerovat,“ uvedl premiér pro Blesk Zprávy.

Fyzické napadení poslance Feriho mezitím odsoudil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Další rasový útok na našem území. Ani tentokrát to ale nebudou islamisté, ale „skutečně slušní Češi“. Doufám, že budou přísně potrestáni,“ uvedl na twitteru Kalousek.

A přidávají se i další napříč politickými stranami. Politické názory podle nich nemohou být důvodem k napadení.

 „Útok na poslance Dominika Feriho je naprosto nepřijatelný! Rozdílné názory se nesmí řešit pěstmi,“ reagoval například vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podobně reagoval i šéf nejsilnější opoziční strany Petr Fiala z ODS.

Video se připravuje ...
Další videa